7 bra spel på Mac App Store

Datorspelande hör julen till, och 99mac tipsar om de bästa och roligaste spelen att köpa digitalt, denna gången från Mac App Store.

December är knappast känd som den lugnaste månaden med gott om tid för att sjunka ned framför datorn med ett bra spel. Men bredvid julförberedelserna finns förhoppningsvis också lite tillfälle att spela, eller åtminstone spara en hög klassiker till mellandagarna. Här tipsar 99mac om några av de bästa spelen – både gamla och nya – som finns tillgängliga på Apples egen mjukvarubutik Mac App Store. Allt som en del i vår serie #99mac räddar julen.

The Cave (pussel)

Välj ut en trio av modiga äventyrare och bege dig ned i grottan i jakten på... ja vadå? I det kluriga äventyrsspelet The Cave är ingenting vad det verkar vara, och alla av spelets sammanlagt åtta karaktärer döljer mörka hemligheter.

The Cave är ett stämningsfullt och småroligt spel utvecklat av Ron Gilbert, mer känd som skaparen av The Secret of Monkey Island och uppföljaren Monkey Island 2: Le Chuck´s Revenge. I jämförelse med dessa klassiker kanske inte The Cave når upp i riktigt samma höjder, men det är mycket underhållande och rekommenderas till alla som uppskattar en blandning av humor, pussel och en manisk berättarröst.

Namn
The Cave
Plattform
OS X
Utvecklare
Double Fine Productions, Inc.
Version
1.0.1
Pris
50 kronor
Krav
OS X 10.6 eller senare
Språk
Engelska

Knights of the Old Republic 2 (Rollspel)

Okej, dina vänner med pc och Playstation 4 sitter förmodligen och pangar varandra med blasters i Star Wars: Battlefront just nu, men det betyder inte att äldre datorspel från en galax långt borta är att förakta. Tvärtom, få spel har hyllats för sin Star Wars-känsla och välgjorda handling som rollspelet Knights of the Old Republic och dess efterföljare.

Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords må ha en väldigt lång titel, men räknas som ett av de allra bästa Star Wars-spelen, och ett av de bästa rollspelen genom tiderna. Ett tecken på dess popularitet är att spelet släpptes redan 2005, men fortfarande uppdateras, och så sent som i juli fick spelet en ordentlig uppdatering med stöd för Retina-bildskärmar och upplösningen 5K.

Handlingen utspelar sig ungefär 4 000 år före den första prequel-filmen, men alla som gillar Star Wars kommer att känna igen sig. Här finns goda jediriddare, onda sithlorder och knasiga droider. Samla ihop ditt eget gäng och res galaxen runt i ett äventyr som garanterat räcker hela julen.

Finns även tillgängligt på Steam.

Namn
Star Wars®: Knights of the Old Republic™ II
Plattform
OS X
Utvecklare
Aspyr Media (iDP)
Version
1.0.2
Pris
109 kronor
Krav
OS X 10.9.5 eller senare
Språk
Engelska, franska, italienska, spanska, tyska

Command & Conquer Generals (Krig)

De olika spelen i Command & Conquer-serien har blivit synonymt med hårda men inte alltför realistiska strider i realtid. Alla delar i serien finns inte tillgängliga på Mac, men det gör det fristående Command & Conquer: Generals, som nu också har uppdaterats med stöd för Retina-bildskärmar. Precis som andra delar i serien handlar det om att bygga upp en bas, producera soldater och stridsfordon, och sedan sopa banan med motståndaren.

Command & Conquer Generals släpptes ursprungligen redan 2003, och var det första spelet i serien med riktig 3D-grafik. Idag imponerar det knappast utseendemässigt, trots stöd för högupplösta skärmar. Detaljrikedomen är låg, objekt kantiga och animationerna är begränsade. Fördelen är att det flyter på bra även på en några år gammal Mac, och själva spelandet är lika roligt som förr. Generals skiljer sig en del från övriga delar i serien bland annat genom ett mindre fokus på resurshantering och att enheter kan uppgraderas.

Precis som övriga Command & Conquer-spel har varken handling eller spelmekanik särskilt mycket djup, utan tanken är att detta ska vara ett spel att helt enkelt ha roligt med. Och det är väldigt roligt.

Namn
Command & Conquer™: Generals Deluxe Edition
Plattform
OS X
Utvecklare
Aspyr Media (iDP)
Version
1.1.0
Pris
209 kronor
Krav
OS X 10.9.5 eller senare
Språk
Engelska, franska

Bumpy Road (Familjespel)

Denna bortglömda pärla från Malmö-baserade studion Simogo har kanske inte rönt samma uppmärksamhet som mysrysaren Year Walk, men är ett härligt litet spel lämpligt för hela familjen.

Våren är kommen, och ett äldre par beger sig ut på en biltur precis som de gjorde förr i tiden. Genom att "bumpa" vägen framför eller bakom bilen kan du guida förarna säkert fram längs vägen, och samtidigt samla upp bonusar i form av minnen från det förgångna.

Bumpy Road erbjuder olika spelstilar. I Evergreen Ride gäller det att färdas så långt som möjligt, och i Sunday Trip handlar det om att få den bästa tiden längs en bana. I Memory Lane spelas historien om de två bilresenärerna upp. Det här är ett gulligt arkadspel som lämnar en varm känsla i magen.

Namn
Bumpy Road
Plattform
OS X
Utvecklare
Simogo AB
Version
1.0
Pris
30 kronor
Krav
OS X 10.6.6 eller senare
Språk
Svenska, engelska, franska, italienska, spanska, tyska

Homeworld Remastered Collection (Rymdstrategi)

När den första versionen av Homeworld släpptes 1995 var det ett av de snyggaste spelen som gjorts, och än idag finns det få spel som kan matcha spelens design av rymdskepp (inspirerade av Science Fiction-illustratören Chris Foss bilder). Nu finns både Homeworld 1 och 2 samlade i ett paket, med uppdaterat högupplöst grafik och andra moderna förbättringar – och dessutom till ett riktigt förmånligt pris.

Den som inte tidigare fått chansen att sjunka ned i Homeworlds rymdsaga har nu ett lysande tillfälle. Men se upp – spelen är en ordentlig utmaning och vissa av uppdragen kan få även den skickligaste fåtöljgeneral att slita sitt hår.

Namn
Homeworld Remastered Collection
Plattform
OS X
Utvecklare
Aspyr Media (iDP)
Version
1.0.1
Pris
369 kronor
Krav
OS X 10.9.5 eller senare
Språk
Engelska, franska, italienska, ryska, spanska, tyska

Sky Gamblers – Storm Raiders (Flyg)

Utvecklaren Atypical Games har en hel samling liknande spel tillgängliga som tar inspiration från olika tidsperioder i flygets historia. Storm Raiders utspelar sig under andra världskriget, en tid då flygtekniken tog ett stort skutt framåt. Delta i kaotiska luftstrider högt över historiska krigsskådeplatser som Pearl Harbor, Midway, Tyskland och Frankrike.

Storm Raiders är inte en flygsimulator, utan mer att betrakta som ett arkadspel. Betoningen ligger på action och skjutande mer än hur de snyggt återgivna flygplanen uppför sig i den digitala luften. Grafiken är fin och tempot snabbt, och variationen vad gäller olika flygplan är stor. För den vill ha ännu mer går det att köpa nya plan genom köp inuti appen.

Det är riktigt roligt att ensam spela igenom kampanjläget, eller bara flyga runt lite. Till sin rätt kommer dock Storm Raiders genom de många olika online-lägena där det finns gott om möjligheter att panga loss på kända och okända människor över nätet.

Namn
Sky Gamblers - Storm Raiders
Plattform
OS X
Utvecklare
ATYPICAL GAMES LLC
Version
1.4.0
Pris
50 kronor (Köp inuti appen erbjuds)
Krav
OS X 10.7 eller senare
Språk
Förenklad kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, tyska

Sim City Complete Edition (stadsbyggande)

Anrika stadsbyggarsimulatorn Sim City återuppstod med en helt ny del 2013, och möttes av massiv kritik för att spelet krävde ständig uppkoppling mot nätet, och dessutom plågades av en hel del buggar. Nu finns dock grundspelet och expansionen Cities of Tomorrow att köpa i ett förmånligt paket på Mac App Store. Då spelet efter en uppdatering förra året också går att köra i ett offline-läge finns det inget som hindrar att Sim City följer med på din Macbook Pro upp till fjällstugan över julen.

Visst är den byggbara ytan mindre än i tidigare versioner av Sim City, men grafiken är ljuvlig och det är lätt att slänga bort timmar på att bygga flera städer med olika inriktning. Välj själv om du vill skapa en nedsmutsad industristad, en universitetsstad fylld med parker eller en lukrativ kasinostad som drar in stora pengar och lockar turister. Glöm bara inte polis- och brandstationer!

Namn
SimCity™: Complete Edition
Plattform
OS X
Utvecklare
Aspyr Media (iDP)
Version
1.0.2
Pris
319 kronor
Krav
OS X 10.8.5 eller senare
Språk
Svenska, traditionell kinesiska, danska, engelska, finska, franska, italienska, japanska, koreanska, nederländska, norska, bokmål, polska, portugisiska, ryska, spanska, tjeckiska, tyska, ungerska
Kommentarer
4 svar

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.

USA:s president Donald Trump säger att Apples vd Tim Cook lovat att bygga tre fabriker i landet och att de kommer att vara "stora stora stora".