snabbtest

Videokväll med Ipad Pro

Ipad Pro har fyra högtalare, en i varje hörn. Hur mycket roligare blir det att se på film? 99mac poppar popcorn och testar.

Det finns många som använder Ipad för att se på film och tv-serier, och det är något som Apple tagit fasta på med nya #Ipad Pro. Flera tidigare Ipad-modeller har fantastiska skärmar, men ingen av dem kan sägas bjuda på imponerande ljud och det vill Apple ändra på nu.

Ipad Pro kommer med fyra inbyggda högtalare, det sitter en i varje hörn av enheten, som tillsammans ska lyfta filmupplevelsen till en ny nivå. De är inte bara fler, de spelar högre också. Apple har byggt in högtalarkabinetten direkt i höljet och det här innebär enligt företaget att de kan leverera 61 procent högre uppspelningsvolym än tidigare modeller. Ipad Pro har ett bredare frekvensomfång och högtalarna anpassar dessutom ljudet baserat på hur du håller den.

Alla fyra högtalare spelar upp låga frekvenser, men de två översta fokuserar på de högre frekvenserna. Ipad Pro känner av om du håller den i stående eller liggande läge och vet därför alltid vilka två högtalare som är överst. För den som ser på film eller serier betyder det här att exempelvis dialogen kommer ur de två översta högtalarna för att höras så bra som möjligt.

Filmkväll med popcorn

Teori är ju en sak, men hur låter det i praktiken? Jag tog helt sonika hem Ipad Pro och valde en film i Itunes. Jag slog mig ned i soffan med en välfylld popcorn-skål inom räckhåll och tryckte på play.

Eftersom jag normalt inte ser på särskilt mycket film eller serier i varken Ipad eller Iphone passade jag på att se lite film också med Ipad Air 2 och jag kan redan nu avslöja att skillnaden är enorm.

Det går inte annat än att bli imponerad över hur mycket ljud som kommer ut ur Ipad Pro! Även med hög volym låter det bra och detaljerat. Ipad Pro levererar stereoljud, och också det här fungerar oavsett om jag vrider den till stående eller liggande läge. När någon pratar i vänster ljudkanal kommer rösten ur Ipadens vänstra högtalare och när en bil kommer körande från höger låter det i Ipadens högra högtalare.

Bra ljud gör så mycket för filmupplevelsen, jag fastnade faktiskt på ett liknande sätt som jag gör när jag nyttjar min tv med tillhörande ljudsystem. Jag levde mig in i handlingen, tittade aktivt på filmen. Ipad Pros stora skärm gjorde förstås sitt till också.

När sluttexterna började rulla tog jag istället upp Ipad Air 2 och satte igång filmen på nytt. Den har två högtalare i botten, men eftersom högtalarna sitter så nära varandra flyter ljudet ihop och när jag håller plattan i horisontellt läge kommer ändå allt ljud ut på ena sidan. Det låter inte alls lika högt som i den större Ipaden och jag börjar rätt snabbt fundera på var mina hörlurar är.

Tack för ikväll

Filmkvällen är över för den här gången och det är dags för både mig och Ipad Pro att göra annat. Jag kan summera det hela som att det är väldigt trevligt att se på film på den här stora 12,9-tums skärmen och ljudet är mycket bättre än vad jag är van vid från både Ipad, Iphone eller för den delen från Macar.

Med tanke på prislappen på Ipad Pro är det troligen få som kommer att köpa den primärt för att se på film eller tv-serier, men enhetens ljud kommer att imponera också på andra områden. Som tur är kommer den också med ett uttag för hörlurar för de gånger då man inte vill störa omgivningen.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
8 svar
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.