Magic Trackpad 2 och Magic Keyboard

Apple uppdaterar sin serie med trådlösa inmatningstillbehör, och både Magic Keyboard och Magic Trackpad 2 har hälsat på hos 99mac.

I samband med att Apple uppdaterade den stationära datorn Imac har de också passat på att uppdatera sin samling trådlösa tillbehör för inmatning, nämligen Magic Mouse 2 och Magic Trackpad 2. Ny i gruppen är också Magic Keyboard, som ersätter det tidigare Apple Wireless Keyboard. 99mac har tagit in ett exemplar av Magic Trackpad 2 och Magic Keyboard för test.

Som tidigare är tillbehören trådlösa och drivs med batterier. Numera är det dock inte utbytbara batterier, utan inbyggda som laddas upp med hjälp av Lightning. Här har Apple på ett smidigt sätt också integrerat parkopplingen av tillbehören - det är bara att ansluta den medföljande Lightningkabeln i datorn, koppla in tillbehöret och på en sekund är parkopplingen klar. Väldigt smidigt, och mycket roligare än att gå via Bluetooth-inställningarna.

Att batterierna inte längre är utbytbara kan ses som en nackdel, men i pratiken bör detta inte innebära några större förändringar för de allra flesta. En laddning ska räcka i upp till en månad, och det tar två timmar att ladda batteriet fullt. Både tangentbordet och styrplattan kan också användas samtidigt som det laddas, och för den som har bråttom går det att snabbladda under en minut vilket ska räcka till två timmars användning.

Magic Trackpad 2

Magic Trackpad 2 har jämfört med sin föregångare fått ett nytt utseende, och är nu en vit kilformad rektangel i minimalistisk design. Ytan har också blivit 29 procent större, och inte minst har den nya plattan numera stöd för Force Touch. Det betyder att funktionsmässigt fungerar Magic Trackpad 2 precis som Force Touch-styrplattan i de bärbara datorerna Macbook och Macbook Pro.

Force Touch lägger till flera ganska användbara kommandon till plattan, så som möjligheten att trycka fram en förhandsvisning av en webbsida genom att hårt klicka på en länk. En annan trevlig genväg är att hårt klicka på ett filnamn eller namnet på en mapp för att direkt redigera det. Ord i en text går också att markera för att snabbt få upp en definition från den inbyggda ordboken.

Precis som med Force Touch-styrplattan i bärbara datorer är själva "klickandet" på Magic Trackpad 2 en illusion, vilket är tydligt för den som stänger av plattan. Då försvinner genast klick-effekten, och det känns som en helt solid glasplatta. Det är ett coolt partytrick.

Magic Keyboard

Vad som egentligen är magiskt med Apples nya tangentbord är en fråga värd att ställas, för här finns varken Multi- eller Force Touch integrerat. Förändringen som framhävs är istället nya tangenter som är 33 procent stabilare enligt Apple.

Det är dock inte fråga om den Apple-designade fjärilsmekanismen som gjorde debut i datorn Macbook, utan fortfarande den klassiska saxmekansimen, om än omgjord. Vid användning är tangenterna betydligt lägre än Apples tidigare externa tangentbord, men inte lika nedsänkta som på Macbook. Känslan av att skriva på det ligger närmare ett "vanligt" tangentbord än det nya med fjärilsmekanism. Positivt är dock att tangenterna verkligen känns mer stabila och rappa än tidigare.

Svårare är det att vänja sig vid tangentbordets design. Visst är det tjusigt att Apples nya hovtypsnitt San Francisco pryder knapparna och visst är det fint med symmetri. Men symmetrin har här kostat i fråga om användbarhet och funktionalitet.

Det känns helt enkelt konstigt att det här tangentbordet tycks vara utformat för att spara så mycket plats som möjligt, fastän det ligger på skrivbordet framför en gigantisk 27-tumsskärm. Det finns gott om utrymme åt båda hållen. Apple verkar vägra att inkludera en numerisk del i sina trådlösa tangentbord, och det kan jag svälja. Jag kan däremot inte alls förstå beslutet att trycka ihop piltangenterna på samma sätt som på tangentbordet för Macbook. Upp- och nedpilen är i halv storlek jämfört med höger- och vänster-pil. Så hade det inte behövt vara, och följden blir att det är svårt för en person med normalstora fingrar att träffa rätt. Någon på Apple tyckte tydligen att det här var en bra idé, eftersom det gör att alla knappar får plats inom en symmetrisk rektangel. Jag håller inte med, och svär en kort ramsa i mitt inre varje gång jag ser det.

Magic Keyboard väger 230 gram vilket gör det lämpligt att frakta med sig vid resa. Jag kan därför tänka mig att tangentbordet blir en bra kamrat till en Ipad eller rentav en Iphone på hotellrum världen över.

Sammanfattning

På de allra flesta områden får Apples nya tillbehör anses som en förbättring jämfört med sina föregångare. Magic Trackpad 2 ger stöd för den nya tekniken Force Touch, och enligt mig är det smidigt med ett uppladdningsbart batteri. Jag gillar också det nya utseendet.

Jag har svårare att förlika mig med den i mitt tycke onödiga begränsningen av tangentbordet. Jag önskar mig fullstora knappar, och rentav en numerisk del utan att för den skull behöva använda en av datorns USB-portar för att ansluta ett äldre tangentbord med kabel. Jag vill heller inte behöva använda gamla tangenter, för den nya omgjorda saxmekanismen ger verkligen lite extra studs i knapparna. Magic Keyboard får därför ett medelmåttigt betyg, och intresserade användare rekommenderas att testa innan köp.

Något som inte är särskilt glädjande är de nya priserna. 1 095 kronor för ett tangentbord känns som att ta i, även för att vara Apple. Magic Trackpad 2 är ännu dyrare – 1 395 kronor. Det är dyrt, men å andra sidan får vi räkna med att kunna använda dessa tillbehör i flera år innan Apple återigen uppdaterar sortimentet.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
14 svar

USA:s president Donald Trump säger att Apples vd Tim Cook lovat att bygga tre fabriker i landet och att de kommer att vara "stora stora stora".

Med Google-appen Trusted Contacts kan användare dela platsdata på sina nära och kära, likt hur Hitta mina vänner fungerar.

En domare dömer Apple att betala universitetet i Wisconsin ytterligare 272 miljoner dollar i en patenttvist gällande företagets A-processorer.

Amazon Echo, Google Home och Homepod kan snart få sällskap av en motsvarande smart assistent från Facebook.

Adobe meddelar på sin nyhetsblogg att Adobe Flash Player läggs ner.

Den 16:e augusti kommer Nokia och HMD presentera sin nästa flaggskeppsmobil i London.