Guide: Uppdatera till IOS 9

Ikväll kommer Apple att släppa IOS 9, en uppdatering för Iphone, Ipad och Ipod Touch. 99mac tipsar om hur du uppdaterar på ett säkert sätt.

Apple börjar sälja Iphone 6S och 6S Plus i bland annat USA på fredag nästa vecka, men redan idag kommer användare med Iphone, Ipad eller Ipod Touch att kunna ladda ned #IOS 9.

Den nya versionen av Apples mobila operativsystem innehåller en hel del nyheter som inte kommer att synas, men väl märkas. Apple har fokuserat på att förbättra batteritiden och på att öka både prestanda och säkerhet i den här versionen. Det finns också nya funktioner, Siri och sökfunktionerna har förbättrats och Ipad-användare får en hel del godis.

Troligtvis kommer Apple att släppa IOS 9 ikväll ungefär klockan 19 svensk tid och det brukar bli stort tryck på servrarna. Allra smidigast blir det om du kan ge dig till tåls och vänta något dygn.

99mac går här igenom hur du bär dig åt för att uppdatera och tipsar om saker du bör tänka på för att inte riskera att förlora något i processen. Det går att uppdatera via en dator med Itunes eller direkt i IOS-enheten.

IOS 9 går att installera på följande enheter:

 • Iphone 4S

 • Iphone 5

 • Iphone 5C

 • Iphone 5S

 • Iphone 6

 • Iphone 6 Plus

 • Ipad 2

 • Ipad (tredje generationen)

 • Ipad (fjärde generationen)

 • Ipad Air

 • Ipad Air 2

 • Ipad Mini

 • Ipad Mini 2

 • Ipad Mini 3

 • Ipod Touch (femte generationen)

Säkerhetskopiera din enhet

Oavsett om du vill börja om helt från början eller bara uppgradera din enhet är det smart att ta sig tiden att göra en ordentlig säkerhetskopia av all din data. Det går att göra via Icloud eller via Itunes i din dator, för extra säkerhet kan du använda båda alternativen. Läs mer om hur du gör via Apples supportsida.

Vad är det som säkerhetskopieras till Icloud? All data och inställningar som lagras lokalt i enheten ingår i säkerhetskopian, men data som redan ligger i molnet, så som exempelvis kontakter, kalendrar eller e-postmeddelanden säkerhetskopieras inte.

Musik, filmer och tv-program som inte har köpts från Itunes Store säkerhetskopieras inte och samma sak gäller poddradio, ljudböcker och bilder som ursprungligen synkroniserats från en dator.

När säkerhetskopian ska återskapas på en enhet kommer alla köp som gjorts via App Store, Itunes Store eller Ibooks Store att återskapas på enheten om inköpen fortfarande finns tillgängliga i de digitala butikerna.

Om du väljer att säkerhetskopiera via Itunes i datorn görs ingen extra säkerhetskopia av musik, filmer, poddradio eller appar, men all data och inställningar som lagras i enheten sparas i en säkerhetskopia.

Börja om från början

Ibland kan det vara skönt att börja om från början och rensa bland alla filer som finns i enheten. Det är allra lättast att göra detta via Itunes i datorn som vi går igenom nedan. Det går att göra det direkt i enheten också, men det blir mer omständigt. Först och främst behöver du som sagt säkerhetskopiera enheten.

 • Kontrollera att du använder senaste versionen av Itunes

 • Koppla in enheten

 • Välj Arkiv > Enheter > Säkerhetskopiera

Kontrollera att allt gick bra genom att öppna inställningar för Itunes och gå till fliken enheter. Där listas dina enheter och en tid för senaste säkerhetskopering, det ska stå exempelvis "Idag 13:37". Enheten säkerhetskopieras också om du väljer att synkronisera den med Itunes och då flyttas också appar och annat över från din enhet till datorn.

Efter att du säkerhetskopierat din enhet kontrollerar du att din enhet har en uppdatering att hämta hem. Det syns på sammanfattningssidan för enheten i Itunes. Men välj inte att uppdatera utan tryck istället på knappen Återställ Iphone (Ipad/Ipod).... I rutan som dyker upp väljer du Återställ och uppdatera.

När det är klart kan du välja att återskapa din säkerhetskopia för att få tillbaka exempelvis appar, meddelanden och kontakter.

Uppdatera direkt

Om du bara är ute efter att uppdatera på snabbast möjliga vis, gör du först en säkerhetskopia på valfritt sätt och navigerar sedan Inställningar > Allmänt > Programuppdatering direkt i din enhet och väljer att uppdatera.

Har du väldigt fullt i din enhet kommer det här dock inte att fungera då det krävs en del utrymme för att kunna ladda ned uppdateringen. Enligt Apple kräver IOS 9 1,3 gigabyte ledigt på enheten vilket är en klar förbättring jämfört med förra årets IOS 8 som behövde hela 4,58 gigabyte ledigt.

Är det ändå fullt så kan du se över exempelvis bilder och appar och rensa bort sådant som du inte behöver. Bilder kan sparas över till datorn via programmet Bildinsamling eller Bilder och gamla appar som du inte längre använder kan raderas.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.