Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

EU slopar roamingavgifter och inför lag om nätneutralitet

Nu står det klart att roamingavgifter blir ett minne blott inom EU år 2017. Samtidigt antas en lag om nätneutralitet, som dock kritiseras för att innehålla kryphål.

I somras bestämde EU att roamingavgifter ska tas bort inom unionen. Nu har lagen klubbats igenom och blir därmed verklighet.

Hej då roamingavgifter

Roamingavgifterna ska helt vara borta från och med den 15 juni 2017, men redan 30 april nästa år ska de sänkas rejält.

Aktivitet

Nuvarande*

April 2016*

Minskning

Ringa samtal

19 cent/min

5 cent/min

-73,68%

Skicka sms

6 cent/sms

2 cent/sms

-66,67%

Ladda ned data

20 cent/MB

5 cent/MB

-75%

* 1 cent = cirka 9,40 öre. Skatt tillkommer.

Nätneutralitet blir lag inom EU

I samma lagförslag som innehåller avskaffandet av roamingavgifter finns också delar som rör nätneutralitet, det vill säga att all data över internet ska behandlas lika. Också den här lagen godkändes informellt tidigare, men är nu officiell.

Lagen om nätneutralitet har fått mycket kritik för att den innehåller kryphål. Bland det som kritiseras hör att internetleverantörer får erbjuda en lägsta hastighet för tjänster, förutsatt att de inte stryper hastigheten för andra. Det här kan innebära problem eftersom viss datatrafik kan vara svår att identifiera och det juridiska språket i lagen är otydligt, vilket öppnar upp för missbruk.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
14 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.