Google laddar för kamp om videokodning

Googles nya videokodek VP10 ska sänka bandbreddskravet för 4K-video med hälften av det tidigare VP9, och ännu mer jämfört med H.264.

Google arbetar på en ny videoteknologi som ska tillåta betydligt mer utrymmeseffektiv strömning av högupplöst video över nätet. Detta görs möjligt genom en ny videokodek kallad VP10 som dessutom ska ge komprimerad video bättre bildkvalitet och färgåtergivning, rapporterar Cnet.

VP10 är en uppföljare till VP9, som Google sedan 2013 använder bland annat för att konvertera högupplöst video för strömning på Youtube. VP9 kräver ungefär hälften av nätverkskapaciteten jämfört med industristandarden H.264 som bland annat Apple använder i sin videobutik Itunes. Enligt Googles James Bankoski är målet för VP10 att dela kapacitetskravet med hälften ännu en gång jämfört med VP9.

Däremot är VP10 mer processorkrävande än sin föregångare, och en lansering ligger ytterligare en bit fram i tiden, även om utvecklingen går snabbt framåt. Bankoski säger:

"Vi hoppas uppnå prestandamålet i slutet av nästa år. Det kommer att ta lite tid för Googles hårdvaru- och mjukvarupartners att ta stöd för VP10 till marknaden efter det."

Kodek-krig

Idag används kodeken H.264 i allt från Blu-Ray, tv-apparater, mobiltelefoner och datorer. När högupplösta format som 4K blir allt vanligare samtidigt som mängden video som strömmas ökar markant växer kraven på mer effektiv komprimering. Google är dock inte ensamma om att vilja skapa framtidens standard för högupplöst videokodning.

En uppföljare till H.264 är också under utveckling och kallas HEVC (High Efficiency Video Coding) eller kort och gott H.265. Bakom den står bland annat MPEG (Moving Pictures Studio Group) och Internationella teleunionen. På senare tid har dock dispyter gällande licenskostnad för att använda H.265 öppnat upp för Googles kodek som ett möjligt alternativ för många tillverkare. Organisationen HEVC Advance har bildats för att administrera royalty och licensiering av patent för HEVC/H.265. Med stöd av jättar som Dolby, Philips, Technicolor och General Electric ställs nu krav på högre licenskostnader för den nya standarden, särskilt vad gäller strömmande innehåll.

HEVC Advance kräver 0,5 procent av alla intäkter från stömmande video kodad i HEVC/H.265. Därtill kommer också licenskostnader på 80 cent per mobil enhet och 1.50 dollar för varje tv-apparat med stöd för tekniken. Det motsvarar i dagens penningvärde cirka sex kronor per mobil och tolv kronor per tv-apparat. Matt Frost på Googles Chrome Media Team säger:

"Jag tror att nyheterna från HEVC Advance har fått många företag att överväga flera andra alternativ. [..] Vi behöver en högkvalitativt gratis alternativ så att vi kan implementera teknologi utan att genast behöva oroa oss för väldigt höga licenskostnader."

Förutom Google finns det också andra spelare som gärna blir viktiga aktörer. Både Cisco och Mozilla har utvecklat egna kodeks för att undvika licenskostnader, men samtidigt undvika Googles kontroll över VP9 och VP10.

Efter det så kallade videokriget mellan formaten VHS och Betamax under slutet av 1970-talet, och kampen mellan Blu-ray och HD DVD under 2000-talet kan alltså videokodek för internetströmning komma att bli nästa stora formatkamp för rörlig bild.

Skriven av Jakob Nilsson

Amanda och Jakob pratar årets kommande mobiltelefoner, bluetooth, mutskandaler och flygande bilar.

Idag blev vi tio miljoner invånare i Sverige, och detta firar 99mac med ett av Hans Roslings kända föredrag om global befolkningstillväxt.

En dödsenkel guide på nätet för de som inte vet vilken sladd de ska köpa.

Den blivande amerikanske presidenten Donald Trump har bytt sin Android-telefon mot en annan enhet, som enligt källor är "säker och krypterad".

Unicode-kommittén ska träffa Apple nästa vecka för att diskutera den rödhårige emoji-symbolens vara eller icke vara.

Apple släpper uppdateringar till sin svit av videoredigeringsappar, med prestandaförbättringar, buggfixar och mindre åtgärder.