Sonos Play:5 i ny snygg kostym

Sonos nylanserar sitt flaggskepp Play:5 och resultatet är en mycket tjusig och mångsidig högtalare, som dessutom låter riktigt bra.

#Sonos smarta och trådlösa högtalarsystem utmärker sig genom bred kompatibilitet med olika musiktjänster, en smakfull högtalardesign som placerar sig någonstans mellan modernt och tidlöst, samt ett vad det verkar uppriktigt intresse för att låta själva musiken stå i fokus.

Under en kort förhandsvisning av den nya versionen av Play:5 i september fick jag träffa några av personerna som lett utvecklingsarbetet. Vi diskuterade högtalarens stilrena kurvor, och hur till och med strömkabeln är designad för att passa ihop med resten på ett enhetligt sätt. Det ligger uppenbarligen mycket tanke bakom, och det var lätt att bli imponerad. Ändå var det först när jag fick fria händer att gå loss på högtalaren med en spontant ihopkomponerad spellista som entusiasmen inte längre kunde bortförklaras med pliktskyldig produktpresentation. Glädjen och yrkesstoltheten var äkta, och det med rätta.

Sonos håller alltså inte tillbaka, och generation två av flaggskeppet Play:5 sammanfattar med önskvärd tydlighet hur de ser på högtalarens plats i hemmet. Den ska höras, men inte synas i bemärkelsen sticka ut och ta överhanden. Designen är Apple-aktigt minimal, men de detaljer som finns tillåts att fulländas och skäms inte för sig. Play:5 smälter lätt in i vardagsrummets hyllor eller bänkar, men när blicken väl fastnat finns det mycket att titta på. Sonos logotyp på framsidan är ett bra exempel - synbarligen enkelt utformad men vid närmare granskning döljer den ett diskret hålformat mönster för att inte ligga i vägen för högtalarens frontskydd. Enkelhet så långt det är möjligt, komplexitet där det behövs.

Eller för att använda andra ord: detta är en riktigt snygg högtalare.

Ljudet

En tjusig högtalare som inte låter bra är föga mer än en onödig dekoration. Även här har dock Sonos sitt på det torra. Både i 99mac:s tysta inspelningsstudio och mitt eget vardagsrum levererar nya Play:5 tilltalande och fylligt ljud som borde passa alla utom de mest kräsna öronen.

Det är inte perfekt. Omfånget är begränsat, och de mest svepande musikstyckena (till exempelvis opera, symofonisk rock eller progressiv metall) avslöjar elementens gränser. Det går att koppla ihop två stycken Play:5 för ännu bättre ljud, men i korthet är det så att all form av komprimerad musik från Spotify, Itunes eller liknande kommer att låta alldels utmärkt och återges till belåtenhet. Det låter väldigt bra.

Som en extra välkommen bonus har nya Play:5 också en helt vanlig linjeingång vilket tillåter inkoppling till gammalmodig uppspelningsutrustning. Detta är en av de saker jag verkligen saknat hos den Sonos Play:1 jag tidigare provat. Även om trådlös digital uppspelning är det normala idag finns det vissa av oss som fortfarande tycker om att samla och spela upp vinylskivor. Den som vill hålla antalet högtalare i hemmet nere kan nu alltså med gott samvete även koppla in den dammiga skivspelaren i Sonos system.

Trueplay

Den senaste versionen av Sonos IOS-app innehåller också den nya funktionen Trueplay, som finjusterar högtalarens ljudinställningar baserat på rummets storlek och möblering. Med hjälp av mobiltelefonens mikrofon mäts rummets "akustiska egenskaper" upp och högtalaren kalibreras därefter.

Jag kan inte påstå att effekten är revolutionerande, men visst märks en skillnad när jag växlar mellan att slå av och på Trueplay. I mer utmanande soniska miljöer kan det säkert göra ännu större skillnad. En trevlig funktion alltså, även om det innebär att jag vid inställningen var tvungen att springa runt i rummet och vifta löjligt med min mobiltelefon som om jag mätte upp radonhalter eller härmade den fiktive Doctor Who med sin soniska skruvmejsel.

Omdöme

Sonos har med nya Play:5 skapat en högtalare med ett mycket tilltalande yttre som levererar kompetent ljud. Den är tjusig men diskret, och märks mest när den spelar musik vilket den gör alldeles utmärkt.

Den trådlösa anslutningen fungerar utan problem, och de flesta musiktjänster har stöd, så som Spotify och Deezer. Nu väntar vi bara på stöd för Apple Music också, vilket Sonos har utlovat innan årets slut. Det är även sympatiskt att det går att ansluta äldre tillbehör med hjälp av linjeingången, så att ingen ljudutrustning i hemmet hamnar utanför.

Med ett rekommenderat pris på 5 399 kronor inklusive moms kräver Play:5 en ganska saftig investering från användarens sida, men med den prislappen kommer också en riktig stilig musiklösning. Den lämnar faktiskt väldigt lite att önska.

Fördelar

+ Snygg och välgjord design
+ Kompakt, men med riktigt bra ljud

Nackdelar

– Dyr, och frestelsen finns att köpa två 

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
8 svar

App Store blir en allt viktigare inkomstkälla för Apple, och bara under första halvan av detta år har butiken dragit in mer pengar än hela företaget gjorde för tio år sedan.

Med Honor 9 vill det Huawei-ägda mobilmärket bli nummer ett bland Europas unga konsumenter, och detta ska göras med dubbla kameralinser och blankpolerade färger.

Apple köper upp Sensomotoric Instruments och får därmed teknik för ögonspårning. Tekniken innefattar både virtuell och förstärkt verklighet.

Den europeiska kommissionen dömer Google till rekordböter och ålägger bolaget att ändra sina sökalgoritmer för att inte missgynna konkurrerande tjänster.

Med IOS 11 blir IOS världens största plattform för förstärkt verklighet. Apple har släppt ramverkat AR Kit till utvecklare som visar upp möjligheterna i flera videoklipp.

Som utannonserat under WWDC har Apple nu gjort en första betaversion av IOS 11 för Iphone och Ipad tillgänglig för allmänheten.