Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ny Mac lagom till 80-årsdagen

Av Kenneth Pilo

99mac har samtalat med Karl Birnbaum i Stockholm om honom och hans nya dator. I dessa tider då ungdomsfixeringen är större än någonsin är han unik på många vis. Lagom till att Karl fyller 80 år har han nämligen köpt sig en ny Mac.

-Vad har du för dator?

-Valet föll på en 14" G4 iBook 1 Ghz, berättar Karl.

-Jag reagerar naturligtvis långsammare än en ung människa. Men hade tappat tålamodet med min gamla dator, då allt gick för långsamt. Det var dags för en snabbare modell.

-Hur kom det sig att du valde just den?

-Jag tittade genom vad Macoteket hade erbjuda, gick även dit och fick goda råd. Mitt barnbarns far tog sig tid att följa med. Han fick den delikata uppgiften att, oberoende av mig, komma fram till vilken dator som skulle passa mig bäst säger han.

-Och intressant nog kom vi båda fram till samma Mac! Dessutom fick jag ett gynnsamt paketpris när jag även köpte en laserskrivare.

-Vad kommer du mest att göra med din nya Mac?

-Som vetenskapsman har jag skrivit böcker, nu senast om den unge Dag Hammarskjöld. Nu ägnar jag mig åt privat forskning och dokumentation. På vinden fann jag mina föräldrars korrespondens från 40-talet. Pappa var DN-korrespondent i Warzawa innan vi slog oss ned i Sverige.

-Har dina vänner också datorer?

-När jag först skaffade e-post var det för att hålla kontakt med min sjuke bror som bodde i Los Angeles. Genom hans hustrus uppkoppling skickade jag brev till honom.

-Jag håller kontakt med kollegor i Tyskland, Italien och givetvis Sverige. Även om man inte alltid skriver om sitt innersta via e-post. ”Gåspennan” har fortfarande sin charm menar Karl.

I sin karriär har han verkat som historiker och statsvetare, bl a på Utrikespolitiska institutet i Stockholm. Han berättar om delar av sin karriär som Fredsforskare där projekt i Europa lever vidare i all välmåga.

Karl blir också nyfiken på 99mac när jag berättar om vår webbplats och hur det fungerar här. Han tecknar ned webbadressen. Så bli inte förvånad om du kommer att finna honom här, tillgodogörande sig av den kunskapsbas som finns samlad.

-Jo, jag surfar något mer än förut. Förr var det bara e-post som gällde avrundar Karl med glimten i ögat. Fast sina barn och barnbarn ringer han helst.

Kommentarer
45 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.