Apple Watch kan rädda liv

Den inbyggda pulsmätaren i en Apple Watch kan vara väldigt användbar, och rentav rädda liv. Det märkte en amerikansk student efter ett intensivt träningspass.

Tre dagar innan den amerikanske studenten Paul Houle Jr. började sin termin på Tabor Academy i Massachusetts, USA köpte han en #Apple Watch. Det var en investering han nog idag tycker var väl värd, rapporterar One Cape Health News.

Efter två hårda träningspass samma dag mätte 17-årige Pauls puls 145 slag per minut. Det är normalt efter intensiv träning, men tre timmar senare hade pulsen ännu inte sjunkit enligt hans Apple Watch. På ett planeringsmöte med sin tränare nämnde Paul att pulsen fortfarande var hög.

Tränaren var övertygad om att det var något fel på pulsmätaren i Apple Watch, och kontrollerade pulsen manuellt. När den mycket riktigt låg på 145 slag per minut skickades Paul till skolans sjuksyster. Även där visade det sig att blodtrycket var för högt. Han blev då skickad till akutmottagningen på Cape Cod Hospital.

Väl där diagnosticerades Paul Houle med rabdomyolys, ett potentiellt dödligt tillstånd där musklerna bryts ned och släpper ut protein i blodet. Houle Jr. fick stanna på sjukhuset i tre dagar. Fortfarande har han inte kunnat återvända till träningen, men säger:

"På sjukhuset sa de att om jag hade tränat nästa dag skulle jag ha förlorat all kontroll över mina muskler och det finns en hög risk att jag skulle ha fallit ihop och dött. Jag är väldigt tacksam för den där pulsmätaren."