Wacom Intuos Photo

Ritplattan Wacom Intuos Photo är en instegsmodell riktad till fotografentusiaster. 99mac har fått in ett exemplar till testlabbet.

Wacom är ett väletablerat företag när det gäller ritplattor. Under mässan IFA tidigare i år visade företaget upp en ny serie Intuos-plattor som heter Art, Draw, Comic och Photo. Det som skiljer plattorna åt är huvudsakligen vilka programvaror som följer med, även om de också har olika färger. 99mac har fått in Intuos Photo till testlabbet.

Kom igång och medföljande program

I Wacom Intuos Photo-lådan ligger ritplattan och pennan tillsammans med en USB-kabel. Det finns också en låda med en kom igång-guide och en installations-cd, men eftersom redaktionens Macar saknar optiska enheter surfar vi istället till Wacoms webbplats för att ladda ned drivrutinerna.

Med på köpet får du licenser till några programvaror med fotoinriktning, men att få hem dem till datorn är inte alldeles enkelt. Först måste jag registrera plattan hos Wacom och mata in en kod som står tryckt på kartongen, och efter det får jag länkar för att ladda ned respektive program. Det räcker inte med den första koden jag matade in, det kommer också licensnycklar via mejl som ska knappas in i varje program. Det här är som tur är något jag bara behöver göra en gång.

I lådan:

  • Wacom Intuos Photo

  • Penna

  • USB-sladd

  • Extra pennspetsar

  • Mjukvarulicenser*

* Mac-användare får licenser till Macphun Creative Kit och Corel Aftershot Pro 2. Windows-användare får det senare programmet tillsammans med Paintshop Pro X8.

Efter att ha installerat drivrutinen fungerar platta som man kan föreställa sig. De fyra hörnen på plattan motsvaras av skärmens hörn och det går att använda både finger och penna för att röra muspekaren.

Är man helt ovan vid att använda en sådan här produkt kan det ta lite tid att vänja sig vid att man inte behöver dra med pennan över plattan för att flytta muspekaren från exempelvis en sida av skärmen till den andra, utan det räcker med att sätta ned pennan på andra sidan plattan. Men använder man den här plattan som man använder papper och penna kommer det att snart att gå galant.

Expressknappar

Intuos Photo kommer med fyra expressknappar, två i vardera övre hörn. Vad knapparna ska göra bestäms via plattans inställningar som hittas i Macens Systeminställningar.

Det går att välja en uppsättning kommandon som gäller i "övriga" program och dessutom välja särskilda kommandon för bildredigeringsprogram du har installerade. Det här betyder att expressknapparna kan göra olika saker i Finder, Corel Aftershot Pro 2 eller Adobe Lightroom.

Wacom berättade för mig på IFA att en del användare föredrar att ha plattan vilandes mot underarmen medan de arbetar och därför är expressknapparna vinklade så att de lätt går att nå underifrån med pek- och långfingret. Det är riktigt bekvämt, särskilt i kombination med mitt höj- och sänkbara skrivbord på redaktionen, men riktigt bra blir det först om man investerar i tillbehörskitet som gör plattan trådlös. Som det är direkt ur lådan tycker jag att sladden blir lite i vägen.

Användning

Har jag väl en ritplatta tillgänglig, särskilt en liten och smidig en som den här, plockar jag gärna bort musen helt. Jag tycker helt enkelt bättre om att navigera runt med pennan oavsett vad jag gör i datorn. Plattan kommer förstås extra väl till pass när jag ska redigera bilder och använda penselverktyg.

Jag använder oftast Adobe Lightroom för att fixa till bilderna till artiklarna här på 99mac. Särskilt penselverktygen är lättare att använda med pennan, men också arbetsflödet blir snabbare med mina vanligaste snabbkommandon kopplade till plattans expressknappar. Jag har testat några olika kombinationer, men verktyget för att beskära använder jag ofta så det gjorde sig bra på en expressknapp liksom export-funktionen för att få ut bilderna i lämplig storlek.

Har du inte redan arbetsflöden som du gillar för redigering av bilder följer det med några program som kan vara värda att undersöka närmare. Utvecklarna Macphuns Creative Kit ingår liksom Corel Aftershot Pro 2.

Creative Kit känner jag till sedan tidigare. Tillsammans med plattan fick jag tillgång till programmen Intensify Pro, Noiseless Pro, Snapheal Pro och Tonality Pro. Alla programmen går att använda som tillägg till Apples program Bilder och ger extra funktionalitet till fotografer som inte vill investera i dyrare program som exempelvis Lightroom.

Corel Aftershot Pro 2 är för mig helt obekant, men kan användas för att organisera och redigera bilder. Det har stöd för redigering av Raw-bilder och kan utökas med hjälp av tillägg.

Summering och omdöme

Wacom Intuos Photo är en prisvärd ritplatta i lagom storlek för både allmän navigering i datorn och för mer kreativa uppgifter med bildbiblioteket. De medföljande programmen är en bra bonus till dig som inte redan har en uppsättning program du vill arbeta med.

Fördelar
+ Lagom storlek
+ Lätt att använda/ställa in
+ Prisvärd

Nackdelar
- Varför ingår inte det trådlösa kitet?
- Krångligt att få medföljande program

Fakta: Wacom Intuos Photo

Vad är det?
Tryckkänslig pekplatta med penna
Funktioner
Plattan ansluts via USB, ett trådlöst kit kan köpas som tillbehör (cirka 40 euro). Fyra express-knappar. 1 024 trycknivåer.
Mått
Plattan: 210 x 169 mm Aktiv yta: 152 x 95 mm
Vikt
290 gram (+/- 50 gram)
Pris
Skriven av Ida Blix

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.