99mac testar UE Boom 2

Den trådlösa högtalaren UE Boom har fått en ersättare med namnet UE Boom 2. 99mac har fått in två testenheter och kollar vad som är nytt.

I maj 2013 testade 99mac den trådlösa högtalaren UE Boom. #Logitech lyckades så bra med modellen att den tjänat som måttstock för alla kompakta Bluetooth-högtalare, men nu är det dags för en ny modell att ta över.

Redaktionen har fått besök i testlabbet av två UE Boom 2 och den stora frågan är – har Logitech lyckats förbättra vad som redan var en riktigt bra bärbar högtalare?

Komma igång

Likt föregångaren levereras UE Boom 2 i en cylinderformad förpackning tillsammans med en USB-kabel och laddare. Vid en första anblick är det inte mycket som skiljer den här modellen åt från föregångaren. På ena kortsidan finns en på-/av-knapp och en liten diod som lyser när högtalaren är igång. I andra änden finns ett fäste för exempelvis en bärrem och under varsin lucka finns laddkontakten och 3,5 millimeters-kontakten.

Det är enkelt att parkoppla enheten till exempelvis mobilen. Efter att vi startat UE Boom 2 dyker den snart upp i listan över Bluetooth-enheter och en tryckning senare är de två enheterna anslutna till varandra och vi kan börja lyssna på exempelvis årets julkalender.

Volymen styrs antingen via de stora knapparna på högtalaren, eller med mobilens volymkontroller.

För att göra inställningar och koppla samman två UE Boom 2 behövs en app som laddas ned gratis från App Store. I appen hittar vi några EQ-inställningar, möjligheten att stänga av högtalarnas ljudeffekter och kan välja att koppla ihop två UE-högtalare så att de antingen "dubblar" ljudet eller agerar vänster- respektive högerkanal.

Vi testar med två stycken UE Boom 2, men det går att koppla samman två olika UE-högtalare om man vill och då ska de automatiskt justera ljudet så att det blir balanserat trots eventuella skillnader i storlek.

Namn
UE BOOM
Plattform
IOS
Utvecklare
Logitech Inc.
Version
4.3
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 6.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, japanska, koreanska, spanska, tyska

Högtalaren

Rent fysiskt är UE Boom och nya UE Boom 2 nästan exakt lika stora. Det är bara små designskillnader som skiljer dem åt, som att kontakterna på undersidan numera skyddas av luckor. UE Boom 2 är nämligen betydligt mer vattentålig än föregångaren och det här har Logitech åstadkommit delvis genom att göra tyget som går runt om högtalaren tätare. UE Boom 2 är också mer stadig och tålig än föregångaren.

UE Boom 2 spelar ljud i 360 grader och kan ställas eller läggas lite hur som helst. Den runda formen gör att enheten passar i exempelvis flaskhållaren på cykeln. Fästet på ena kortsidan kan användas för att hänga högtalaren på olika sätt (jag testade i julgranen, men det krävs något lite stadigare för att orka hålla upp den).

Den trådlösa räckvidden är längre än tidigare, vilket passar dig som då och då går iväg från högtalaren. Upp till 33 meter ska du kunna röra dig utan avbrott i uppspelningen.

Upp till åtta enheter kan parkopplas till högtalarna samtidigt och det går alltså att spela upp ljud i två UE Boom 2 samtidigt från samma enhet.

Pratar vi batteritid säger Logitech att enhetens batteri räcker i upp till 15 timmar och laddas fullt på 2,5 timme. Enligt våra tester stämmer det här väl, men varierar så klart beroende på bland annat ljudvolymen.

Ljud

UE Boom 2 innehåller flera små högtalare för att kunna spela upp stereoljud i 360 grader och en nyhet från föregångaren är att enheten kan spela högre än tidigare. Den maximala ljudnivån är nu 90 dBA och frekvensomfånget 90 Hz – 20 kHz. Inuti sitter två stycken aktiva 45 millimeters element och två stycken passiva radiatorer som mäter 45 millimeter gånger 80 millimeter.

Allt det där säger inte mig jättemycket, men i praktiken spelar högtalaren så pass högt att den högre delen av volymskalan inte kommer till användning annat än när det är fest. Maxvolym gör du hur som helst bäst i att undvika då exempelvis låtar med tung bas inte låter något vidare.

När jag lyssnar med mer normal ljudvolym för att spela musik bredvid datorn, eller i köket medan jag lagar mat låter ljudet riktigt bra för en högtalare i den här storleken – precis som föregångaren UE Boom med andra ord.

Med två UE Boom 2 kan jag antingen välja att spela upp stereoljud, vilket ger ett extra djup i musiken, eller låta högtalarna "dubbla" ljudet, vilket ger mer uns till exempelvis en fest, eller dag på stranden. Personligen föredrar jag stereoläget.

Två UE Boom 2 på varsin sida om sängen fungerar ypperligt för att vakna upp till favoritmusiken med hjälp av en alarm-funktion i UE Boom-appen (men en högtalare gör så klart också jobbet). Minns inte varför jag slutade med musikalarm, har tidigare använt både en stereo med alarmfunktion och klockradio för att vakna till musik. Det är ju långt bättre än alla ringsignaler i mobilen.

Summering och omdöme

UE Boom 2 bjuder inte på någon dramatisk förändring jämfört med föregångaren, utan är helt enkelt en inkrementell uppdatering som är lite bättre på alla sätt och vis. Lite likt hur Apple brukar göra vartannat år med sina Iphone-modeller.

Äger du redan en UE Boom finns ingen större anledning att uppgradera, men för nya spekulanter är det här verkligen en trevlig vattentålig högtalare med bra och lagom formfaktor för att tas med här och var – om så bara runt på olika platser i hemmet.

Prislappen är fortfarande något hög för att motivera till ett köp av två enheter kanske, men ska du köpa en bärbar Bluetooth-högtalare är den här bland den bästa som finns på marknaden.

Ska jag ta upp något som är mindre bra får det bli högtalarens ljudeffekter som av någon outgrundlig anledning låter högt när jag exempelvis startar enheten. Det går att stänga av dessa ljud helt, men det vore önskvärt att kunna sänka volymen. Som det är nu går det inte att lite diskret starta högtalaren – alla i närheten kommer att titta åt ditt håll.

För den som känner sig lockad av UE Boom 2, men tycker att den är för dyr får man också mycket högtalare för pengarna med det mindre syskonet UE Roll som 99mac testat tidigare.

Fördelar
+ Mycket ljud med lagom storlek
+ Bra batteritid
+ IPX7-klassad

Nackdelar
- Höga ljudeffekter

Fakta: UE Boom 2

Vad är det?
Trådlös högtalare
Funktioner
Kopplas via Bluetooth eller 3,5 mm-kontakt till uppspelningsenhet. Två enheter kan användas tillsammans för exempelvis stereoljud. IPX7-klassad (kan vara under vatten ned till en meters djup i upp till 30 minuter). 15 timmars batteritid.
Färger
vit, röd, blå/grön, lila/orange, svart, blå,
Mått, vikt
Diameter: 67 mm, Höjd: 180 mm. Vikt: 548 gram
Pris
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Den uppdaterade versionen av den tio år gamla guldklimpen Bioshock ska även släppas till Mac-plattformen, och nu har vi även ett konkret datum.

Den skotske författarens verk i bok- och filmformat lär vara bekant för fulkulturella konsumenter, men författaren själv är sannolikt inte lika välkänd.

Nu finns Oneplus 5 att köpa hos svenska återförsäljaren Webhallen. Tidigare har den bara funnits via tillverkarens egna webbsida.

Apple fortsätter att satsa på eget videoinnehåll till Apple Music. Nu har de anställt Matt Cherniss, som tidigare varit chef för WGN America och Tribune Studios.

Analytikern Ming-Chi Kuo menar att nästa Apple Watch kommer att erbjudas både med och utan egen LTE-koppling med liknande design som idag.

Apple kan vara på gång att lägga till stöd för svensk kollektivtrafik i sina kartor. Det har börjat dyka upp röda markeringar för stationer och hållplatser.

Tack till Athen för detta #nyhetstips!