Guide: Så döljer du din aktivitet i Spotify

Spotify älskar att berätta för andra vad du lyssnar på, men för den som vill spela sina låtar ifred går det att stänga av.

En rolig funktion med #Spotify är möjligheten att dela med sig av låtar och spellistor med sina vänner. Det kan dock gå till överdrift, eftersom Spotify gärna vill publicera dina lyssningar på Facebook, och visa alla vänner i Spotify-appen vad du lyssnar på just nu. Det är kul att dela musiksmak, men vissa låtar vill vi nog behålla för oss själva.

Det finns flera inställningar att göra i Spotify som gör musiklyssnandet till en mer privat upplevelse än annars. Ett smidigt men tillfälligt alternativ är att välja Dölj aktivitet. Detta väljs i menyraden, och döljer precis som namnet antyder all din lyssningsaktivitet från alla sociala nätverk inklusive Spotify-appen. Den går också att aktivera från kontobilden uppe i högra hörnet. När funktionen är på ersätts bilden av ett hänglås, och texten blir blå.

Dölj aktivitet stängs dock av när appen startas om eller efter sex timmars inaktivitet, så för den som regelbundet lyssnar på skämsmusik är det kanske bättre med mer permanenta alternativ. Låt oss därför gå in i menyn och välja Inställningar, och sedan bläddra ner till Sociala Nätverk. Här visas Spotify, Facebook samt tjänsten Last FM.

Vad gäller Last FM och Facebook finns här knappar för att koppla konton på dessa tjänster till Spotify, samt alternativ för att dela aktivitet. Är du inte inloggad på tjänsten delas naturligtvis ingen information. När det gäller Facebook är det dock väldigt vanligt att använda sitt befintliga Facebook-konto för att registrera sig för Spotify, så risken är stor att ditt Facebook-konto redan är kopplat till musiktjänsten.

Genom att bocka ur Dela min aktivitet på Facebook slutar Spotify att publicera vad du lyssnar på. Fortfarande kan det dock vara värt att hoppa över till Facebook i en webbläsare och se vad Facebook-appen Spotify har för behörigheter från det hållet, som till exempel vilka du väljer att dela information med och vilken information appen har åtkomst till.

Facebook

Facebook är en djungel av inställningar och det är inte helt lätt att hitta rätt. Spotify kommunicerar med Facebook genom en så kallad Facebook-app, och den appen kan ställas in att ta del av och dela information på flera sätt.

Aktivitet från Spotify visas genom Aktivitetsloggen, som går att hitta från din profil i Facebook, på högra sidan av omslagsbilden. Klicka på den och sök efter Spotify i sökfältet för att få en lista över vad Spotify haft för sig på Facebook.

Därefter kan det vara värt att ställa in vad Spotify får se av din Facebookinformation, och vilka av dina bekanta som får se vad Spotify visar. Observera att om du i Spotify redan bockat ur att dela din aktivitet på Facebook så kommer ingen information alls att skickas, men du kanske istället vill dela vilka låtar du lyssnar på med bara vissa nära vänner. Då ställer du in det här.

I vänsterspalten i Facebook finns en lång rad knappar. Leta reda på kategorin som heter Applikationer, och om inte Spotify syns där, håll muspekaren över och klicka på Fler. Tryck därefter på Inställningar, och skriv Spotify i sökfältet för att komma rätt. Du kan också ta en kort paus här och häpna över den stora mängd sajter och appar som är kopplat till ditt Facebook-konto, men det är en annan historia. Nu gäller det Spotify.

Den viktigaste inställningen för Spotify heter Appsynlighet och inläggspublik. Det betyder helt enkelt vilka på Facebook som kan se att du använder Spotify, och vilka som kan se de eventuella inlägg som Spotify gör åt dig – det vill säga vilken musik du lyssnar på. Offenligt innebär att vem som helst kan se, och Bara jag betyder att endast du själv kan se. Däremellan finns en rad alternativ, så det är bara att skräddarsy tills endast en skara väl betrodda vänner kan se att du ägnade förmiddagen åt Britney Spears hela diskografi.

Spotify

Nu har vi begränsat eller helt stängt av kommunikationen mellan Spotify och Facebook, och det är dags att gå igenom vad som delas med andra Spotify-användare. Om vi går tillbaka till Spotify-appens inställningar och kategorin Sociala Nätverk ser vi att det under Spotify finns flera alternativ att göra.

Till att börja med finns här samma tillfälliga inställning som tidigare, nämligen Dölj Aktivitet som av någon anledning just här heter Dold Aktivitet. Men det är samma funktion, och den återställs när Spotify startas om eller efter sex timmars inaktivitet.

Den radikala lösningen är annars att här bocka ur Publicera min aktivitet på Spotify, vilket alltså betyder att ingenting av det du gör delas med andra. Du har säkert sett listan över dina vänner på högra sidan av Spotify-appen, där du kan se exakt vilken låt de spelade för 42 minuter sedan, och rentav vilken låt de lyssnar på just nu. Genom att bocka ur det här alternativet syns du inte där.

Här finns också alternativ för att visa dina favoritartister eller inte, samt visa om du är en av de som lyssnat mest på en särskild artist. Beroende på vad du föredrar är det bara att aktivera eller avaktivera detta.

Det sista alternativet gäller om de spellistor du skapar automatiskt ska bli publika (offentliga). En publik spellista syns i din Spotify-profil, och icke-publika spellistor gör det inte. Notera att den här inställningen bara bestämmer om en spellista ska börja sin karriär som publik eller hemlig. Oavsett kan du alltid senare högerklicka på en spellista och välja att dela med dig av den till världen, eller dölja den.

På Iphone och Ipad

Inställningarna i IOS-appen fungerar likadant som i OS X-appen. I inställningarna hittar du en meny som heter Sociala Nätverk där du kan kontrollera var din aktivitet visas. Här finns precis som i OS X-versionen av Spotify inställningar för att dölja aktiviteten på Facebook och Last FM, samt för andra Spotify-användare. Av okänd anledning går det tyvärr inte härifrån att ställa in standard för spellistor och favoritartister, utan det måste göras från en datorklient.

Skriven av Jakob Nilsson

Enligt rykten ska Samsungs nästa flaggskepp bli först med nästa generations Snapdragon-krets och kan roffa åt sig alla kretsarna i första omgången.

För alla som använder Chrome eller Googles sökapp i Android går det nu att få en förhandsvisning av Youtube-klipp.

Leveranstiden minskar nu ytterligare för att få hem de trådlösa hörlurarna Airpods från Apples nätbutik. Köpsugna spekulanter behöver nu vänta blott ett par veckor på att få hem sina exemplar.

Google kan ha ett par smarta hörlurar likt Apples Airpods på gång. Lite snokande i en betaversion av en Google-app bjuder på referenser till ett par hörlurar med Google Assistant.

Googles nästa version av Android kommer som rykten har påstått att döpas efter den välkända kakan Oreo.

Ibland missuppfattar Siri vad du försöker säga till henne. Istället för att sucka, och försöka prata med henne igen, kan du korrigera felet genom att skriva.