Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Samsung vs TSMC

Nya batteritester stöder Apples uttalande om A9

Nya batteritester utförda av Ars Technica visar på små skillnader mellan Samsungs och TSMC:s A9-processorer.

För att kunna producera så många Iphone som möjligt och möta kundernas efterfrågan använder Apple flera underleverantörer för att tillverka komponenterna. Tillverkningen av processorn A9 är utlagd på två företag, Samsung och Taiwan Semiconductor (TSMC).

Kort efter lanseringen av Iphone 6S och 6S Plus kom uppgifter om att telefoner med processorer från Samsung i vissa tester har kortare batteritid än de med processorer från #TSMC och #chipgate var ett faktum.

Det här fick en del kunder att köpa telefoner, direkt kolla vem som tillverkat processorn och försöka byta om det visade sig vara Samsung. Apple gjorde ett uttalande och sa att batteritiden mellan olika exemplar av Iphone 6S och 6S Plus inte skiljer mer än 2–3 procent, oavsett tillverkare.

Nu har sajten Ars Technica gjort uppföljande batteritester som visar att ja, det finns en liten skillnad, men inte mer än just några procent. Ars Technica har utfört flera tester med två Iphone 6S, en med ett Samsung-chip och en med ett från TSMC. Skärmens ljusstyrka mättes upp till 200 cd/m2 och enheterna fick samma inställningar för att minimera antalet faktorer som kan påverka resultaten (99mac kör något lägre 150cd/m2 i våra batteritester).

Bland annat får telefonerna köra Geekbench 3 som är det test som drog igång allt det här. Det är ett intensivt test för processorn som nästan konstant håller belastningen mellan 55 och 60 procent.

WebGL-testet håller också belastningen uppe nästan hela tiden men något lägre, mellan 45 och 50 procent. Ars Technica har också använt sig av ett batteritest som ingår i GFX Bench samt ett test som simulerar internetsurfning.

Testerna har körts två gånger och medelvärdena från omgångarna visas här nedan. Geekbench-testet kördes tre gånger.

Iphone 6S (Samsung)

Iphone 6S (TSMC)

Wifi

610 min

624 min

WebGL

352 min

348 min

Geekbench 3

212 min

272 min

GFX Bench

133 min

139 min

Resultaten visar att Samsung-telefonen har kortare batteritid än TSMC-telefonen, med undantag för surf-testet, men skillnaderna är små i alla tester utom det intensiva Geekbench där TSMC-telefon klarar sig 28 procent längre tid än Samsung-telefonen. I de övriga testerna skiljer resultaten 2–3 procent från varandra.

Slutsatsen är att i de flesta fall kommer batteritiden att vara lika oavsett vilken processor som sitter i Iphone 6S. Det är helt enkelt inte särskilt vanligt att belasta processorn i en smart telefon så pass som i Geekbench-testet under några längre perioder.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.