test

Surface Pro 4 – mycket under ytan

Microsoft tycker att en Surface Pro räcker gott som enda bärbara enhet, men är det en surfplatta eller en dator, eller både och? 99mac låter Surface Pro 4 ta en tur genom testlabbet.

Inledning

I oktober lanserade #Microsoft uppföljaren till förra årets Surface Pro 3 med bättre prestanda samt en något större bildskärm på 12,3 tum. Surface Pro 4 har nu hälsat på hos 99mac och tagit en vända genom testlabbet.

Tack vare tillbehör som en penna och ett skyddsfodral med inbyggt tangentbord ligger det nära till hands att jämföra Surface Pro 4 med Apples nya Ipad Pro. Storleksmässigt är de båda produkterna också jämförbara, men funktionsmässigt har Surface mer gemensamt med en vanlig bärbar dator än en surfplatta. Microsoft försöker sedan tidigare lansera Surface-plattorna som en bra ersättning för en laptop, och det spåret fortsätter de på här. Operativsystemet är det vanliga Windows 10 med stöd för tryckskärmen, och Intel-processorerna låter helt vanliga Windows-appar köras på Surface Pro 4. Den är alltså tänkt att användas till samma saker som Ipad Pro, men också samma saker som en Macbook eller Macbook Air.

Vid första anblicken är det svårt att peka ut direkta skillnader jämfört med Surface Pro 3. Fyran har samma magnesium-färg och grovhuggna industriosande design. Utseendet hos Surface Pro 4 förhåller sig till en Ipad ungefär som de snyggare Windows-datorerna förhåller sig till en Macbook Pro. Formspråket är utilitaristiskt snarare än elegant. Konstruktionen är ett pussel av grå rektanglar i metall. Anslutningsportarna syns tydligt, och då processorn kräver en fläkt löper luftintaget i en rand längs kanten på ovansidan.

Jämfört med sin föregångare är Surface Pro 4 lättare och något tunnare, men det är svårt att se utan en närmare granskning. Den mest utmärkande funktionen är det ställbara stödet som fungerar mycket bra för att montera Surface på en plan yta som ett skrivbord, men inte alls är lika praktiskt för placering i knät eller i en säng.

Type Cover

Microsofts tangentbordsfodral Type Cover lanserades långt innan Apples motsvarighet Smart Cover och har här förbättrats ytterligare. Främst har styrplattan blivit 40 procent större vilket verkligen behövdes. Plattan känns bra att använda med fingret, även om den är betydligt plastigare än styrplattorna av glas vi hittar hos Macbook. Precisionen är det dock inget fel på.

Tangenterna har bra anslag, och jag kan skriva text utan några problem. Tyvärr lossnade tangenter från fodralet vid två tillfällen under testperioden och behövde tryckas fast igen. Tangenterna känns överlag lite sladdriga och utsätts för mer slitage än ett vanligt laptop-tangentbord eftersom skyddet tas av och på så ofta.

Surface Pen

Tråkigt nog medföljer inte Type Cover utan måste köpas till separat. Medföljer gör däremot pennan Surface Pen, som är en trevlig bekantskap tack vare tryckkänsligheten med 1 024 nivåer. Det går riktigt bra att skriva text på skärmen, och även försöka sig på att skapa vacker konst. Hade jag inte provat Apple Pencil nyligen hade jag utsett Surface Pen till den bästa anteckningslösningen på en platta.

Vid en direkt jämförelse mellan de båda pennorna hamnar Microsoft tvåa, men ligger inte långt efter Apple. Jag upplever att Surface Pen laggar en smula mer än Apple Pencil gör, men ännu viktigare för upplevelsen är att avståndet mellan själva bildskärmen och pennspetsen är större på Surface. På skärmen ritas det upp en liten markör som visar var pennspeten kommer att träffa, och det är en liten men märkbar förskjutning. Det här bör snarast vara en komplimang till Apple för hur väl de lyckats med pennan till Ipad Pro snarare än en kritik mot Microsoft och Surface. Det är verkligen imponerande hur snabbt och smidigt det går att anteckna.

Surface Pen får dock pluspoäng över Apple Pencil genom att ha ett digitalt suddgummi på andra änden vilket gör det väldigt lätt och snabbt att sudda. Det går också att fästa pennan på kanten av Surface Pro 4 vilket är smidigt för att hålla rätt på den, men så fort plattan stoppas ned i en väska eller likande lossnar pennan.

En annan funktion som förtjänar beröm är ansiktsigenkänningen vid inloggning. Surface Pro 4 har ingen fingeravtrycksläsare, men den som tycker det är tröttsamt att knappa in en PIN-kod varje gång enheten väcks kan registrera sitt ansikte som kameran kan känna igen, och släppa in användaren vid inloggning. Det fungerar väldigt bra, och kameran känner igen mig både i mörker och ljus, och är dessutom duktig på att hänga med när jag grimascherar så mycket jag kan. Att skriva ut en bild av mig själv på ett papper fungerar inte heller – Surface Pro låter sig inte luras, och att låta en kollega ha utskriften av mig framför sitt eget ansikte går inte heller. En funktion som fungerar väldigt smidigt i praktikten!

Prestanda

När 99mac kör sitt vanliga batteritest som simulerar webbsurfning på en serie webbsidor räcker batteriet i 6 timmar och 24 minuter med bildskärmens ljusstyrka på cirka hälften (150 cd/m2). Det är betydligt kortare än Ipad Pro (9h, 43min) och Macbook (enligt Apple upp till 9 timmar).

Vad gäller grafisk prestanda presterar Surface Pro 4 bra. Under användning upplever jag plattan som snabb. Appar öppnar snabbt, fönster flyttar sig lydigt, text skrollar och ingenting känns direkt långsamt. Ett undantag är dock uppstarten, som om enheten gått i djupvila tar nästan två minuter innan inloggningsfönstret kommer upp. Det är frustrerande länge, och förvånande för mig som är van vid att enheter startar snabbare.

I ett av grafiktesten i GFX Bench placerar sig Surface Pro 4 bättre än både Iphone 6S, 6S Plus och Ipad Air 2. Dessutom levererar den betydligt bättre resultat än enklare Apple-datorer som Macbook och Macbook Pro 13-tum, som båda har integrerade grafikretsar. Surface Pro 4 blir dock slagen på fingrarna av 2015 års modell av Macbook Pro 15 tum 99mac testade i juni, och dessutom av Ipad Pro.

Att direkt jämföra enheter med olika processorer och operativsystem har sina begränsningar, men vi kan ändå konstatera att Surface Pro 4 är jämförbar med eller snabbare än Apples enklare bärbara datorer. Det är imponerande för en apparat som visserligen är tjockare än Ipad, men ändå såpass tunn och smidigt som den är. Vårt testexemplar har i5-processor och 8 gigabyte primärminne, men det går också att köpa modeller med en snabbare i7-processor, eller en enklare m3-processor.

Microsoft Surface Pro 4 – tekniska specifikationer

Egenskap

Värde

Mått

H: 292,10 mm
B: 201,42 mm
D: 8,45 mm

Vikt

786 gram

Färger

Magnesium

Operativsystem

Windows 10 Pro

Skärm

12,3 tum 2 736 x 1 824 pixel
267 ppi

Processor

6:e generationens Intel Core m3, i5 eller i7

Grafikprocessor

m3 Intel HD-grafik 515 / i5 Intel HD-grafik 520 / i7 Intel Iris-grafik

Kapacitet

128 / 256 / 512 GB

Primärminne

4 / 8 / 16 GB

Kamera

Bak: 8 megapixel, 1 080p video
Fram: 5 megapixel

Anslutningar

Hörlursport, USB 3, microSD, MiniDisplay, Cover port, Surface Connect

Sensorer

Omgivningsljussensor, Accelerometer, Gyroskop, Magnetometer

Trådlöst

Wifi 802.11ac
Bluetooth 4.0

Pris

9 995–23 995 kronor

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.

Efter ett gäng billigare telefoner är det nu dags för HMD att släppa sitt första flaggskepp som bär namnet Nokia 8.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Enligt nya rapporter kommer Apple att spendera omkring åtta miljarder kronor på eget videomaterial till Apple Music. Upp till tio nya serier ska släppas till tjänsten det kommande året.