99mac räddar julen

Väck liv i din Mac med en SSD

Att byta din gamla hårddisk mot en ny och snabb SSD är det bästa sättet att pigga upp en trött dator. 99mac visar hur det går till.

SSD – bästa julklappen till en Mac

En Mac-dator som börjar bli några år gammal kan få ny energi genom att byta ut den gamla mekaniska hårddisken mot en ny SSD-enhet. Det passar extra bra när julen närmar sig och du behöver snabba upp datorn lite för att skapa julkorten, sortera alla nya familjefotografier eller redigera årets julfilm. I vår artikelserie #99mac räddar julen visar vi därför hur det går till.

SSD (Solid State Drive) är betydligt snabbare och tystare än mekaniska hårddiskar. Även de enklaste modellerna läser data med omkring 500 megabyte per sekund vilket är ungefär sex gånger så snabbt som en vanlig hårddisk, och det finns dessutom dyrare modeller som är ännu snabbare.

För den som har en bärbar Mac som börjar bli till åren kommen sitter det troligtvis en mekanisk hårddisk inuti, som snurrar med antingen 5 400 eller 7 200 varv per minut. Att byta ut den disken mot en SSD kommer att göra underverk för hur snabb datorn känns vid vardaglig användning. Både datorn och appar kommer att starta snabbare, och de irriterande pauserna där hela datorn tycks stelna till kommer att bli färre och kortare.

Att byta lagringsminne är också en enkel process som alla kan göra själva, åtminstone de som har en Mac med så kallad Unibody där bottenplattan kan skruvas loss. De första Mac-datorerna med Unibody lanserades 2008, och 13-tums Macbook Pro utan Retina-skärm säljs fortfarande med en vanlig långsam hårddisk.

Äldre datorer är krångligare att montera en disk i, och har såpass gammal hårdvara i övrigt att vinsten med en SSD blir lägre. Macbook Air, nya Macbook och Macbook Pro-modeller med Retina-bildskärm har däremot redan från början SSD-lagring (även kallad Flash-lagring) och omfattas inte av denna guide.

Prislista: Tio populära SSD-enheter

Produkt

Kapacitet

Pris

Samsung 850 EVO Series MZ-75E500B

500 GB

Crucial BX100

500 GB

Intel 320 Series

300 GB

SanDisk Ultra Plus

256 GB

Samsung 850 Pro Series MZ-7KE256BW

256 GB

Samsung 850 EVO Series MZ-75E250B

250 GB

OCZ Arc 100 Series SATA III

240 GB

Intel 320 Series

160 GB

Samsung 830 Series MZ-7PC128

128 GB

Kingston HyperX SSD SH100S3

120 GB

Tänk på...

SSD-enheter har många fördelar, men också en del nackdelar. Ett SSD-minne är uppdelat i block, som det inte går att skriva till hur många gånger som helst. En SSD har därmed begränsad livslängd, beroende på hur mycket den används. Moderna SSD-minnen ska ändå räcka i många år även vid ganska tung användning.

En annan nackdel är att SSD-lagring fortfarande är relativt dyrt och kostar betydligt mer än en mekanisk disk med motsvarande lagringsutrymme. Priserna har dock gått ner kraftigt på senare år.

Slutligen är det mycket viktigt att säkerhetskopiera viktig data regelbundet. En SSD-enhet innehåller inga rörliga delar, och kan därmed anses vara mer stöttålig än en mekanisk disk. Men om den blir skadad är det däremot näst intill omöjligt att utföra någon form av dataräddning på disken. Använd därför alltid en fungerande backuplösning.

Kommentarer
13 svar

Andy Rubin grundade Android och arbetade på Google under åtta år, men nu kan Rubin vara på gång med ett nytt företag som ska utmana både Google och Apple med en egen premiumtelefon.

Nu har en svensk återförsäljare gått ut med de svenska priserna på spelkonsolen Nintendo Switch, och den kommer att kosta 3 599 kronor.

För att möta konkurrensen kommer Apple Music att satsa på mer än bara musik, säger Jimmy Iovine. Redan i år ryktas de första orginalprogrammen få premiär.

Vad som verkar vara en promotionvideo av den kommande telefonen Galaxy S8 har lagts ut på internet av Samsung Display.

99mac bjuder in gästkrönikören Karl Emil Nikka för att reda ut begreppen kring meddelandetjänsten Whatsapp. Många tidningar rapporterar om en bakdörr i appen som hotar säkerheten, men stämmer det verkligen?

En dag innan deras kvartalsrapport kommer antagligen Samsung presentera vad som fick flera exemplar av Galaxy Note 7 att fatta eld.