test

Guitar Hero Live – röjigt men frustrerande

Guitar Hero Live för IOS och Apple TV erbjuder roligt röj, men också en del frustrerande väntetider och tråkiga begränsningar jämfört med spelet på andra plattformar. 99mac har testat att leka gitarrhjälte.

Spelet Guitar Hero slog ned som en bomb i spelvärlden 2005, och ledde till flera liknande spel i form av uppföljare och alternativa titlar. 2011 verkade dock luften ha gått ur konceptet, och under några år kom inga nya Guitar Hero-spel. Under hösten förra året fick genren dock en nystart med både Guitar Hero Live från Activision och det liknande spelet Rock Band 4 från Harmonix (utvecklaren av de första två Guitar Hero-spelen). Guitar Hero Live kom i oktober 2015 till plattformar som Playstation 4, Wii U och Xbox One och släpptes i november i en version för IOS och Apple TV som 99mac har testat.

Guitar Hero Live bygger vidare på de tidigare spelens koncept där det går ut på att "spela" låtar med hjälp av en tillhörande plastgitarr genom att trycka på rätt knapp vid rätt tillfälle. Till skillnad från de äldre titlarna har Guitar Hero Live dock en annorlunda uppsättning som består av sammanlagt sex knappar längs två rader. Spelaren måste därför hålla reda på om en not ska spelas på en övre eller undre raden, samt självklart vilken knapp det rör sig om.

Den som spelat andra Guitar Hero-spel kan säkert tycka att det nya systemet är svårare då det totalt sett är fler knappar att hålla reda på. Genom att välja en enklare svårighetsgrad används dock bara en av raderna, och då kan spelet bli enklare med bara tre knappar att hålla reda på.

En annan skillnad i det nya spelet är att spelskärmen fylls av riktiga videoinspelningar som simulerar konserten. Spela riktigt dåligt och publikhavet kommer att bua ut dig, och dina bandmedlemmar gör förvånade grimaser mot dig. Spela bra däremot, och känslan av att rocka loss kommer att vara mer naturtrogen än tidigare. Det är ganska snyggt gjort, men skådespelarinsatserna är dock lite haltande, och som ofta är fallet när riktig video används i datorspel blir det inte helt övertygande.

Dessutom skiftar resten av bandet under karriären, så det uppstår aldrig någon känsla av att vara en del av en sammansvetsad rockgrupp. Jag hade hellre sett att Activision satsat på ett fåtal duktiga skådespelare som kunde gestalta bandet. Nu känns det som att spelaren är en studiomusiker som hoppar in i olika grupper.

Hursomhelst, innan du lär dig hantera gitarren och låtarna ordentligt kommer du knappast ha tid att se på publiken eller bandet, utan vara fullt upptagen med att betrakta gitarrhalsen som visar vilken not som ska spelas härnäst.

Två spellägen

Precis som tidigare finns ett karriär-läge som utspelar sig genom en serie konserter där fler och fler låtar låses upp. Det här läget kallas GH Live, och består av ett dussintal konserter med mellan tre och fem låtar i varje. Sammanlagt ska 42 låtar finnas tillgängliga i olika genrer. Även om jag inte gillar varje låt fanns det tillräckligt mycket för att det ska vara intressant och roligt att spela igenom.

Guitar Hero Live bjuder också på ett nytt spelläge som kallas GHTV, och består av handplockade spellistor med låtar som påminner om tv-kanaler som MTV. Detta ska göra utbudet av låtar att spela mer varierande och levande. I korthet finns det två kanaler att välja mellan, som byter genre ungefär en gång i timmen. Det är bara att välja en av dem och kastas direkt in i den låt som för tillfället spelas.

Guitar Hero Live för IOS är lite av en splittrad titel, och kan kosta mellan 0 och 839 kronor beroende på hur du vill spela. Själva appen är gratis att ladda hem på Iphone, Ipad eller Ipod Touch och då ingår en testversion med tre låtar och en demo av hur GHTV fungerar. Genom ett köp inuti appen går den fulla versionen att låsa upp för 109 kronor. Den som vill ha gitarren att spela med får lägga ut 839 kronor, men då ingår också själva spelet, både på Apple TV och på en Iphone, Ipad eller Ipod Touch.

Att använda plastgitarren är givetvis det tänkta sättet att spela Guitar Hero Live på, men jag måste säga att jag gillar att använda fingrarna för att trycka mig igenom några låtar på min Iphone medan jag åker buss eller väntar ute någonstans. Känslan av att vara en rockmusiker är inte samma, men det är lika roligt och ett skojigt sätt att lyssna på musik men samtidigt göra någonting aktivt.

99mac:s top 5 musikfilmer

  1. This is Spinal Tap

  2. A Hard Days Night

  3. The Blues Brothers

  4. Almost Famous

  5. School of Rock

Att spela framför sin tv med gitarren i högsta hugg är roligt, men känns också lite larvigt. Roligast är det tillsammans med några kamrater, och det är synd att det inte verkar gå att parkoppla två gitarrer samtidigt.

Min största invändning mot Guitar Hero Live är annars utbudet av låtar. Jag saknar de klassiska rocklåtarna som tidigare delar i serien har varit fyllda av. Den mesta musiken här är relativt ny och känns inte som perfekt för just gitarrspelande. Kanske är jag bara gammal, men jag efterfrågar snarast möjligt en expansion med en rejäl samling 80-talsklassiker.

Att spela genom GHTV ger visserligen ett enormt utbud av roliga klassiker, men det går inte att kontrollera vilka låtar som för tillfället strömmas. Det går att välja låtar manuellt också, men det kostar av en fiktiv valuta, som går att samla ihop genom att spela bra, eller fyllas på genom att spendera riktiga pengar. Den som bara vill bläddra runt bland lite sköna låtar och spela får ganska snabbt slut på spelningar, och måste lägga pengar för att fortsätta. Det här känns som ett ganska sniket försök att krama ur användarna extra pengar, och jag tycker inte om det. Dessutom är det förvånande nog riktigt bökigt att skrolla mellan de tillgängliga låtarna. Om det är någonting som borde fungera bra på en Iphone så är det att skrolla text, men här är det riktigt svårt att få en överblick över de låtar som finns och välja den.

En annan sak jag inte gillar med att spela Guitar Hero Live på Apple TV är att appen ständigt måste ladda hem nya resurser i form av låtar. Det går visserligen på någon minut, men är extremt frustrerande eftersom det inträffar nästan varje gång en låt ska spelas. Orsaken torde vara att Apples bestämmelser om att en en apps storlek är begränsad till 200 megabyte vid nedladdning, men det är ändå drygt att vänta på att en låt laddas ned för den som står redo med gitarren i högsta hugg.

Trots sina tillkortakommanden får Guitar Hero Live för IOS och Apple TV en försiktig och halvhjärtad rekommendation. Det är kul att röja runt med en leksaksgitarr, och spelet är utmanande. Det är också bra att spelet går att ta med sig på sin telefon eller platta, något som inte är möjligt med PS4- och Xbox-versionen. Men låtarna hade kunnat vara bättre, liksom systemet att bläddra mellan dem. Appen är dessutom ganska dyr jämfört med de flesta andra spel på IOS.

Fördelar

+ Roligt och utmanande
+ Lite töntigt, men roligt, att se "riktig" publik

Nackdelar

- GHTV-läget är begränsat jämfört med andra plattformar, och det kostar pengar att välja låtar manuellt
- Ganska tråkigt grundutbud av låtar

Namn
Guitar Hero Live
Plattform
IOS
Utvecklare
Activision Publishing Inc.
Version
2.0.0
Pris
Gratis (erbjuder köp inuti appen)
Krav
IOS 8.1 eller senare
Apple TV
Ja
Språk
Engelska
Skriven av Jakob Nilsson

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.