Bose Soundtouch 10 sätter stämningen i hemmet

Bose Soundtouch 10 introducerades i november förra året som minstingen i den trådlösa högtalarfamiljen Soundtouch. 99mac undersöker om den platsar hemma.

#Bose uppdaterade sitt trådlösa högtalarsystem #Soundtouch i november förra året och introducerade bland annat en ny instegsmodell med namnet Soundtouch 10 som nu gjort ett längre besök i vårt testlabb.

Soundtouch 10 konkurrerar med bland annat Sonos Play:1 och Raumfeld One S som 99mac testat tidigare. Vårt testexemplar är en svart enhet, men högtalaren säljs också i vitt.

För att kunna spela upp musik kan vi använda Bluetooth eller Wifi och allt kan skötas smidigt via en app i mobilen eller surfplattan. När vi testade den större modellen Soundtouch 20 för två år sedan hade den också stöd för Airplay, något som Bose nu valt bort i senare och uppdaterade modeller.

Högtalaren

Enheten känns gedigen och välbyggd och även om det inte fanns en Bose-logga på framsidan skulle jag troligen ha gissat rätt om jag fått frågan om vem som designat den.

Den levereras i en kartong tillsammans med en fjärrkontroll, en strömkabel och några instruktioner för hur man kommer igång via antingen en smart mobil, surfplatta eller dator. Vi valde att köra med vår Iphone och laddade ned appen från App Store (finns länkad nedan). Vill man parkoppla via Bluetooth gör man precis som vanligt via inställningarna i IOS, och att koppla upp högtalaren på det trådlösa nätverket är också enkelt.

Först ansluter vi till ett Wifi-nät skapat av högtalaren och får efter det ange vilket nätverk och lösenord den ska använda för att koppla upp sig på hemmanätverket.

På ovansidan sitter några knappar. Det finns sex knappar du kan programmera till att spela upp internetradiostationer, favoritspellistor eller artister och två volymknappar. Det finns också en strömknapp och en för att växla mellan Bluetooth och AUX.

Ljud

Det kommer imponerande mycket ljud ur den lilla lådan som är Soundtouch 10. Det går att vrida upp rejält för att dansa loss lite till bra musik medan fredagstacosen prepareras, eller låta den stå på i bakgrunden för att sätta stämningen vid olika aktiviteter.

Högtalaren har under en längre period stått i ett stort vardagsrum bland annat för att spela musik på morgonen för att locka en trött 999mac-redaktör ur sängen och för att fixa stämningen på kvällstid medan samma redaktör hängt i sin favoritfåtölj. Den skulle också göra sig bra i köket, sovrummet eller varför inte i närheten av badrummet för härliga toner under ett bad.

I appen går det att justera ned mängden bas, men standardutförandet låter bra i mina öron så jag testade bara för skojs skull men tyckte att ljudet snabbt blev för platt. Däremot kanske det kan vara bra om man exempelvis bor väldigt lyhört och inte vill störa grannarna sent på kvällen.

Appen

Högtalaren och ljudet den producerar är jag väldigt nöjd med, men något som känns mindre kul är den tillhörande appen. Den är helt enkelt inte särskilt snygg.

Namn
SoundTouch Controller
Plattform
IOS
Utvecklare
Bose Corporation
Version
10.0.11
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 5.1.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Engelska

Appen behövs tack och lov bara för att ställa in högtalaren i början. Bose har nämligen lagt in stöd för Spotify Connect så jag kan spela upp musik direkt från Spotifys app. Vill jag köra Apple Music eller ljud från något videklipp kan jag spela upp via Bluetooth istället, och då behöver jag inte heller Bose egna app.

Det går också att spela upp musik från ett lokalt bibliotek (Itunes eller Windows Media Player). Datorn behöver vara påslagen och på samma nätverk som högtalaren.

Jag är helt klart ledsen över att Airplay-stödet är borttaget, men Bluetooth fungerar nästan lika smidigt tack och lov.

Summering och omdöme

Det här är en snygg högtalare som är lätt att placera någonstans där hemma antingen ensam eller som en del av ett större Soundtouch-system. Ljudet är väl godkänt för en högtalare av den här storleken och med en prislapp på omkring 1 900 kronor ligger den på samma nivå som Sonos och Raumfeld. Det gäller bara att välja vilket system man vill satsa på.

Soundtouch-systemet har tyvärr tagit bort sin största fördel för en IOS-användare när de tog bort Airplay, men med valmöjligheten mellan Wifi och Bluetooth lyckas jag spela upp allt jag vill utan allt för mycket krångel. Appen däremot gillar jag inte alls, även om jag inte kan klaga på funktionaliteten.

Fördelar
+ Bra ljud
+ Enkel att använda
+ Stöd för Spotify Connect

Nackdelar
- Saknar Airplay som var den stora fördelen med tidigare versioner av systemet
- Inte särskilt förtjust i deras egna app

Fakta: Bose Soundtouch 10

Vad är det?
Trådlös högtalare som kan kopplas ihop med andra i ett multirum-system.
Funktioner
Spela upp via Wifi (802.11b/g/n) eller Bluetooth. Kontrollera musiken via app (IOS/Android) eller från en Mac eller pc. AUX-ingång. Spela musik från NAS.
Mått, vikt
H: 21,2 cm B: 14,1 cm D: 8,7 cm, Vikt: 1,87 kg
Pris

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.