99mac räddar julen

Bästa digitala jultipsen

Idag tipsar 99mac om sina favoriter bland julmusik och julfilmer som går att köpa digitalt från Itunes.

Julmusik

Musik hör givetvis julen till, men alldeles för ofta blir det bara Absolute Christmas och Carolas jul som snurrar i skivspelaren hemma i julstöket. 99mac vill passa på att tipsa om några andra skivor, både tidlösa klassiker och en del personliga favoriter som en del i vår serie #99mac räddar julen.

Elvis Presley - Elvis' Christmas Album (1957)

Det finns fortfarande bara en kung av rock 'n' roll, och han heter Elvis Presley. Presleys första julskiva är också en av de allra bästa och har sålt i över 13 miljoner exemplar.

Här hittar vi både Elvis egna tolkningar av poplära låtar som White Christmas och Blue Christmas, och specialskrivna alster som Santa Bring My Baby Back (to Me) och Santa Claus is Back in Town. Garanterat en lämplig skiva att vicka på höfterna till medan granen kläs.

Namn
Elvis´ Christmas Album
Artist
Elvis Presley
Pris på Itunes
105 kronor
Finns på Apple Music
Ja
Finns på Spotify
Ja

Vince Guaraldi Trio – A Charlie Brown Christmas (1965)

Vem älskar inte Snobben, och den charmiga julspecialen A Charlie Brown Christmas som gick på amerikansk tv 1965? Programmet blev en stor succé och tilldelades bland annat tv-priset Emmy, och lade också grunden till alla möjliga olika julspecial-program.

En stor del av det tilltalande med A Charlie Brown Christmas är den fantastiska jazzmusiken av Vince Guaraldi Trio. Här finns både vackra versioner av klassiska bitar som Greensleeves och specialskriven musik som Linus & Lucy.

Namn
A Charlie Brown Christmas
Artist
Vince Guaraldi Trio
Pris på Itunes
99 kronor
Finns på Apple Music
Ja
Finns på Spotify
Ja

Jon Rekdals Orkester presenterar julmusik i Bossanovatakt (1999)

Julälskare i en viss ålder brukar med nostalgisk iver minnas Lennarts julkalender i TV 4. Denna märkliga följetong är ett riktigt tidsdokument idag, och blev populär bland annat tack vare bakgrundsmusiken som bestod av jullåtar i bossanovatakt. Musiken gjordes av Jon Rekdals Orkester, som senare också gav ut musiken på skiva. Julmusik i ny stil passar som hand i handske medan det sista julstöket ordnas och snön faller utanför fönstret.

Namn
Julmusik i Bossanovatakt
Artist
Jon Rekdals Orkester
Pris på Itunes
115 kronor
Finns på Apple Music
Ja
Finns på Spotify
Ja

Lars Vegas Trio – Lars Christmas (1992)

Den Östersundsbaserade musik- och komikergruppen Lars Vegas Trio inledde sin karriär genom att spela covers av kända låtar i musikstilarna speed country och melodiös hårdschlager. Tack vare ett flitigt turnerande syntes den fem man starka trion ofta i dåtida tv-program som 24 karat, Söndagsöppet och Det kommer mera.

Mest folkkär har ändå julskivan Lars Christmas blivit tack vare en blandning av snabba covers på klassiska jullåtar, egna alster som Varje dag är jul och små sketcher mellan låtarna. Bandet själva ser gärna att lyssnare köper skivan på nytt varje år, men tack vare musiktjänster som Apple Music och Spotify ingår den i månadskostnaden.

Namn
Lars Christmas
Artist
Lars Vegas Trio
Pris på Itunes
115 kronor
Finns på Apple Music
Ja
Finns på Spotify
Ja

Bob Dylan – Christmas in the Heart (2009)

Surgubben Bob Dylans karaktäristiska sångröst kanske inte är det första vi tänker på när det handlar om att förmedla julefrid. Ändå försökte sig Dylan 2009 på att göra en egen julskiva, med bara traditionella julsånger. Alla intäkterna från skivan gick till organisationen Feeding America och Världslivsmedelsprogrammet WTF.

Många journalister trodde att Dylan skulle göra en ironisk tolkning av julen, men så är det inte utan låtarna framförs på ett oväntat rakt och uppriktigt sätt. Bob Dylans tolkning av låtar som Hark the Heralds Sing och Little Drummer Boy kanske inte faller alla i smaken, men julstämningen finns där tycker många.

Namn
Christmas in the Heart
Artist
Bob Dylan
Pris på Itunes
75 kronor
Finns på Apple Music
Ja
Finns på Spotify
Ja

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!

För att inleda den här helgen med några goda skratt bjuder vi på en video med några ungar som får undersöka äldre teknik.

Sju år efter Transmit 4 uppdaterar nu utvecklarna Panic sin omtyckta filhanterare Transmit till version 5.

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.