Snabbtest

Pac-Man får nytt liv av skaparna bakom Crossy Road

Pac-Man 256 är en något moderniserad variant av originalet som bjuder på en oändlig labyrint att äta prickar i och exempelvis en laser att skjuta spökena med. 99mac snabbtestar.

I december förra året testade 99mac det charmiga spelet Crossy Road som går ut på att guida en karaktär över en oändlig serie tätt trafikerade vägar utan att bli överkörd. Kort därefter rapporterade vi att de två skaparna Andrew Sum och Matthew Hall på bara tre veckor dragit in ett sjusiffrigt belopp på spelet – tillräckligt för att de båda skulle kunna gå i pension.

Dra sig tillbaka har de dock inte gjort, och nu har de två skaparna tagit sig an gamla klassiska Pac-Man i samarbete med Bandai Namco och resultatet är ett oändligt arkadspel med nya finesser så som möjligheten att utrusta Pac-Man med laser för att skjuta spöken som kommer i vägen.

Nytt blandat med gammalt

Spelaren styr Pac-Man genom att svepa upp, ner, höger eller vänster på skärmen. Till skillnad från originalet är labyrinten nu oändlig, men målet är fortfarande att käka så många vita prickar och frukter som möjligt och att undvika spökena.

Det går att utrusta Pac-Man med olika "power-ups" så som en laser att skjuta spöken med, en bomb som fryser dem på plats och liknade saker. Genom att äta ett visst antal prickar låser spelaren upp en ny power-up. Förmågorna aktiveras genom att hitta dem i labyrinten och de fungerar sedan bara under en viss tid.

En annan sak spelaren måste akta sig för är "the glitch", en bugg som gör att labyrinten äts upp av siffror. Befinner sig Pac-Man i ett sådant område för länge blir det Game Over.

Lyckas spelaren få Pac-Man att äta upp 256 prickar utan avbrott händer något speciellt som ger spelaren lite hjälp på traven, men vad det är ska vi inte avslöja.

Omdöme

Pac-Man 256 fyller mitt hjärta med nostalgi med den härliga grafiken och musiken, men känns samtidigt lite nytt och uppdaterat. Jag tycker att Crossy Road sköter sina köp inuti-appen på ett bra sätt och samma upplägg finns här. Det går att spela en vanlig version utan att göra av med några riktiga pengar, men då finns inga "power-ups". Den som vill spela med dessa får 6 krediter, och när de är slut är det att betala eller vänta.

Det här är ett kul tillskott till App Store som lämpar sig bra för kortare spelstunder här och var.

Namn
PAC-MAN 256 – Endless Arcade Maze
Plattform
IOS
Utvecklare
BANDAI NAMCO Entertainment Europe
Version
1.0
Pris
Gratis (köp inuti app)
Krav
Kräver IOS 7.1 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Engelska med flera, men inte svenska.

Visste du...

Pac-Man skapades av Toru Iwatani 1980 och är ett av världens absolut mest kända spel. Utvecklingen av den första versionen tog arton månader - ovanligt länge på den tiden. Från början hette karaktären Puck-man.

De fyra klassiska spökena heter Blinky, Pinky, Inky och Clyde. Tvärt emot vad man kan tro är alla spöken inte programmerade att jaga Pac-Man, utan endast röda Blinky. Pinky och Inky försöker istället placera sig snett framför Pac-Man för att genskjuta honom, och Clyde rör sig helt slumpmässigt.

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
1 svar

VD:n för Airbus Group har meddelat att företaget ska testa prototyper av flygande bilar innan slutet på året.

Andy Rubin grundade Android och arbetade på Google under åtta år, men nu kan Rubin vara på gång med ett nytt företag som ska utmana både Google och Apple med en egen premiumtelefon.

Nu har en svensk återförsäljare gått ut med de svenska priserna på spelkonsolen Nintendo Switch, och den kommer att kosta 3 599 kronor.

För att möta konkurrensen kommer Apple Music att satsa på mer än bara musik, säger Jimmy Iovine. Redan i år ryktas de första orginalprogrammen få premiär.

Vad som verkar vara en promotionvideo av den kommande telefonen Galaxy S8 har lagts ut på internet av Samsung Display.

99mac bjuder in gästkrönikören Karl Emil Nikka för att reda ut begreppen kring meddelandetjänsten Whatsapp. Många tidningar rapporterar om en bakdörr i appen som hotar säkerheten, men stämmer det verkligen?