Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

test

Ipad Mini 4 – den lilla plattans återkomst

UPPDATERAD. Ipad Mini 4 har anlänt till redaktionen, och under färden genom testlabbet ställs frågan vilken plats Mini har i en värld där alla andra IOS-enheter verkar bli större.

Inledning

Artikeln är uppdaterad med tester av batteriet (2015-10-22).

När Apple lanserade den första versionen av Ipad Mini var den ett tydligt alternativ till dåvarande fullstora Ipad med sin skärm på 9,7 tum – mindre men fortfarande i en helt annan storleksklass än den tidens Iphone-modeller som alla hade 4-tumsskärmar.

Nu år 2015 har den fjärde versionen av Ipad Mini inte samma självklara plats i sortimentet. Iphone har utökats och vuxit, och har nu bildskärmar på 4,7 och 5,5 tum. Samtidigt har Ipad Pro nyligen lanserats, som med sin enorma bildskärm på 12,9 tum är den största IOS-enhet som gjorts, rentav större än den minsta Mac-datorn. I jämförelse med den är tidigare "stora" Ipad Air 2 numera ganska liten, och för den som har en Iphone 6 Plus är steget inte så långt till Ipad Mini. Frågan är alltså, vilka fördelar har en Ipad Mini med sin 7,9-tumsskärm i en värld där det bara är en IOS-storlek bland många?

Till att börja med är #Ipad Mini 4 tunnare och lättare än sin föregångare, vilket känns helt rimligt med tanke på att Ipad Air 2 förra året lyckades med konststycket att bli så pass mycket lättare jämfört med sin föregångare att skillnaden i vikt mellan den och Ipad Mini 3 plötsligt inte var så markant. I år kommer Mini ikapp, och överlag kan denna minsta Ipad sägas ha gjort samma resa som Air gjorde förra året. Tunnare, lättare, snabbare. Mer av allt helt enkelt, men till samma pris som förut.

Innan lanseringen ryktades det om att Ipad Mini 4 i alla avseenden skulle bli en Ipad Air 2, mindre i utförande men i övrigt lika i fråga om prestanda, utseende och funktion. När plattan lanserades visade sig detta bara mestadels stämma. Fortfarande har den ett år gamla Ipad Air 2 en fördel tack vare specialprocessorn A8X, medan Ipad Mini 4 får hålla till godo med en vanlig A8 av samma typ som finns i Iphone 6, Iphone 6 Plus och Ipod Touch. Men i övrigt stämmer jämförelsen hyfsat, och nya Mini har både två gigabyte primärminne och en bättre huvudkamera på åtta megapixel istället för tidigare fem megapixel. Den framåtvända Facetime-kameran har det dock inte hänt något med, den är fortfarande på 1,2 megapixel.

Nya Mini har rentav en design som liknar sitt äldre storasyskon, med tunnare formfaktor, en enkel rad vid luftintaget och högtalaren samt en hemknapp som är byggd redan från början med Touch ID i åtanke. Detta är till skillnad från Ipad Mini 3 som såg ut som en Ipad Mini 2 som fått en fingeravtrycksläsare ditklämd, vilket det också var.

Ipad Mini 4 har dessutom fått lite välbehövlig kärlek när det gäller själva bildskärmen. Enheten har nu samma typ av laminerade yta som Ipad Air 2 och är en klar förbättring jämfört med Mini 3. Den tunnare formen har också medfört att den särskilda knappen för att aktivera rotationslåset, eller stänga av ljudet, nu är försvunnen.

I övrigt är det helt enkelt fråga om en Ipad, vilket än så länge betyder anslutning med hjälp av Lightning och en kartong som rymmer själva enheten, laddningskabel och laddare och sedan inte så mycket mer. En liten skillnad är att Apple har bytt ut den klara plasten som Ipad kommer insvept i, mot en mattare men lyxigare premiumplast. Den som köper en variant med stöd för LTE hittar också som vanligt ett litet verktyg gömt i kartongen för att öppna SIM-kortsluckan.

Kommentarer
54 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.