LG visar upp höstens mobiler

99mac kikar på LG:s uppföljare till Nexus 5, nu när mobilföretaget presenterar sin nästa Google-enhet. Dessutom kommer en särskild telefon för äldre, och ungdomliga LG Zero.

Både Apple och Samsung har redan presenterat sina mobiler för hösten, och nu är det LG:s tur att visa upp sina nyheter under ett pressevent i Stockholm. Totalt handlar det om tre nya mobilsläpp under hösten, samt en gammal favorit i ny färgkombination.

LG uppger att de i år vill satsa på att ge en premiumupplevelse i alla prissegment, vilket innebär att funktioner från företagets dyrare telefoner nu också ska hitta ner till de billigare. Ett exempel på detta är LG Zero, en ny smart mobiltelefon riktad mot en yngre publik.

LG Zero har ett utförande i metall och går att få i två olika färger – guld och silver. Bildskärmen är på 5 tum och har en upplösning på 1 280 x 720 pixel. Mobilen har ett modest pris på cirka 2 500 kronor och med tanke på målgruppen är det föga förvånande att kamerafunktionerna är det centrala. LG Zero är utrustad med en kamera på 13 Megapixel och en bländare på f2,2. Från dyrare LG-mobiler har också den automatiska selfie-funktionen kommit där det går att hålla upp en hand framför kameran för att aktivera självutlösaren.

Därefter visar #LG upp nästa telefon, som riktar sig mot en helt annan målgrupp än Zero. LG Easy Smart 4G är specialanpassad för äldre mobilanvändare, som inte behöver de senaste funktionerna men som ändå vill ta del av mobil kommunikation i form av sociala nätverk och bilddelning.

Easy Smart 4G liknar på många sätt en artefakt från tidigt 2000-tal i och med att den är vikbar och består av två delar med en tryckskärm på överdelen och en knappsats med fysiska knappar undertill. För att ytterligare göra telefonen lättanvänd finns fyra stycken favoritknappar som leder direkt till apparna kamera, kontakter, e-post och en fjärde favoritapp användaren väljer själv. LG utlovar också extra stora ikoner för att underlätta navigering. LG Easy Smart 4G är redan ute i handeln till ett rekommenderat pris på 1 990 kronor.

Nästa del i Nexus-sagan

Huvudattraktionen sparas till sist, i form av det nya flaggskeppet Nexus 5X. Det är en uppföljare till den framgångsrika Nexus 5, och uppges representera den mest renodlade Android-upplevlesen som går att få. Nexus-telefonerna utvecklas i direkt samarbete med Google, där LG står för hårdvaran och Google mjukvaran.

Bland de hårdvarufunktioner som lyfts fram hör en fingeravtrycksläsare som sitter på baksidan av telefonen, lätt åtkomlig för pekfingret. Kameran imponerar också med sina 12,3 megapixel och en sensor på 1,55μm. Det innebär att kameran kan släppa in mer ljus, och bilder blir detaljrika även under sämre ljusförhållanden. Precis som Apples nya Iphone 6S kan Nexus 5X också filma i 4K-upplösning.

Vad gäller mjukvaran kommer Nexus 5X med nya Android 6.0, även kallad Marshmallow. En av de nya funktionerna är utökad integration med sökmotorn Google Now, kallad Now on Tap. Funktionen aktiveras med en särskild knapp, och kan söka automatiskt utifrån innehållet på exempelvis en webbsida. I en nyhetsartikel om nobelpriset dyker genast länkar till Alfred Nobel och Nobelsiftelsen upp, exempelvis.

Nexus 5X kommer ut i handeln 9 november, och finns tillgänglig med både 16 och 32 gigabyte lagringsminne. Priserna blir 4 490 respektive 4 890 kronor.

Skriven av Jakob Nilsson

99mac får finbesök i form av Ulrika Viklund och Måns Kronkvist Brusbäck från filmtjänsten Plejmo. Det blir snack om bio, film, videoformat och ett supersvårt quiz i slutet.

Imorgon är det Earth Day, vilket 99mac uppmärksammar med en tjusig video från NASA som fotat vår planet under ett år.

Vissa exemplar har telefonen Huawei P10 har monterats med långsammare lagringsminne, vilket Huawei skyller på bristande tillgång på komponenter.

En skaderapport som läckt ut från Apple tyder på att personal testar ett par AR-glasögon på företagets campus.

Poddcast-spelaren Overcast uppdateras, och får en mörk ikon för premiumanvändare samt stöd för uppspelning av avsnitt direkt på Apple Watch.

I samband med Jordens Dag skänker Apple en dollar till Världsnaturfonden för varje köp i företagets butiker som genomförs med Apple Pay.