Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Imorgon kommer nya Apple TV

Imorgon börjar Apple TV säljas, och 99mac listar några av de appar från tredje part som kommer att finnas tillgängliga vid köp. Vi tar också vår egen puls och mäter peppen inför den nya svarta lådan.

En lång väntan är över

Den nya mediaenheten #Apple TV börjar säljas av Apple imorgon fredag, och många har säkert redan förhandsbeställt sitt exemplar och väntar ivrigt på att paketet ska levereras.

App Store, ny fjärrkontroll och A8-processor

På utsidan liknar nya Apple TV den gamla Apple TV. Det är fortfarande en liten svart låda, men något högre än sin föregångare. På insidan är det däremot mycket som är nytt, till att börja med en A8-processors om prestandamässigt är ett stort lyft jämfört med den A5 som satt i tredje generationens Apple TV.

A8-processorn behövs, för nya Apple TV kommer att erbjuda köp och nedladdning av appar via en egen App Store. Det är alltså fritt fram för varje lokal tv-kanal eller nätvideotjänst att skaffa ett utvecklarkonto och skicka in sin egen app för Apples godkännande. Räkna också med en hel del spel, av både enklare och mer avancerade slag. Redan finns en hel del appar utannonserade (se nästa sida).

Apple TV kommer också med en helt ny fjärrkontroll som endast innehåller ett fåtal fysiska knappar. Till största delen ska nämligen fjärrkontrollen användas med en touch-styrplatta som tar upp övre hälften av kontrollen. Nya Apple TV använder sig också av Siri för att genom röstkommandon söka rätt på innehåll, och fjärrkontrollen har en separat Siri-knapp.

I Sverige får vi dock inte Siri till en början, och här kallas knappen bara "Sök". 99mac utgår dock från att det inte är några hårdvarumässiga skillnader, utan att Siri i framtiden kommer att nå svenskar genom en systemuppdatering.

99mac:s Pepp-o-meter

Väntan har varit lång på en ny version av Apple TV, och önskelistan över nya funktioner har vuxit under året. Med vissa reservationer har också de flesta önskningar infriats, och nya Apple TV ser ut att bli en kompetent medialösning för ett hem fyllt med IOS-enheter och Mac-datorer. Men hur pepp är egentligen redaktionen nu när dagen äntligen är kommen?

Ida: Jag tänkte först avvakta och fundera mer, men när vi rapporterade om att Apple började ta emot förhandsbeställningar klickade jag ändå hem en. Nu uppdaterar jag min beställningsinfo och hoppas på leverans före helgen. Jag vill riva upp lyxplasten och byta ut min gamla låda mot det här prestandamonstret och ser fram emot att själv få välja vad jag vill ha i den med App Store.

Jakob: Inget ont om den gamla Apple TV, men den är gammal och redo för pension. Jag har väntat i flera år på en ny version, och drömt om att kunna ladda hem skojiga och relevanta appar direkt till tv:n. Det är trist att Siri inte kommer till Sverige i början, men jag är van och tålmodig. Snart kör jag Plex, Netflix, SVT Play och allt annat från en lokal app på nya Apple TV. Jag är redo för den där tv-revolutionen som Apple pratar om.

Kommentarer
35 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.