Imorgon kommer nya Apple TV

Imorgon börjar Apple TV säljas, och 99mac listar några av de appar från tredje part som kommer att finnas tillgängliga vid köp. Vi tar också vår egen puls och mäter peppen inför den nya svarta lådan.

Den nya mediaenheten #Apple TV börjar säljas av Apple imorgon fredag, och många har säkert redan förhandsbeställt sitt exemplar och väntar ivrigt på att paketet ska levereras.

App Store, ny fjärrkontroll och A8-processor

På utsidan liknar nya Apple TV den gamla Apple TV. Det är fortfarande en liten svart låda, men något högre än sin föregångare. På insidan är det däremot mycket som är nytt, till att börja med en A8-processors om prestandamässigt är ett stort lyft jämfört med den A5 som satt i tredje generationens Apple TV.

A8-processorn behövs, för nya Apple TV kommer att erbjuda köp och nedladdning av appar via en egen App Store. Det är alltså fritt fram för varje lokal tv-kanal eller nätvideotjänst att skaffa ett utvecklarkonto och skicka in sin egen app för Apples godkännande. Räkna också med en hel del spel, av både enklare och mer avancerade slag. Redan finns en hel del appar utannonserade (se nästa sida).

Apple TV kommer också med en helt ny fjärrkontroll som endast innehåller ett fåtal fysiska knappar. Till största delen ska nämligen fjärrkontrollen användas med en touch-styrplatta som tar upp övre hälften av kontrollen. Nya Apple TV använder sig också av Siri för att genom röstkommandon söka rätt på innehåll, och fjärrkontrollen har en separat Siri-knapp.

I Sverige får vi dock inte Siri till en början, och här kallas knappen bara "Sök". 99mac utgår dock från att det inte är några hårdvarumässiga skillnader, utan att Siri i framtiden kommer att nå svenskar genom en systemuppdatering.

99mac:s Pepp-o-meter

Väntan har varit lång på en ny version av Apple TV, och önskelistan över nya funktioner har vuxit under året. Med vissa reservationer har också de flesta önskningar infriats, och nya Apple TV ser ut att bli en kompetent medialösning för ett hem fyllt med IOS-enheter och Mac-datorer. Men hur pepp är egentligen redaktionen nu när dagen äntligen är kommen?

Ida: Jag tänkte först avvakta och fundera mer, men när vi rapporterade om att Apple började ta emot förhandsbeställningar klickade jag ändå hem en. Nu uppdaterar jag min beställningsinfo och hoppas på leverans före helgen. Jag vill riva upp lyxplasten och byta ut min gamla låda mot det här prestandamonstret och ser fram emot att själv få välja vad jag vill ha i den med App Store.

Jakob: Inget ont om den gamla Apple TV, men den är gammal och redo för pension. Jag har väntat i flera år på en ny version, och drömt om att kunna ladda hem skojiga och relevanta appar direkt till tv:n. Det är trist att Siri inte kommer till Sverige i början, men jag är van och tålmodig. Snart kör jag Plex, Netflix, SVT Play och allt annat från en lokal app på nya Apple TV. Jag är redo för den där tv-revolutionen som Apple pratar om.

Sedan en tid tillbaka har Apple tagit emot bidrag till den App Store som kommer att finnas i nya Apple TV. Flera utvecklare har också redan tillkännagett att de kommer att ha appar redo att ladda ner när Apple TV hamnar i kundernas händer. Här är några som verkar intressanta:

Simplex

Simplex är en app som låter dig komma åt ditt Plex-bibliotek och strömma till din nya Apple TV. Plex har tidigare meddelat att de också håller på med en officiell version av sin klient, men i väntan på den verker Simplex vara en riktigt snygg och smidig lösning. Gränssnittet påminner det inbyggda som används i exempelvis Apples egna app Filmer. Om appen visar sig fungera bra är det rentav möjligt att den blir att föredra framför Plex egna app.

Streaks Workout

Streaks är ett träningsredskap som visas på din Apple TV. Det finns gott om olika övningar att göra, och det går att välja mellan olika nivåer på träningen. Målet är att genomföra en träning varje dag, och självklart går det att följa resultaten över tid. Streaks finns redan för Iphone och Apple Watch, så förhoppningsvis är allting integrerat.

Airbnb

Tjänsten som redan är ett måste för soffsurfare världen över lovar att finnas med från början i Apple TV. Med Apples nya fjärrkontroll går det i Airbnb att svepa mellan olika boenden för att hitta rätt alternativ för resan.

Withings Home

Withings är ett företag som bland annat utvecklar övervakningskameror för hemmet. Den nya appen för Apple TV ska göra det enkelt att hålla koll, till exempel på babyn i rummet intill. Appen kräver givetvis minst en Withings-kamera för att ge någon glädje.

Rayman Adentures

Rayman är en klassisk serie plattformsspel som funnits på de flesta plattformar, inklusive IOS och Mac. Rayman Adventures ser ut att bli en direkt uppföljare till IOS-spelen Rayman Jungle Run och Rayman Fiesta Run. I dessa spel springer Rayman automatiskt framåt och det går ut på att hoppa för att undvika hinder, men i Apple TV-versionen ska det gå att röra sig fritt, likt hur det går till i konsolspelen Rayman Origins och Rayman Legends. Oavsett så lär det bli ett fartfyllt och färglatt äventyr, och det enda vi hoppas är att få se några av de fantastiska musikbanorna från Rayman Legends.

Mr Jump

Ännu ett plattformsspel, men detta är utvecklat av studion 1Button. Spelet finns redan till IOS och har där bland annat fått utmärkelsen Editors Choice av Apple. Mr Jump utlovar pixliga hopp och mängder av tillfällen att dö digitalt.

Sketch Party TV

Sketch Party är en annan app som redan finns för Iphone, Ipad och Ipod Touch. Det är också en av få appar som är tänkt att spelas över Airplay mot en tv-skärm, så att en riktig Apple TV-version nu kommer är knappast konstigt. Spelet är en variant av Pictionary, och blir säkert kul för hela familjen.

Manticore Rising

Manticore Rising är en fristående del i den populära spelserien Galaxy on Fire, och är ett av de spel som Apple visade upp i samband med lanseringen av nya Apple TV. Spelet utlovar frenetiska rymdstrider med massor av laserkanoner.

Shadowmatic

Detta är också ett spel som används av Apple för att marknadsföra nya Apple TV. Shadowmatic är ett pusselspel där det går ut på att rotera och flytta objekt framför en strålkastare för att skapa igenkännsliga mönster. En skuggteater på Apple TV, helt enkelt.

Transistor

Transistor är redan ett populärt IOS-spel, och utvecklat av Supergiant Games, som också låg bakom det hyllade scifi-western-action-rollspelet Bastion. Transistor på Apple TV känns som ett självklart köp.

Guitar Hero Live

Gitarrspelet Guitar Hero gör comeback i år, och har redan hunnit släppas för de flesta spelkonsoler, inklusive IOS. Det är oklart hur bra det kommer gå att spela spelet med den medföljande fjärrkontrollen, men det går också att köpa en särskild gitarr för 939 kronor från Apples egen butik för den som verkligen vill rocka loss i vardagsrummet.