test

Livet med Nexus 5X

99mac:s redaktör återvänder till den andra sidan, och testar på livet som Android-användare med Nexus 5X och nya operativsystemet Android Marshmallow.

Den "riktiga" Android-telefonen

Nexus är ett skyltfönster för att visa upp Googles operativsystem Android utan andra aktörers skal eller egna appar. Helt enkelt ska detta vara den rena Android-upplevelsen, där Googles vision om ett mobilt operativsystem lyser tydligast.

I år har det släpps två olika Nexus-telefoner. Huawei har gjort Nexus 6P, en rejäl bjässe helt i metall med 5,7-tumsskärm avsedd att vara premiumvalet. Nexus 5X från LG däremot lägger sig medvetet i mellansegmentet och är tänkt att vara en mångsidig och folklig telefon som ska tilltala massorna. Med ett bra pris och en mindre skärm på 5,2 tum ska Nexus 5X passa som hand i handske med nya Android-versionen Marshmallow.

Efter två veckor med Nexus 5X är det en blandat kompott av intryck att sammanfatta. Med själva telefonen finns det mycket att tycka om, även om den också innebär en del kompromisser. Android Marshmallow är till stora delar den mest genomtänkta versionen av Android jag testat hittills, med ett helhetstänk som jag tidigare har saknat på plattformen. Men systemet är också fyllt av en del buggar och märkligheter som gör användarupplevelsen svajig.

Värt att understryka är att jag använder en Iphone och operativsystemet IOS till vardags, och har så gjort sedan 2008. Att besöka Googles mobila plattform innebär alltså en exotisk och främmande upplevelse som tidigare Android-användare troligtvis inte upplever.

En viss jämförelse mellan Iphone och Nexus samt IOS och Android är oundvikligt, även om det inte är huvudsyftet med det här testet. Jag tänker inte utse en segrare mellan de båda operativsystemen, och att jämföra Nexus 5X och Iphone 6S är orättvist då de är avsedda för olika kundsegment. Iphone 6S är i alla avseenden en premiummobil, och ligger prestandamässigt betydligt högre än Nexus 5X, som å sin sida har en betydligt snällare prislapp än Apples lur.

Istället vill jag bedöma Nexus 5X på sina egna meriter – hur fungerar den som den centrala hubben i det uppkopplade livet? Ännu mer intressant ska det blir att utforska Android Marshmallow. Vad kan det systemet erbjuda som jag kommer att sakna när jag återgår till IOS 9, och vad kommer att vara det största irritationsmomentet? Min förhoppning är att jag ska få med mig en lång önskelista att skicka till Apple inför IOS 10.

LG Nexus 5X - tekniska specifikationer

Egenskap

Värde

Mått

H: 147,0 mm
B: 72,6 mm
D: 7,9 mm

Vikt

136 gram

Färger

Kolsvart, kvartsvit, is

Operativsystem

Android 6.0.1 Marshmallow

Skärm

5,2-tum FHD
1 829 x 1 080 pixel
423 ppi

Processor

64-bitars sexkärnig Qualcomm Snapdragon 808-processor på 1,8 GHz + Adreno 418

Kapacitet

16, 32 GB

Kamera

Bak: 12,3 megapixel, 4K Video
Fram: 5 megapixel

Anslutningar

USB Type-C, hörlursport

Sensorer

Fingeravtryckssensor, Sensorhubb för Android, Accelerometer, Gyroskop, Barometer, Närhetssensor, Omgivningsljussensor, Hallsensor

Trådlöst

Wifi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2
NFC
GPS/GLONASS

Pris

16 GB: 4 490kr, 32 GB: 4 890 kr

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
11 svar

En berömd regissör hälsar god jul för en svensk klädkedjas räkning, i veckans fredagsvideo.

Apple ska med hjälp av drönare försöka göra en bättre kartapp än rivalen Google.

Sköna toner hör julen till, och 99-redaktionen bjuder på två finfina spellistor med den allra mest juliga musiken.

Andra luckan i Geeks Julkalender är öppnad, och här hittar vi tjusiga hörluar från Bose. 700 kronor rabatt är inte fel, men du kan också vinna dem.

Googles strömmande mediaenhet Chromecast Ultra går nu att köpa i Sverige, men tillgången uppges vara begränsad.

Succéspelet Tiny Wings migrerar från Iphone och Ipad till Apple TV, och erbjuder bland annat stöd för multiplayer på vardagsrummets storbildsskärm.