99mac räddar julen

7 tips för brandskyddet hemma

Nu när det är vinter och mörkt ute passar många på att mysa med tända ljus. Idag vill 99mac rädda julen genom att be dig se över alla brandvarnare i din närhet.

Den första december är sedan år 2010 den nationella brandvarnardagen och det vill 99mac passa på att uppmärksamma idag. Eftersom vi vill att ni alla ska kunna njuta av tända ljus i dessa mörka tider består den här delen i vår serie #99mac räddar julen av 7 tips för ett brandsäkrare hem.

Fyll gärna på med egna tips i kommentarerna nedan.

1. Brandvarnare

En av de enklaste sakerna du kan göra för att skydda dig själv och familjen är att se till att du har fungerande brandvarnare hemma. Bor du i hus med flera våningar bör det finnas en per våning. Passa på idag att kontrollera att den fungerar, går den på batterier kanske de behöver bytas ut.

Har du inte någon brandvarnare så passa på att köpa en. Nu för tiden finns det brandvarnare som kan kopplas samman så att alla börjar låta om det börjar brinna någonstans hemma. Det finns också system som varnar dig även när du inte är hemma.

Kontrollera din brandvarnare

 • En gång i månaden bör du testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen.

 • Byt batteri om varnaren inte fungerar vid test eller om den piper ofta.

2. Brandfilt

Något annat som är väldigt bra att ha hemma är en brandfilt. Den placeras gärna i närheten av köket där många bränder startar. Filten är bra om det börjar brinna i mindre föremål så som kläder, grytor eller i en begränsad del av en möbel.

3. Brandsläckare

Skaffa också gärna en brandsläckare. För hemmabruk är en pulversläckare på 6 kg att rekommendera. Pulversläckare är bra för de går att använda i elektrisk utrustning och är dessutom relativt underhållsfria om de förvaras inomhus.

Kontrollera din pulversläckare:

 • Tryckmätaren ska stå på grönt

 • Slangen ska vara hel

 • Plomberingen ska sitta kvar

 • Följ anvisningar från tillverkaren

4. Minska risken för brand

 • Ta bort saker som kan börja brinna från spisens närhet. Lämna inte spisen oövervakad medan du lagar mat.

 • Aska och rester från en öppen spis eller grill ska förvaras i en metallburk med lock. Kasta inte varm aska direkt i soppåsen.

 • Släck ljus om du lämnar rummet. Placera inte levande ljus nära saker som kan börja brinna.

 • Se till att eventuella trapphus är fria från barnvagnar, tidningar eller annat.

 • Elektriska element kan orsaka brand i saker som är för nära. Häng exempelvis inte kläder på tork direkt på.

 • Använd inte utrustning med trasiga kontakter eller skadade sladdar.

5. Rädda – Varna – Larma – Släck

Om det ändå börjar brinna bör du rädda, varna, larma och släcka i den ordning som passar bäst i just din situation.

 • Rädda/varna andra som kan befinna sig i fara

 • Ring 112 och berätta vad som hänt, om någon är skadad och var hjälpen behövs

 • Släck branden om du bedömer att du klarar det

6. Om du försöker släcka själv

Om det brinner i något mindre som exempelvis en kastrull. Lägg på locket eller en brandfilt för att kväva branden. Använd absolut inte vatten, det sprider bara branden.

Börjar det brinna i någon annans kläder, försök få personen att lägga sig ned. Kväv branden med en brandfilt eller vad som finns till hands. Släck från huvudet och nedåt.

Brinner det i elektrisk utrustning, dra först ur kontakten och använd sedan en pulversläckare.

7. Brandrök

Om det brinner och du inte kan släcka är det dags att ta sig ut. För att förhindra att elden sprider sig bör du stänga dörren till rummet och/eller lägenheten där det brinner – efter att alla har kommit ut.

Brinner det hos någon granne? Gå inte ut i ett rökfyllt trapphus och använd aldrig hissen.

Kommentarer
7 svar

I veckans poddradio bland annat ett 20-årsjubileum, smarta bilar, jobbet som vicepresident och så framtiden för Apples Mac-datorer.

99mac firar fredag med 20 stycken Nao-robotar som utför synkroniserad dans.

En Iphone 7-användare i Australien har fått sin bil förstörd efter att telefonen legat under en hög kläder som fattat eld.

Dockningsstationen från Club 3D levererar en totalt ospännande, men funktionell, lösning för dig som vill ansluta din Macbook. 99mac testar, och passar även på att känna på en USB-kabel.

Efter katastrofen med brinnande batterier i Note 7 tittar nu Samsung på andra möjliga batterileverantörer till Galaxy S8, och LG är en av dem.

Apple och IBM lanserar appen IBM Watson Element for Educators för att underlätta lärares arbete.