IOS 9 – det mesta och det bästa

Nu är IOS 9 tillgängligt för alla användare att ladda hem, och med det nya systemet kommer en uppsjö nya funktioner och finesser. 99mac går igenom de viktigaste, och några som är lite mer dolda.

De viktigaste nya funktionerna

IOS 9 är här, och innehåller en rad stora förändringar i hur Apples mobila operativsystem fungerar. Den här gången är det inte fråga om några större förändringar i utseendet som när IOS 7 släpptes, och inte heller lika många tydliga förändringar som vi fick i IOS 8, så som Hälsa och stöd för app-tillägg. Förändringarna i IOS 9 sitter mestadels under ytan, och kommer till största delen att märkas gradvis efter en tids användning.

Det betyder dock inte att IOS 9 är helt utan nya roliga funktioner, men de huvudsakliga förändringarna märks snarare än syns. Här går 99mac igenom de största nyheterna, samt en del mindre småsaker som kanske inte upptäcks i första taget.

Vilka nya funktioner har du upptäckt i IOS 9 som vi inte tagit med? Skriv i kommentarerna och diskutera.

Bättre Siri och Spotlight

Den kanske viktigaste nya funktionen är att Apples digitala assistent Siri nu blivit betydligt mer kompetent. Gränssnittet har fått ett nytt utseende, liknande hur det ser ut på Apple Watch, och Siri kan nu även söka i bildbiblioteket efter foton baserade på datum, ansikten och platser.

Men Siri har också fått bättre koll på vad användaren gör, och kan nu svara på kommandon utifrån det. Exempelvis går det att be Siri om en påminnelse från ett öppet mail eller textmeddelande, och detta läggs till automatiskt utifrån innehållet.

Siri använder också detta system för att komma ihåg länkar tillbaka till innehåll. Så om du sitter upptagen i ett möte och ett nytt avsnitt av 99mac:s poddradio släpps, kan du be Siri påminna dig om det när du åker från jobbet. Då kommer Siri påminna dig med en länk till det avsnittet.

Siri försöker nu också lista ut vilken information användaren behöver, utifrån information som hittas i kontakter, mail, meddelanden och annat. Siri lär sig helt enkelt användarens vanor, och kan till exempel lära sig att öppna musikappen när ett par hörlurar kopplas in i en Iphone, eller fortsätta spela ett poddradioavsnitt när telefonen ansluts i bilen.

Sökmotorn Spotlight har också fått förbättringar och kan nu söka effektivare i olika appars respektiva innehåll. Lokalt innehåll i apparna indexeras nu så att Spotlight kan hitta det, vilket betyder att en anteckning kan hittas även om den är skriven i den inbyggda appen Anteckningar eller i en annan app.

Länkar mellan appar gör också att om du klickar på exempelvis en länk till ett tweet i Meddelanden kommer du inte längre att skickas till Twitters mobilsajt i Safari, utan flyttas istället till Twitter-appen. När du backar återvänder du till appen Meddelanden.

En del av sökfunktionerna är dock bara tillgängliga i nyare IOS-enheter med A6-processor eller senare. Vissa funktioner verkar heller inte ha nått Sverige ännu, som till exempel möjligheten att få en del av Siris funktionalitet i sökfältet. Det går till exempel inte att skriva "väder Stockholm" och få upp en väderprognos över staden, men det fungerar i andra länder. En lista över vilka funktioner som finns tillgängliga i vilka länder finns hos Apple.

Däremot visas så kallade Siri-förslag när Spotlight aktiveras, vilket helt enkelt är sökförslag baserat på tidigare aktivitet, så som kontakter och nyligen använda appar. Om du till exempel brukar ringa din mamma varje söndag förmiddag kommer hennes kontakt förmodligen att visas här den dagen.

I länder där den nya appen News finns tillgänglig föreslås också nyheter därifrån, men än så länge finns den inte i Sverige.

Bättre batteri och prestanda

En annan funktion som knappast syns, men som kan visa sig vara väldigt användbar, är att IOS 9 ger användaren mer kontroll över batteriförbrukningen. Det går nu att se hur mycket batteri som finns kvar direkt i Notiscenter, inte bara för själva telefonen utan också för anslutna Bluetooth-tillbehör, som exempelvis Apple Watch.

IOS 9 snålar också med strömmen mer än tidigare versioner av systemet. De inbyggda apparna är mer energieffektiva, och enheten ska nu känna av om den batterislukande bildskärmen ligger nedåtvänd, och hindrar då skärmen från att lysas upp av inkommande notiser och meddelanden. Allt som allt ska de nya strömsparande funktionerna ge upp till en timme längre drifttid på en Iphone jämfört med IOS 8.

Prestandan förbättras också tack vare att ramverket Metal utökas och ger nu alla appar som använder CoreGraphics och CoreAnimation en extra skjuts. Apple hävdar också att animationer och skrollning är upp till 50 procent mindre processorkrävande, vilket också bidrar till att spara på strömmen.

Apple inför också ett särskilt strömspararläge, där bakgrundsaktiviteter som att hämta mail och nätverksaktivitet stängs av för att spara på batteriet. Om batteriet på Iphone når 20 procent erbjuder sig IOS 9 att aktivera strömspararläget, vilket ska ge upp till tre timmars ytterligare användning. Det avaktiveras automatiskt när enheten laddas upp och når 80 procent laddning.

Strömspararläget går också att manuellt slå av eller på under den nya inställningsfliken Batteri. Där visas också mer detaljerad information över vilka appar som förbrukat mycket ström.

En annan funktion som förbättrar prestandan och dessutom sparar på det värdefulla lagringsutrymmet är att appar nu kan laddas ned i delar, skräddarsydda för just den specifika enheten. Det betyder att en app som installeras på en äldre Iphone inte laddar hem resurser som ändå bara kan användas på en nyare modell. Detta system låter också utvecklare distribuera stora appar effektivare, genom att till exempel ett spel kan ladda hem banor i mindre etapper.

Framtida systemuppdateringar kommer också att dra nytta av dessa funktioner, och IOS 9 kan också tillfälligt ta bort innehåll från telefonen för att frigöra det utrymme som behövs vid en uppdatering av systemet. Det går nu också att senarelägga stora uppdateringar till nattetid, precis som i OS X Yosemite.

Säkerhet och integritet

IOS 9 inför stöd för tvåfaktorsautentisering för Icloud-konton i hela systemet. Samma funktion kommer i OS X El Capitan, och kommer att ersätta de gamla separata systemen för vissa Icloud-tjänster.

Tvåfaktorsautentisering skyddar ditt konto genom att inloggning måste verifieras från en annan enhet eller ett telefonnummer. För nya användare föreslås funktionen när enheten ställs in, men den går också att aktivera i efterhand via Icloud-fliken i Inställningar.

En annan förändring som ska höja säkerheten är stöd för längre lösenkoder med sex siffror istället för tidigare fyra. Det här gör givetvis lösenkoden lite krångligare att skriva in, men användare som har Touch ID på sin enhet behöver oftast inte göra det. Det går dock fortfarande att använda lösenkoder med bara fyra siffror för den som vill.

Många nya funktioner i IOS 9 så som Siri och proaktiva sökfunktioner kräver att en hel del data samlas in om användaren. Apple understryker dock att all personlig information endast sparas på telefonen och inte flyttas till någon server. Data delas heller inte mellan olika tjänster, så information från Apple Music delas inte med andra appar. Inte heller delas informationen med andra aktörer.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
9 svar

IOS 11 kommer med en glädjande nyhet för Wifi-surfare. Apples kommande mobila operativsystem kommer att föredra 5 GHz-nätverk över 2,4 GHz.

Iphone SE kan uppdateras redan nästa månad med ny processor, men bibehållen design.

Det klassiska bildprogrammet Paint till Windows kan snart gå i graven.

Ända sedan Galaxy S4 har Samsung släppt en extra slittålig variant av den årliga Galaxy S-modellen. Nu visar läckta bilder hur årets modell förmodligen kommer att se ut.

I en ny kortfilm får vi se hur Dwayne "The Rock" Johnson får ihop livet med hjälp av Apples röstassistent Siri.

Ida och Amanda har tagit över studion och pratar bland annat om nästa Iphone, Ipad Pro och fri surf på semestern. Missa inte!