Krönika: Hörlurskontakten redo för pension

Om Apple väljer att ta bort hörlurskontakten från nästa Iphone vore det inte konstigt. De har tidigare visat sig villiga att klippa banden med föråldrad teknik, och bra alternativ finns redan idag.

Om vi får tro den senaste tidens rykten kommer nästa års Iphone att sakna en 3,5 millimeters hörlurskontakt. Det vore isåfall den senaste i raden av föråldrad teknik som Apple gör sig av med, efter att ha pensionerat både diskettstation och Superdrive i Mac, och på mjukvarusidan sagt upp bekantskapen med Adobe Flash. Alla som följt Apple ett tag vet att företaget inte är rädda för att bryta med det förgångna.

Detta gäller också när det förgångna består av Apples egen teknik eller produkter. Musikspelaren Ipod Mini togs bort när den stod på höjden av sin popularitet, och ersattes av Ipod Nano som blev ännu mer populär. Den opraktiska 30-pinskontakten ersattes av den supersmidiga Lightning-anslutningen 2012. Som en tumregel verkar Apple behålla gamla lösningar tills de har en bättre, och inte längre än så.

Oavsett om det blir nästa år eller senare som den gamla "telepluggen" försvinner från IOS-enheter kommer den knappast finnas kvar för alltid. Kontakten har rötterna i 1800-talet, och är tveklöst det äldsta stycke teknik som finns i Iphone. Kontakterna användes ursprungligen för omkoppling av telefonväxlar, men fick popularitet inom andra områden eftersom den var både slitstark och billig.

En av anledningarna till att den nu ryktas försvinna är att kontakten sina 3,5 millimeter till trots är i vägen för att kunna göra ännu tunnare Iphone-modeller. Visserligen är Ipod Touch (6,1 millimeter) tunnare än dagens Iphone 6S (7,1 millimeter) trots att den också har hörlurskontakten, men det är ingen stor skillnad. Ipod Nano har också hörlurskontakt och är faktiskt ännu tunnare – 5,4 millimeter. Tittar vi på Nanon verkar den dock ha nått gränsen för hur tunna enheter det går att göra och ändå behålla hörlurskontakten. En framtida Iphone skulle alltså i princip kunna bli lite drygt en millimeter tunnare utan att tappa den analoga ljudkontakten.

Nu är det förmodligen inte fullt så enkelt. Insidan av en Iphone är ett pussel av komponenter, där trådlösa sändare och A-processorer trängs om utrymmet med batteri och SIM-kortsläsare. Att plocka bort hörlurskontakten skulle frigöra värdefull plats som kan möjliggöra en tunnare Iphone och samtidigt bibehålla dagens batteritid.

Troligtvis finns det också andra skäl för att pensionera hörlurskontakten. Att enheterna då skulle gå att göra mer vattentäta är en möjlighet som lagts fram. Enligt information till tredjepartstillverkare är Apples egen Lightning-kontakt redan vattentät, så den anslutningen går förmodligen att vattenskydda till skillnad från hörlurskontakten. Se bara hur vattentålig Apple Watch är – jag gissar att Apple gärna vill åstadkomma något liknande för sin flaggskeppsprodukt.

Lightning kan redan idag skicka ljud, och det finns ett fåtal Lightning-kompatibla hörlurar på marknaden. Om Apple tar bort hörlurskontakten från en av världens populäraste musikspelare kommer antalet garanteraet att mångdubblas inom några månader. Samtidigt blir trådlös ljudöverföring via Bluetooth allt vanligare och mer populärt, även om den tekniken medför sina egna nackdelar – hörlurarna kräver batteri exempelvis.

På många sätt kan alltså tiden sägas vara mogen att klippa banden med telepluggen och låta våra öron bli den sista och enda analoga delen i ljudets distributionskedja. De som drabbas, och de som kommer att gnälla högst, är alla de som redan har införskaffat ett par hörurar med traditionell kontakt. När gammal teknik byts ut mot ny blir alltid en del tillbehör plötsligt oanvändbara. Så var det med diskettstationen, och så var det med 30-pinskontakten.

Däremot kan vi säkert hoppas på att Apple också lanserar en 3,5 millimeter till Lightning-adapter tillsammans med Iphone 7. En sådan adapter skulle låta befintliga kunder fortsätta att använda sina gamla hörlurar tills de går sönder, och den kommer förmodligen bara kosta 849 kronor i en Apple-butik nära dig.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
20 svar

Apple uppdaterar musikrigg-programmet Mainstage till version 3.3, med en lång lista av nya funktioner och åtgärder.

Apparna Pages, Numbers och Keynote får en uppdatering av Apple både på Mac, Iphone och Ipad.

Även Apple TV får en ny version av operativsystemet, och TV OS 2 erbjuder bland annat snabbare skrollning och smidigare hyrfilmsupplevelse.

Apple har uppdaterat mjukvaran i Apple Watch till version 3.2, med bland annat den nya funktionen bioläge.

Apple har uppdaterat operativsystemet Mac OS Sierra till version 10.12.4, med bland annat den nya funktionen Night Shift.

Tack till mattiL för detta #nyhetstips!

Apple har släppt uppdateringen IOS 10.3 till sitt mobila operativsystem, med nya funktioner och det nya filsystemet APFS.

Tack till Cancerman för detta #nyhetstips!