Snabbtest

Pac-Man får nytt liv av skaparna bakom Crossy Road

Pac-Man 256 är en något moderniserad variant av originalet som bjuder på en oändlig labyrint att äta prickar i och exempelvis en laser att skjuta spökena med. 99mac snabbtestar.

I december förra året testade 99mac det charmiga spelet Crossy Road som går ut på att guida en karaktär över en oändlig serie tätt trafikerade vägar utan att bli överkörd. Kort därefter rapporterade vi att de två skaparna Andrew Sum och Matthew Hall på bara tre veckor dragit in ett sjusiffrigt belopp på spelet – tillräckligt för att de båda skulle kunna gå i pension.

Dra sig tillbaka har de dock inte gjort, och nu har de två skaparna tagit sig an gamla klassiska Pac-Man i samarbete med Bandai Namco och resultatet är ett oändligt arkadspel med nya finesser så som möjligheten att utrusta Pac-Man med laser för att skjuta spöken som kommer i vägen.

Nytt blandat med gammalt

Spelaren styr Pac-Man genom att svepa upp, ner, höger eller vänster på skärmen. Till skillnad från originalet är labyrinten nu oändlig, men målet är fortfarande att käka så många vita prickar och frukter som möjligt och att undvika spökena.

Det går att utrusta Pac-Man med olika "power-ups" så som en laser att skjuta spöken med, en bomb som fryser dem på plats och liknade saker. Genom att äta ett visst antal prickar låser spelaren upp en ny power-up. Förmågorna aktiveras genom att hitta dem i labyrinten och de fungerar sedan bara under en viss tid.

En annan sak spelaren måste akta sig för är "the glitch", en bugg som gör att labyrinten äts upp av siffror. Befinner sig Pac-Man i ett sådant område för länge blir det Game Over.

Lyckas spelaren få Pac-Man att äta upp 256 prickar utan avbrott händer något speciellt som ger spelaren lite hjälp på traven, men vad det är ska vi inte avslöja.

Omdöme

Pac-Man 256 fyller mitt hjärta med nostalgi med den härliga grafiken och musiken, men känns samtidigt lite nytt och uppdaterat. Jag tycker att Crossy Road sköter sina köp inuti-appen på ett bra sätt och samma upplägg finns här. Det går att spela en vanlig version utan att göra av med några riktiga pengar, men då finns inga "power-ups". Den som vill spela med dessa får 6 krediter, och när de är slut är det att betala eller vänta.

Det här är ett kul tillskott till App Store som lämpar sig bra för kortare spelstunder här och var.

Namn
PAC-MAN 256 – Endless Arcade Maze
Plattform
IOS
Utvecklare
BANDAI NAMCO Entertainment Europe
Version
1.0
Pris
Gratis (köp inuti app)
Krav
Kräver IOS 7.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Engelska med flera, men inte svenska.

Visste du...

Pac-Man skapades av Toru Iwatani 1980 och är ett av världens absolut mest kända spel. Utvecklingen av den första versionen tog arton månader - ovanligt länge på den tiden. Från början hette karaktären Puck-man.

De fyra klassiska spökena heter Blinky, Pinky, Inky och Clyde. Tvärt emot vad man kan tro är alla spöken inte programmerade att jaga Pac-Man, utan endast röda Blinky. Pinky och Inky försöker istället placera sig snett framför Pac-Man för att genskjuta honom, och Clyde rör sig helt slumpmässigt.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.

Igår var det hela 40 år sedan det episka rymdäventyret krönte vita duken och skapade historia på ett sätt förändrade en ung 99mac-redaktion.