Kommande Porsche 911 får Carplay

Biltillverkaren Porsche väljer Apples Carplay för en kommande modell av sportbilen 911, men skippar Googles Android Auto.

Biltillverkaren Porsche har bestämt sig för att 2017 års modell av den ikoniska sportbilen Porsche 911 kommer att ha stöd för Apple #Carplay. Intressant nog väljer de bort Android Auto för att Google vill ha tillgång till för mycket data, rapporterar Motor Trend.

"Som en del av avtalet som biltillverkaren skulle behöva ingå med Google, sa Porsche att vissa data måste samlas in och skickas tillbaka till Mountain View, Kalifornien. Saker som fordonshastighet, gasreglageläge, kylarvätske- och oljetemperatur, motorvarvtal. I princip vill Google ha en komplett OBD2-dump när någon aktiverar Android Auto."

Som jämförelse ber Apple bara om information om huruvida bilen rör sig eller inte. Det är av säkerhetsskäl, företaget begränsar funktionaliteten en förare kommer åt medan bilen körs.

Google har kommenterat uppgifterna från Porsche. Enligt talespersonen Liz Markman samlar Android Auto inte in en del av det som Porsche listar, så som gasreglageläge och temperatur på kylarvätskan, men en full lista på vilken data som samlas in vill företaget inte lämna ut. Hon understryker också att användare aktivt måste välja att dela med sig av information första gången de väljer att ansluta telefonen till en bil med Android Auto.