Krönika: Hörlurskontakten redo för pension

Om Apple väljer att ta bort hörlurskontakten från nästa Iphone vore det inte konstigt. De har tidigare visat sig villiga att klippa banden med föråldrad teknik, och bra alternativ finns redan idag.

Om vi får tro den senaste tidens rykten kommer nästa års Iphone att sakna en 3,5 millimeters hörlurskontakt. Det vore isåfall den senaste i raden av föråldrad teknik som Apple gör sig av med, efter att ha pensionerat både diskettstation och Superdrive i Mac, och på mjukvarusidan sagt upp bekantskapen med Adobe Flash. Alla som följt Apple ett tag vet att företaget inte är rädda för att bryta med det förgångna.

Detta gäller också när det förgångna består av Apples egen teknik eller produkter. Musikspelaren Ipod Mini togs bort när den stod på höjden av sin popularitet, och ersattes av Ipod Nano som blev ännu mer populär. Den opraktiska 30-pinskontakten ersattes av den supersmidiga Lightning-anslutningen 2012. Som en tumregel verkar Apple behålla gamla lösningar tills de har en bättre, och inte längre än så.

Oavsett om det blir nästa år eller senare som den gamla "telepluggen" försvinner från IOS-enheter kommer den knappast finnas kvar för alltid. Kontakten har rötterna i 1800-talet, och är tveklöst det äldsta stycke teknik som finns i Iphone. Kontakterna användes ursprungligen för omkoppling av telefonväxlar, men fick popularitet inom andra områden eftersom den var både slitstark och billig.

En av anledningarna till att den nu ryktas försvinna är att kontakten sina 3,5 millimeter till trots är i vägen för att kunna göra ännu tunnare Iphone-modeller. Visserligen är Ipod Touch (6,1 millimeter) tunnare än dagens Iphone 6S (7,1 millimeter) trots att den också har hörlurskontakten, men det är ingen stor skillnad. Ipod Nano har också hörlurskontakt och är faktiskt ännu tunnare – 5,4 millimeter. Tittar vi på Nanon verkar den dock ha nått gränsen för hur tunna enheter det går att göra och ändå behålla hörlurskontakten. En framtida Iphone skulle alltså i princip kunna bli lite drygt en millimeter tunnare utan att tappa den analoga ljudkontakten.

Nu är det förmodligen inte fullt så enkelt. Insidan av en Iphone är ett pussel av komponenter, där trådlösa sändare och A-processorer trängs om utrymmet med batteri och SIM-kortsläsare. Att plocka bort hörlurskontakten skulle frigöra värdefull plats som kan möjliggöra en tunnare Iphone och samtidigt bibehålla dagens batteritid.

Troligtvis finns det också andra skäl för att pensionera hörlurskontakten. Att enheterna då skulle gå att göra mer vattentäta är en möjlighet som lagts fram. Enligt information till tredjepartstillverkare är Apples egen Lightning-kontakt redan vattentät, så den anslutningen går förmodligen att vattenskydda till skillnad från hörlurskontakten. Se bara hur vattentålig Apple Watch är – jag gissar att Apple gärna vill åstadkomma något liknande för sin flaggskeppsprodukt.

Lightning kan redan idag skicka ljud, och det finns ett fåtal Lightning-kompatibla hörlurar på marknaden. Om Apple tar bort hörlurskontakten från en av världens populäraste musikspelare kommer antalet garanteraet att mångdubblas inom några månader. Samtidigt blir trådlös ljudöverföring via Bluetooth allt vanligare och mer populärt, även om den tekniken medför sina egna nackdelar – hörlurarna kräver batteri exempelvis.

På många sätt kan alltså tiden sägas vara mogen att klippa banden med telepluggen och låta våra öron bli den sista och enda analoga delen i ljudets distributionskedja. De som drabbas, och de som kommer att gnälla högst, är alla de som redan har införskaffat ett par hörurar med traditionell kontakt. När gammal teknik byts ut mot ny blir alltid en del tillbehör plötsligt oanvändbara. Så var det med diskettstationen, och så var det med 30-pinskontakten.

Däremot kan vi säkert hoppas på att Apple också lanserar en 3,5 millimeter till Lightning-adapter tillsammans med Iphone 7. En sådan adapter skulle låta befintliga kunder fortsätta att använda sina gamla hörlurar tills de går sönder, och den kommer förmodligen bara kosta 849 kronor i en Apple-butik nära dig.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
20 svar

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.