99mac testar vikbara Zagg Pocket Keyboard

Zagg Pocket Keyboard är ett litet vikbart tangentbord som passar för bland annat Iphone och Ipad. 99mac testar vad det går för.

Smarta mobiler och surfplattor kommer med inbyggda mjukvarutangentbord som duger gott till att knappa in kortare meddelanden. Men så fort några längre textstycken behöver skrivas går det snabbare att göra jobbet med en dator och ett fullstort tangentbord – om nu det finns tillgängligt. En vettig kompromiss är att investera i ett trådlöst tangentbord som kan tas med i en ficka eller väska och tas fram när något längre ska skrivas.

Ett alternativ är Zagg Pocket Keyboard som nu är på besök i testlabbet. Tangentbordet fungerar med både IOS- och Android-enheter och parkopplas via Bluetooth. När tangentbordet inte används kan det vikas ihop och tas med. Pocket Keyboard har också ett inbyggt ställ som enligt tillverkaren passar för enheter på upp till åtta tum.

Bland Apples enheter betyder det att Iphone eller Ipad Mini går bra, men att Ipad Air inte rekommenderas. Under ett kortare test kändes det dock stabilt och bra även med en Ipad Air 2 i liggande läge, men med en så pass stor skärm finns det dock bättre tangentbord på marknaden.

Skriva med Pocket Keyboard

Zagg menar att deras Pocket Keyboard är nästan lika stort som ett fullstort tangentbord. De flesta tangenterna är nästan lika stora som på Apples trådlösa tangentbord som jag använder på jobbet, men inte alla vilket ställer till det för mig när jag ska försöka få ned det här testet via min Iphone. Det är helt enkelt lätt att missa en del bokstäver och det krävs övning innan fingrarna lär sig tangenternas placering.

Vårt testexemplar har en brittisk tangent-layout, men Pocket Keyboard finns att köpa med en nordisk uppsättning tangenter istället. Några av tangenterna närmast Retur och Backsteg är smalare än övriga och på andra sidan är Tabb-tangenten också smalare.

Uppfällt känns tangentbordet stabilt så länge man har en plan yta under. Att det går att vika ihop är inget som stör skrivupplevelsen, även om det är lite mer mellanrum mellan just de två raderna där vecket går.

Användning

Pocket Keyboard är en liten mackapär som får plats i en större ficka eller i en väska utan att bidra med särskilt mycket extra vikt. Det passar för personer som kanske reser mycket eller som bara vill slippa att leta upp en dator för att kunna svara på mejl eller lägga till saker i presentationer eller rapporter. Passar extra bra till dem som valt en större mobil som exempelvis en Iphone 6 Plus.

Dyker det upp ett mejl som kräver ett längre svar är det bara att ta fram tangentbordet, vika upp det på ett bord och börja skriva. Efter den första parkopplingen hittar enheterna varandra automatiskt.

Pocket Keyboard har generös batteritid, för den som skriver ungefär en timme om dagen ska det räcka i upp till tre månader på en laddning. Det laddas via en micro-USB-port i sidan och en sladd medföljer i förpackningen.

Zagg Pocket Keyboard kostar kring sju hundralappar. Det känns gediget och efter lite övning går det att få upp en bra skrivhastighet utan allt för många feltryckningar. Det blir helt klart skönare än att försöka få ned något längre textstycke med det inbyggda tangentbordet i IOS.

Fördelar
+ Litet, vikbart
+ Bra batteritid
+ Inbyggt ställ för telefon/platta

Nackdelar
- Inte fullstort
- Fingeravtryck och annat syns tydligt

Fakta: Zagg Pocket Keyboard

Vad är det?
Ett vikbart Bluetooth-tangentbord.
Funktioner
Vikbart. Inbyggt ställ för enheter upp till 8 tum. Stängs automatiskt av när det viks ihop. Magneter håller det stängt. Kompatibelt med IOS- och Androidenheter. Upp till tre månaders batteritid på en laddning.
Mått
223,5 x 178 mm (hopvikt: 223,5 x 54,5 x 14,5 mm)
Vikt
194 gram
Pris
Skriven av Ida Blix

Nintendo, simdollar, Google och solenergi är några av ämnena som avhandlas i veckans poddavsnitt.

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.

Bakom lucka nio i Geeks Julkalender döljer sig både ett fint erbjudande på tangentbordet G610 Orion Red från Logitech, och en tävling där du kan vinna tangentbordet, spelmus och andra tillbehör.