Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Krönika: Beatles är här, men mycket saknas

UPPDATERAD. The Beatles tar de strömmande musiktjänsterna med storm, men den som letar efter gruppens kompletta samling inspelningar måste söka på annat håll. 99mac:s Fab Four-entusiast Jakob Nilsson tipsar om hur du går vidare.

Trots att The Beatles nu finns på strömmande musiktjänster saknas det fortfarande utgåvor och vissa låtar som entusiaster och andra nog hade velat ha. Det som finns är den engelska officiella diskografin som består av 13 album plus samlingsalbumet Past Masters som innehåller övriga singlar och andra låtar, samt en del specialversioner (den som av någon anledning vill höra She Loves You på tyska kan hitta den här). Att strömma finns också tre andra samlingsalbum med de mest populära låtarna, dels de "röda och blå" samlingarna som ursprungligen gavs ut 1973 samt samlingen 1 med gruppens listettor som gavs ut 2000.

De flesta Beatles-låtar finns därmed tillgängliga på Spotify, Apple Music och andra tjänster. Saknas gör dock de tre albumen Anthology som gavs ut 1995 och 1996 och innehåller en hel del demoversioner och annat från gruppen. Det första albumet i samlingen gav oss också låten Free as a Bird som ursprungligen skrevs av John Lennon, men som färdigställdes av de övriga tre medlemmarna 1994 med Lennons röst med på inspelningen, femton år efter dennes död. Låten vann en Grammy och hamnde på top 10-listan i USA. Även låten Real Love gavs ut på liknande sätt och finns med på Anthology 2. Det är knappast gruppens bästa låtar, men ändå ett viktigt stycke Beatles-historia. Resten av materialet på Anthology-serien är spännaden för fans som vill gräva ner sig i låtarnas tillkomst, men kanske inte så viktigt för gemene man.

Annat som saknas är de amerikanska albumutgåvorna som skiljer sig från de brittiska, ibland ganska mycket, vad gäller låtar och innehåll. En del album är helt och hållet skapade för USA för att introducera gruppens musik där. Särskilt Meet the Beatles! (1964) har stor historisk betydelse då det bidrog till att skapa Beatlesfeber på andra sidan oceanen. I övrigt är det lätt att förstå varför dessa versioner inte finns på Spotify och andra tjänster då de är intressanta främst som musikhistorisk kuriosa. De amerikanska albumen sattes inte ihop av bandet själva utan av skivbolagen, och även om vissa inspelningar skiljer sig (den amerikanska versionen av Penny Lane har till exempel mer piccolotrumpet i slutet än den engelska) så är det knappast nödvändigt för någon.

Itunes har mycket att erbjuda

Den som ändå vill samla ihop varje not som The Beatles spelade in kan få tag på både de tre Anthology-albumen och de amerikanska albumen på Itunes. Anthology finns också tillgänglig som en mindre samling med det bästa, inklusive de nygamla låtarna till ett bra pris.

Komplettister bör också överväga att köpa albumet Let it be... Naked som gavs ut 2003 och finns på Itunes men inte på strömmande tjänster. För den som inte känner till historien räcker det med att säga att inspelningarna av det som senare blev albumet Let it Be gick allt annat än smärtfritt för bandet, och i slutändan gavs de ofärdiga inspelningarna till ingen mindre än Phil Spector, som mixade ihop det hela till ett album. Paul McCartney tyckte inte om den bombastiska ljudbilden som Spector lade på hans låtar, och gav 2003 ut sin egen version av hur albumet skulle låta. Väl värd ett köp, enligt mig.

När du ändå är på Itunes och handlar kan du kika på ett album som heter Yellow Submarine Songtrack. Den tecknade filmen Yellow Submarine hade premiär 1968 och bygger på musik av The Beatles. Soundtracket till filmen gavs ut 1969, räknas som en del av bandets diskografi och finns tillgänglig strömmande. Den innehåller dock bara sex Beatles-låtar, och resten av spåren är instrumentala kompositioner för filmen gjord av bandets producent George Martin.

1999 gavs filmen ut på DVD och då släpptes också en ny version av soundtracket där alla Beatles-låtar från filmen är med i ommixade versioner (förutom A Day in the Life). I Apples butik finns också den Itunes-exklusiva samlingen Tomorrow Never Knows från 2012 som lyfter fram gruppens rockiga sida.

När vi ändå går igenom album som saknas på strömmande tjänster måste vi nämna Love från 2006, som är ett slags mishmash av olika Beatles-låtar ihopmixade för Las Vegas-föreställningen med samma namn av George Martin och hans son Giles. En kul bagatell och en slags hyllning till bandet.

Vi avslutar det som går att köpa digitalt genom att nämna de två albumen Live at the BBC och Live at the BBC, vol. 2. Som titlarna antyder rör detta sig om live-material som sändes av den brittiska radiokanalen och gavs ut på skiva 1994 och 2013. Det året utgavs också The Beatles Bootleg Recordings 1963 bestående av överblivet studiomaterial som riskerade att förlora sin upphovsrätt om den inte gavs ut. Finns på Itunes, och rekommenderas endast för inbitna fans kan vi väl säga.

I mono bara på fysisk media

Mig veterligen är det allt av The Beatles som går att köpa digitalt, men ändå saknas en del material. Viktigast är versionerna av gruppens tio första album som gavs ut i monoljud. Dessa versioner samt samlingsalbumet Mono Masters finns inte alls att köpa digitalt, utan bara i en dyr cd-box eller på vinyl. När albumen spelades in hade de flesta konsumenter skivspelare med monohögtalare, och därför mixades musiken med mono i åtanke. Stereo-versionerna mixades som regel av skivbolaget och fick lite eller ingen uppmärksamhet av bandet själva. Att jämföra mono- och stereo-versionerna visar på stora skillnader, i vissa fall låter musiken markant annorlunda. Dock är det kanske bara de största entusiasterna och de med stor plånbok som investerar i mono-versionerna, så det är synd att de inte finns mer allmänt tillgängliga på strömmande musiktjänster eller ens att köpa på Itunes.

Slutligen finns naturligtvis gruppens långfilmer, som också bidragit till att bygga upp myten kring The Beatles. A Hard Days Night, Help, Magical Mystery Tour finns alla att köpa eller hyra på Itunes, liksom dokumentären All Together Now om den tidigare nämnda föreställningen Love och så den helt nya samlingen med gruppens musikvideor. Saknas gör däremot den ökända dokumentärfilmen Let it Be, och den lär knappast gå att köpa lagligt inom överskådlig tid, då den visar upp en inte helt smickrande sida av bandet en kort tid innan den oundvikliga splittringen.

Strömmande musiktjänster är smidigt, men någon komplett samling av allt som någonsin spelats in är det inte. Vad gäller The Beatles får materialet på Spotify, Apple Music och andra tjänster ses som grundutbudet, och fullt tillräckligt för de alla flesta. För de som vill dyka djupare ner i gruppens nästan mytomspunna historia och hitta mer udda utgåvor får däremot bege sig till Itunes, eller rentav ner till den fysiska skivbutiken.

Rättelse: Sedan publicering har artikeln uppdaterats med en rättelse. Jag skrev att den LSD-doftande George Harrison-låten It's All Too Much endast finns med på Yellow Submarine-albumet från 1999, men den finns också med på den ursprungliga versionen från 1969.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.