Intel släpper Skylake för bärbart

UPPDATERAD. Under IFA-mässan denna vecka lanserar Intel officiellt processorfamiljen Skylake för bärbara datorer, vilket lovar gott inför kommande Macbook-datorer.

Artikeln uppdaterad med tabeller och mer information om Macbook Pro.

Tidigare har 99mac skrivit om Intels nya processorfamilj #Skylake, som rekordsnabbt ersätter försenade Broadwell och den äldre familjen Haswell. Under veckan inleds teknikmässan IFA i Berlin, och då kommer Intel officiellt att lansera Skylake för bärbara datorer. Tekniska specifikationer har nu publicerats av Sweclockers, och lovar gott inför kommande Mac-datorer.

I sortimentet återfinns allt från strömsnåla processorer avsedda för passiv kylning till fyrkärniga varianter med mer fokus på hög prestanda. För Apples del är det framförallt tre serier som lär vara intressanta att använda: strömsnåla Skylake-Y för Macbook, mer kraftfulla Skylake-U för Macbook Air och Macbook Pro 13-tum samt högpresterande Skylake-H för Macbook Pro 15-tum.

Med sina nya grafikkretsar erbjuder Intel också inbyggt hårdvarustöd för videouppspelning i upplösningen 4K. Detta kommer att möjliggöra en mycket låg strömförbrukning på under 1 W vid uppspelning av video.

Macbook

Vad gäller Skylake-Y kommer den framförallt att erbjuda lägre strömförbrukning jämfört med den Broadwell-processor som idag sitter i Macbook. Upp till 60 procent lägre vid aktiv användning enligt Intel, vilket bör ge en ordentlig skillnad i batteritid.

Av högsta intresse för Mac-användare är också den nya integrerade grafikkretsen Intel 515, som utlovar upp till 40 procent bättre grafikprestanda än tidigare. Processorerna väntas också öka prestandan med mellan 10 och 20 procent.

Skylake-Y (Macbook)

Modellnamn

Klockfrekvens (Turbo Boost)

L3 Cache

Grafik

TDP

Core m3 6Y30

900 MHz / 2.2 GHz

4 MB

HD 515

4.5 Watt

Core m5 6Y54

1.1 GHz / 2.7 GHz

4 MB

HD 515

4.5 Watt

Core m5 6Y57

1.1 GHz / 2.8 GHz

4 MB

HD 515

4.5 Watt

Core m5 6Y75

1.2 GHz / 3.1 GHz

4 MB

HD 515

4.5 Watt

Macbook Air och Pro

Skylake-U kan ge liknande fördelar för nästa modell av Macbook Air, men här finns potential för ännu bättre grafikprestanda tack vare Iris Graphics 540. Dessa kommer dock enligt Intel inte att börja skeppas förrän tidigt nästa år, vilket gör att nya Macbook Air troligtvis dröjer till dess. Samma sak gäller lämpliga processorer för Macbook Pro 13-tum. En uppdatering under detta år är därmed inte särskilt trolig.

Även 15-tumsvarianten av Macbook Pro ser ut att få vänta på passande processorer. Flera varianter av Skylake-H har annonserats, men de med grafikkretsen Iris Pro som Apple använder kommer inte heller de förrän i början av 2016 och detaljerade specifikationer är inte avslöjade. Ett tänkbart alternativ är att Apple lanserar 15-tumsmodeller med de äldre Broadwell-processorer som lanserades av Intel i juni.

Skylake-U (Macbook Air)

Modellnamn

Klockfrekvens (Turbo Boost)

L3 Cache

Grafik

TDP

i5-6260U

1.8 GHz / 2.9 GHz

4 MB

Iris Graphics 540

15 Watt

i5-6360U

2.0 GHz / 3.1 GHz

4 MB

Iris Graphics 540

15 Watt

i7-6560U

2.2 GHz / 3.2 GHz

4 MB

Iris Graphics 540

15 Watt

i7-6650U

2.2 GHz / 3.4 GHz

4 MB

Iris Graphics 540

15 Watt

Skylake-U (Macbook Pro 13-tum)

Modellnamn

Klockfrekvens (Turbo Boost)

L3 Cache

Grafik

TDP

i5-6267U

2.7 GHz / 3.3 GHz

4 MB

Iris Graphics 550

28 Watt

i5-6287U

3.1 GHz / 3.5 GHz

4 MB

Iris Graphics 550

28 Watt

i7-6567U

3.3 GHz / 3.6 GHz

4 MB

Iris Graphics 550

28 Watt

Kan komma i höst

Trots att lämpliga Skylake-processorer nu alltså lanseras kan det dröja mot slutet av året eller rentav nästa år innan bärbara datorer med Skylake faktiskt når handeln. Apples egna lanseringsplaner är okända, men vad gäller det nuvarande sortimentet kom den senaste versionen av Macbook Air i mars i år, Macbook började säljas i april och Macbook Pro fick en uppdatering i maj. I genomsnitt har Macbook Air fått ungefär en uppdatering per år, och Macbook Pro lite oftare.

Eftersom vårens utgåvor inte bjöd på några större prestandaförbättringar är det dock inte otänkbart att den nuvarande cykeln blir kortare än normalt. Apple har tidigare visat en förmåga att säkra tidiga leveranser av komponenter genom förskottsbetalning och beställning av stora volymer. Det är alltså fullt möjligt att Apple kan lansera bärbara Mac-datorer med Skylake innan jul, åtminstone vissa modeller.

Skriven av Jakob Nilsson

En miljard användare använder nu Whatsapp varje dag. Bara förra året var det en miljard aktiva användare per månad.

My Smart Price har släppt en ny video där renderade 3D-bilder visar hur Google Pixel 2 kan komma att se ut.

Hur mycket kan du egentligen om röstassistenterna som finns i mobilen, hemmet och på vita duken? Testa här!

Norska A-ha's 80-talshit tolkas med hjälp av förstärkt verklighet.

Youtubes musikchef bekräftar ryktena om att tjänsterna Youtube Red och Google Play Music på sikt ska slås ihop.

I en intervju berättar Apples designer Jony Ive att han inspirerades av stormtroopers i Star Wars när han tog fram designen på Apples trådlösa hörlurar Airpods.