De 17 bästa funktionerna från El Capitan

OS X El Capitan har släppts, och som vanligt listar 99mac sina favoritfunktioner bland nyheterna.

Det nya operativsystemet #OS X El Capitan är här, och många har säkert redan uppdaterat. I jämförelse med många tidigare OS X-versioner bjuder El Capitan inte på någon kavalkad av nya funktioner och appar, och inte heller ett dramatiskt nytt utseende som vi fick förra året med OS X Yosemite. Men trots detta finns en hel del smarta nyheter, och säkert ännu fler dolda som avslöjas med tiden.

Det finns stora förändringar som vi inte tagit med här, så som systemtypsnittet San Francisco, och annat som tyvärr inte svenskar får ta del av ännu, som naturligt sökspråk i Spotlight. Men det här är våra sjutton favoritfunktioner från nya OS X El Capitan.

Vilka är dina egna favoritfunktioner och gömda tips? Dela med dig i kommentarerna!

1. Förstora muspekaren

Det här är en lika enkel som briljant liten funktion, vars fördelar är tydlig för alla som någon gång kommit tillbaka till datorn och tvingats leta efter den lilla muspekaren som döljer sig någonstans på en 27 tums Retinaskärm. Nu är det bara att skaka lite lätt med musen eller styrplattan, och muspekaren växer tillfälligt i storlek och visar tydligt var den är.

2. Håll koll på dina Icloud-enheter

I tider av Iphone, Ipad, flera Mac-datorer och klockor kan det vara bra att få en tydlig överblick över vilka enheter som är anslutna till ditt Icloud-konto. Detta syns nu i en särskild flik under Icloud i Systeminställningar. Det visas också lite information om enheten samt huruvida den är betrodd att ta emot verifieringskoder. Härifrån går det också att klippa banden med en enhet.

3. Skicka video över Airplay direkt från Safari eller Quicktime.

Tidigare har det bara gått att spegla hela bildskärmen över Airplay, och bara på nyare Mac-datorer. Nu liknar upplägget mer hur det fungerar i IOS, nämligen att det går att dela bara en video över Airplay. Mycket smidigt, och det fungerar likadant från appen Quicktime. Tyvärr är det inte alla typer av video som stöds, utan bara HTML5-videor och sådana kompatibla med Quicktime.

4. Göm menyraden.

En trevlig funktion för alla som har begränsat med skärmutrymme och vill utnyttja varje pixel. Precis som dockan i nedre delen av skärmen går nu menyraden överst att gömma undan. Den tittar fram när muspekaren förs upp till kanten.

5. Fäst flikar i Safari

I webbläsaren Safari går det nu att fästa flikar som små knappar längst till vänster i flikfältet. Dessa flikar finns kvar och hålls uppdaterade, och är ett smidigt sätt att ha ofta använda webbsidor nära till hands.

6. Stäng av irriterande ljud i Safari

De flesta har nog upplevt irritationen av att ha ett flertal flikar öppna i Safari, och plötsligt börjar en av de autospela en reklamvideo med irriterande ljud. Nu visas det i flikfältet varifrån ljudet kommer, precis som det tidigare gjort i webbläsaren Chrome. Till skillnad från i Chrome går det dessutom enkelt att stänga av ljudet på fliken ifråga, eller alla flikar.

7. Bättre Anteckningar

Precis som sin syskon-app i IOS 9 har Anteckningar i OS X förvandlats från en simpel app för textanteckningar till en fullfjädrad anteckningsbok med stöd för Att göra-listor, PDF-filer, webbadresser och kartor. Dessutom går det att skapa mappar för olika anteckningar, och nyligen borttagna anteckningar sparas i en särskild mapp ett tag.

8. Stöd för tillägg i Bilder

Tillägg dök upp i IOS 8 och OS X Yosemite, och gav utvecklare möjlighet att förlänga funktionen från sina appar till andra program. Just tillägg för fotografier har dock saknats i OS X, något som begränsat appen Bilder. Men med El Capitan har detta kommit, och redigeringsverktyg från tredje part kan nu installeras och kommas åt direkt från appen Bilder.

9. Redigera metadata i Bilder.

En funktion som länge fanns i Iphoto, men som var märkligt borta i den första versionen av Bilder, var möjligheten att redigera platsdata för ett foto. Nu är den dock tillbaka, och det går att skriva in vilken plats bilden är tagen på genom informationsrutan. Dessutom samlar nu Bilder skärmdumpar i ett eget album, precis som i IOS 9.

10. Hitta min vänner som tillägg

Appen Hitta mina vänner dök upp i IOS redan i oktober 2011, och bidrog inte till att hitta nya vänner, men däremot hålla koll på befintliga. Sedan IOS 9 är appen en del av systemet, och nu finns funktionen också i OS X i form av ett tillägg i Notiscenter. I kombination med Familjedelning kan detta vara ett väldigt användbart sätt att hålla koll på var familjen är någonstans.

11. Metal

Ramverket Metal lanserades ursprungligen i första hand som ett sätt att höja prestandan i spel på IOS, men Metal har sedan dess vuxit och kan nu utnyttjas av många grafitunga appar. Med El Capitan flyttar Metal också in i OS X, åtminstone på Mac-datorer från 2012 och framåt. Utvecklare kan nu på ett enkelt sätt avlasta grafikhanteringen till systemet, och det här kan i vissa fall ge stora förbättringar i prestanda. Apple säger att vissa processer kan bli upp till fyrtio procent snabbare jämfört med tidigare.

12. Döp om filer i kontextmenyn

Det här är en funktion som av oförklarliga skäl har saknats i tidigare versioner av OS X, men nu går det äntligen att döpa om en fil genom att välja det i kontextmenyn. Bara att högerklicka på en fil och välja "Byt namn". Det finns dock ett ännu snabbare knep sedan tidigare – klicka på filen och tryck på returtangenten.

13. Split View i helskärmsläge

Den som ofta arbetar primärt med två olika appar, exempelvis en webbläsare och en textredigerare, kommer säkerligen att uppskatta möjligheten att fylla skärmen med bara dessa två. De två apparna ligger snyggt sida vid sida, och det går enkelt att fördela utrymmet på bildskärmen genom att dra med muspekaren.

14. Flytta och förstora Spotlight

En av de mest frustrerande begränsningarna med det nya Spotlight-fönstret i OS X Yosemite var att det inte gick att flytta sökrutan från mitten av skärmen. Nu går det, och det går även att förstora resultatfönstret på normal Mac-vis.

15. Nytt Skivverktyg

Skivverktyg är en ganska tråkig, men otroligt användbar funktion som låter användaren kontrollera hårddisken samt skapa partitioner och skivavbilder. Med OS X El Capitan har verktyget fått ett nytt och färggladare utseende, liknande hur systeminformationen presenteras sedan OS X Mavericks. Det är enklare att navigera mellan funktionerna, och lagringen på de olika hårddiskarna delas upp utifrån vilken typ av data som lagras.

16. Ny badboll

En snurrande badboll är ofta ett tecken på att något har hängt sig eller gått fel, och numera kommer denna varningsflagga noteras mycket tydligare tack vare att badbollen fått ett nytt utseende med betydligt starkare färger.

17. Flikar i Mail

Vissa människor måste skriva jättemånga epost-meddelanden samtidigt, och för dessa är det glädjande att appen Mail numera har stöd för flikar, precis som Safari och Finder. När Mail är i helskärmsläge öppnas lätt nya flikar, och du växlar smidigt genom att klicka dig fram. Det går också att minimera meddelanden i helskärmslägen.

Kommentarer
12 svar

Under ett live-event i New York presenterar nu Samsung den nya flaggskeppstelefonen Galaxy Note 8.

Samsungs smarta röstassistent Bixby har tidigare endast funnits i USA och Sydkorea, men nu rullas den ut till 200 länder inklusive Sverige.

Säkerhetskopieringstjänsten Crashplan för hemanvändare tas bort. Code42 lämnar konsumentmarknaden och satsar istället på företagsanvändare.

Under kvällens Samsung Unpacked-event är det mer eller mindre givet att Galaxy Note 8 kommer presenteras.

Nu är Adobes fototävlingen som löpt under sommaren avgjord och de bästa bidragen kan ses med hjälp av förstärkt verklighet i Kungsträdgården i Stockholm.

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.