Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

IOS 9 – det mesta och det bästa

Nu är IOS 9 tillgängligt för alla användare att ladda hem, och med det nya systemet kommer en uppsjö nya funktioner och finesser. 99mac går igenom de viktigaste, och några som är lite mer dolda.

Smått och gott

Nytt typsnitt

Som tidigare rapporterats har Apple bytt till sitt egenutvecklade typsnitt San Francisco som ersätter det tidigare Helvetica Neue.

Smidigare navigering mellan appar

Vyn där det går att växla mellan appar har fått ett nytt utseende som ser ut att vara som klippt och skuret för den nya funktionen 3D Touch på Iphone 6S och 6S Plus. Listan över ofta använda kontakter har också flyttat till Spotlight.

Men tack vare att appar nu också kan länka till innehåll i andra appar går det ofta att gå tillbaka utan att behöva använda sig av vyn överhuvudtaget. Ett exempel är när ett textmeddelande ramlar in, och visas som en notis i övre delen på skärmen. Det går som tidigare att trycka på meddelandet för att flyttas över till Meddelanden, men där finns det nu också en liten knapp som tar dig tillbaka till den app du använde innan.

Nytt tangentbord

Apple har återigen putsat på det inbyggda tangentbordet, och nu är det blivit lättare att se när Shift-tangenten är aktiverad. Som standard har Apple också bytt ut bokstäverna mot gemener, och de ändras till versaler när Shift är aktiverad. Detta gör det extremt tydligt, men kan också vara irriterande för alla som vant sig vid att se tangenterna med versaler.

Via inställningarna går det dock att växla tillbaka till versaler för den som så önskar. Detta görs inte i de vanliga inställningarna för tangentbord, utan hittas under Hjälpmedel > Tangentbord.

Spara som PDF

Med IOS 9 går det nu att spara nästan vad som helst i form av en PDF i Ibooks. Bilder, webbsidor och text – allt som kan delas kan nu förvandlas till ett PDF-dokument.

Bara för Ipad

Ipad får med IOS 9 äntligen en del efterlängtade funktioner som utnyttjar enheternas större bildskärmar jämfört med Iphone och Ipod Touch.

Ipad Air 2 och nya Ipad Mini 4 får stöd för funktionen Split View som låter två appar köras sida vid sida på skärmen. Detta kommer givetvis också att fungera i den kommande Ipad Pro.

Klenare enheter som Ipad Mini 3 kan dock köra en liknande, men enklare variant kallad Slide Over. Funktionen påminner om Notiscenter i OS X, och är en panel som dras fram från högra sidan av bildskärmen och kan visa information från vissa appar så som Kalender eller Kartor. Skillnaden är att huvudappen pausas när Slide Over aktiveras.

En annan funktion är att video från exempelvis Facetime eller Apples videoapp nu kan visas i ett eget litet fönster medan du arbetar med andra saker. Fönstret har egna kontroller för paus, avsluta och återgå till helskärmsläge.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
9 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.