Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

snabbtest

Noke: ett hänglås du styr med Iphone

Med hänglåset Noke behövs varken nycklar eller kod, istället låser du upp med din Iphone. 99mac testar.

Förra sommaren skrev 99mac om Kickstarter-projektet Noke, ett hänglås som låses upp med hjälp av en mobiltelefon. Den som väntar på något gott, väntar som bekant alltid för länge, men nu har redaktionen fått ett testexemplar levererat.

#Noke är ett hänglås med Bluetooth som kopplas till en smart mobiltelefon och lämpar sig för att skydda exempelvis omklädningsskåpet, cykeln eller varför inte förrådet.

Komma igång

Noke levereras i en inbrottssäker låda, så pass att företaget bjuder på en video som visar hur man packar upp hänglåset. När låset väl befriats från plastlådan är det dags att hugga tag i telefonen du vill styra hänglåset med och ladda ned Noke-appen.

Låset och telefonen kopplas till varandra via Bluetooth 4, vilket betyder att du behöver Iphone 4S eller senare och IOS 7 eller senare.

Namn
Noke
Plattform
IOS
Utvecklare
Noke LLC
Version
1.5
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
engelska mfl. Inte svenska.

Låsalternativ

Det finns några olika alternativ för upplåsning, det enklaste kräver bara att telefonen och låset är nära varandra för att låset ska gå att öppna. Lite säkrare blir det om du aktiverar tvåstegsverifiering, vilket innebär att du måste öppna appen och aktivt välja att låsa upp Noke.

Skulle du vilja låsa in telefonen med ditt Noke, eller om du inte har något batteri i telefonen kan du låsa upp Noke med hjälp av en kod som du trycker in med hjälp av låsbygeln (tänk morse-kod, långa och korta tryck).

Omdöme

Noke är ett smidigt hänglås som enkelt kan låsas upp med hjälp av din mobiltelefon. Användare slipper alltså hålla reda på rätt nyckel eller memorera en kod.

Låset av stål ser rejält ut och bygeln är gjord av ythärdat borstål. Noke är ett så pass rejält lås att jag önskar mig en mindre modell till exempelvis skåpet på gymmet, det här är lite väl gediget för ändamålet, men någon sådan modell gör Noke inte än. Däremot har de ett bygellås för att låsa exempelvis cykeln.

Det är superlätt att komma igång och det enda negativa jag kan komma på är att appen verkar något buggig än så länge, men inget så pass allvarligt att det påverkar min användning av låset.

Fördelar
+ Smidig upplåsning
+ Rejält lås
+ Stöd för flera användare

Nackdelar
- Buggig app

Fakta: Noke

Vad är det?
Hänglås med Bluetooth-koppling till smart mobiltelefon
Funktioner
Kopplas via Bluetooth 4.0 till IOS- eller Android-telefon. Drivs av knappcellsbatteri (utbytbart).
Mått, vikt
Diameter låsbygel: 8 mm, Höjd: 83,8 mm, Bredd: 54,75 mm Vikt: 319 gram
Pris
69,99 dollar, fraktalternativ till Sverige från 5 dollar
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
21 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.