Hur klarade Apple 2015?

99mac går igenom Apples 2015 och delar ut betyg enligt de önskemål som vi uppgav i början av året.

I början av 2015 skrev 99mac:s redaktör en krönika med en önskelista till Apple om vad företaget borde göra under året. Nu är det snart 2016, och det har blivit dags att gå igenom listan för att se om Apple levde upp till önskemålen.

Vi delar ut betyg för var och en av de sju punkterna, enligt den enkla betygsmodellen Ej Godkänt, Godkänt och Väl Godkänt.

1. Kärlek till mjukvaran

Jag önskade mig stabilare operativsystem och uppdateringar till appar som Logic, Final Cut, Itunes och Iwork-programmen.

Här har Apple åtminstone delvis lyckats. Fortfarande finns en del buggar i El Capitan, men jämfört med hur OS X Yosemite fungerade för ett år sedan är skillnaden avsevärd. IOS ligger också bättre till, och IOS 9 är i det stora hela stabilt. Ännu mer värt är kanske att Apple breddat sina öppna betatester till att omfatta både IOS och OS X.

Iwork-sviten har också fått en del välkomna uppdateringar som ger tillbaka en del saknad funktionalitet från Iwork '09. Även Logic och Final Cut har fått pliktskyldiga uppdateringar med lite nya funktioner, tillräckligt för att visa att Apple inte glömt bort sina proffsprogram. Å andra sidan är Itunes lika tungrott som tidigare, och har dessutom fått strömmande musiktjänsten Apple Music inlagt vilket inte gjorde programmet enklare och smidigare. Vi som vill se ett nedbantat Itunes eller ett helt nytt musikprogram får fortsätta drömma.

Betyg: Godkänt

2. behåll tre storlekar på Iphone

Jag önskade att Apple skulle fortsätta sälja en Iphone-modell med en bildskärm på 4 tum, och det har de tekniskt sett gjort eftersom Iphone 5S fortfarande säljs som den billigaste varianten av Iphone.

Däremot har det inte kommit någon Iphone 6C, det vill säga en ny variant med förra årets hårdvara. Iphone 5S har den nu två år gamla A7-processorn och börjar verkligen bli gråhårig. Det ryktas nu om att en uppdaterad modell med 4-tumsskärm är på gång under nästa år, så vi ger Apple godkänt här, men inte mer än så.

Betyg: Godkänt

3. Överraska oss med Ipad

Jag efterlyste en ny större Ipad-modell och framförallt nya funktioner som skulle skilja plattan från sitt mindre syskon Iphone.

Hur överraskande det var går att diskutera, men Apple släppte till slut Ipad Pro, en större enhet med 12,9-tumsskärm och prestanda jämförbar med bärbara datorer. De nya funktionerna får anses vara uppfyllda med den fantastiska Apple Pencil, som inte bara gör teckning och handskrivna anteckningar möjliga på ett sätt som inte andra Ipad klarar, utan också ger en betydligt bättre teckningsupplevelse än "vanliga" datorer.

Dock fortsätter begränsningarna i IOS att vara det största hindret för att få Ipad att lyfta, trots specifika funktioner som Split View och Slide Over. Men Apple är på rätt väg, och förhoppningsvis fortsätter arbetet med att ge IOS ännu fler pro-funktioner.

Betyg: Väl Godkänt

4. Släpp en ny Apple TV

Jag önskade mig en ny Apple TV med kraftigare processor, en App Store och funktioner som också gör den till en bra spelkonsoll.

Till största delen har Apple uppfyllt mina önskningar. Nya Apple TV erbjuder fenomenala möjligheter till film och tv, men begränsas som spelkonsoll på grund av kravet att spel måste kunna styras med den medföljande fjärrkontrollen. Apple TV lär därför knappast utmana Playstation och Xbox i vardagsrummet, men de som gillar att dra igång spel som Tiny Wings eller Mr Jump ibland är säkert nöjda.

Betyg: Godkänt

5. Ta bärbara datorer till nästa nivå

Jag bad Apple om Retina-skärmar över hela sortimentet av bärbara datorer, samt en ny liten och tunn dator utan fläktar och suverän batteritid.

När 2015 går mot sitt slut säljer Apple fortfarande Macbook Air utan Retina-skärm, men nya Macbook är en dator som till största delen lever upp till mina önskemål. Den saknar fläktar och är nästan magiskt tunn och bärbar. Batteritiden är okej, men ligger under Macbook Air med "bara" upp till nio timmars surfning. Datorn behöll en vanlig 3,5 millimeters ljudutgång, men har annars precis som förutspått endast en USB Type-C-kontakt för anslutning och laddning.

Betyg: Godkänt

6. Satsa på molnet

Jag kritiserade Apple för att snåla med molnlagringen, och bad om 200 gigabyte gratis till alla som köper en Apple-enhet.

I september sänkte Apple priserna för sin molnlagring, men fortsätter att bara erbjuda 5 gigabyte gratis med sina enheter. 200 gigabyte kostar 29 kronor i månaden, vilket är överkomligt men inte tillräckligt för att få godkänt på den här punkten.

Betyg: Ej Godkänt

7. Lyckas med Apple Watch

Jag efterfrågade helt enkelt en lyckad lansering för den smarta klockan Apple Watch, den första riktigt nya produktkategorin för företaget sedan Steve Jobs gick bort.

Under året har Apple Watch både lanserats i 38 länder, och fått en första större uppdatering av mjukvaran i form av Watch OS 2. Apple har inte tillkännagivit hur många klockor de har sålt, men analytiker har beräknat att mängden kan vara upp till 12 miljoner efter julhandeln.

Apple Watch får anses ha haft ett hyfsat första år, även om det fortfarande är för tidigt att avgöra huruvida klockan verkligen kan förändra våra liv som Tim Cook hävdade. I dagsläget är det en trevlig pryl och ett användbart tillbehör. Vi ser dock fram emot en uppdaterad version som är både tunnare och snabbare.

Betyg: Godkänt

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
4 svar

Apples videoapp Clips uppdateras med Disney-karaktärer så som Kalle Anka och Buzz Lightyear och får också många nya grafiska element.

Nu är det möjligt att betala för Itunes och appar via mobilräkningen också i Sverige – i alla fall om man är kund hos Tre eller Telenor.

Tack till reboot81 för detta #nyhetstips!

Spotify tar bort appar specifikt gjorda för ett antal högtalare och satsar istället på Spotify Connect eller Chromecast Audio.

Den här veckan är det premiär för en opera om Steve Jobs i Santa Fe, USA. Det har tagit två år att förbereda uppsättningen som kommer att köras endast sex gånger.

Företaget Nonda har flertalet produkter för att hjälpa disträa och glömska personer. Nyligen testade vi den smarta nyckelhittaren Ihere som även kunde användas som selfie-kontroll. Nu åker Nondas produkt Zus in i vårt testlabb.

Samsung rullar idag ut röstassistenten Bixby till Galaxy S8 och S8 Plus-användare i USA men många har reagerat på de ord som beskriver den manliga och kvinnliga rösten till Bixby.