Gratisperioden av Apple Music snart slut

Nu har det blivit dags för de tidiga användarna av Apple Music att bestämma om Apple ska få några pengar för sin strömmande musiktjänst. Hur kommer 99mac-redaktionen att göra?

Apple lanserade sin musiktjänst #Apple Music den 30 juni i år. Då som nu låter de nyfikna användare prova på tjänsten gratis under tre månader, vilket betyder att det börjar bli dags att hoppa av tjänsten eller öppna plånboken och betala för de som aktiverade tjänsten från start. 99mac-redaktionen går igenom tjänstens styrkor och svagheter och funderar på om vi ska stanna eller om det är dags att gå vidare.

Ida om Apple Music

Jag aktiverade mina tre gratismånader direkt vid lanseringen och försökte lyssna då i början, men rätt snabbt gled jag tillbaka till spellistorna i Spotify.

Jag har lekt lite med Apple Music och Siri, men blev frusterad av att Siri inte förstår sig på svenska och engelska samtidigt. Det går inget vidare att lyssna på låtar med engelska titlar via svenska Siri. Det borde ni fixa, Apple!

Nu när jag har en Apple Watch är Apple Music helt plötsligt högintressant igen då jag kan ladda över musik i klockan och springa med ett par trådlösa Bluetooth-lurar utan att behöva bära med mig telefonen. Om det är värt att betala för kan jag inte riktigt bestämma mig för – även om jag måste. Hoppas någonstans att Spotify kommer med en app för klockan så jag kan fortsätta att springa utan telefonen och ändå använda deras Running-listor som jag gillar mycket.

Har stängt av prenumerationen och får helt enkelt se om jag saknar det tillräckligt för att börja betala.

Jakob om Apple Music

Jag kommer att behålla Apple Music, trots att det finns mycket jag ännu inte är helt nöjd med kring tjänsten. Efter uppdateringen till IOS 9 tycker jag dock att IOS-appen har blivit mycket bättre och smidigare att navigera, och jag gillar verkligen spellistorna som väljs ut åt mig.

Det största praktiska problemet var att jag inte kunde lägga till nya låtar till Min Musik. Detta tror jag berodde på mängden låtar i mitt bibliotek – tidigare fanns en gräns på 25 000 låtar, och jag låg precis över den gränsen. Efter att taket nu verkar ha höjts till 100 000 låtar kan jag återigen lägga till låtar och spellistor jag hittar – åtminstone genom IOS. På Itunes i min Mac buggar det fortfarande, men jag håller tummarna för att en ny version av Itunes med OS X El Capitan ska lösa det problemet.

Med vissa reservationer fortsätter jag alltså med Apple Music, i stort sett av en enda anledning: möjligheten att när som helst från min Iphone kunna spela upp musiken från mitt lokala Itunes-bibliotek hemma. Denna funktion fungerade aldrig särskilt bra med bara Itunes Match. Låtarna kunde bara laddas ned och inte strömmas. Med Apple Music fungerar den däremot riktigt bra, och det är den funktionen jag inte längre kan klara mig utan. Det är för mig värt 99 kronor i månaden, men jag räknar också kallt med att Apple löpande kommer att förbättra sin musiktjänst.

Hur säger jag upp Apple Music utan att betala?

Undrar du hur du säger upp tjänsten? Läs vår guide här.

Tidigare artiklar om Apple Music och strömmande musik

Funderar du på vad Apple Music erbjuder jämfört med konkurrenterna? 99mac gjorde en jämförelse i juni. Allt vi skrivit om tjänsten hittar du via taggen Apple Music.

I början av året gjorde Jakob Nilsson en djupdykning i några av de största strömmande musiktjänsterna som fanns då. Artikeln går igenom Spotify, Google, Tidal, Deezer och Rdio.

Kommentarer
51 svar
Ida Blix
är Macanvändare sedan barnsben, men använder mestadels IOS nu för tiden. Är också galen i prylar, spel och Star Trek.
Jakob Nilsson
Redaktör på 99mac som varit hängiven Mac-användare sedan 1992 och använder de flesta delarna av Apples ekosystem. Intressen förutom teknik är bland annat spel, musik och bakverk. Lyssnar gärna på vinylskivor.

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.