Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Musmattan Razer Firefly lyser upp skrivbordet

Den hårda musmattan Firefly från amerikanska Razer gör besök i 99mac:s testlabb och bjuder på mysbelysning när mörkret faller.

Razers produktportfölj består bland annat av möss, tangentbord, hörlurar och musmattor profilerade mot gamers. Datorspelare är dock inte de enda som kan uppskatta företagets produkter och nu är den hårda musmattan Firefly på besök i 99mac:s testlabb.

Introduktion

Firefly har utformats för att ge kompromisslös precision och har en reflektiv yta med mikrotextur för att åstadkomma detta. Den kommer också med anpassningsbar Razer Chroma-belysning som ger 16,8 miljoner färgalternativ runt om kanterna. På undersidan finns en gummibeläggning som gör så att mattan ligger still där du placerat den på bordet.

Razer hör till musmattor modell större och mäter 35,5 centimeter på bredden och 25,5 centimeter på höjden medan den är 4 millimeter tjock. Den flätade USB-kabeln används för att ge ström till Chroma-belysningen och kabeln mäter strax över två meter.

Användning

I lådan som Firefly levereras i finns en guide för att komma igång, musmattan och några klistermärken. Musmattan gör det viktigaste jobbet utan att du behöver göra någonting, det vill säga fungerar som underlag för din mus.

För att få igång belysningen behöver du ansluta USB-kabeln och om du vill anpassa hur det lyser behöver du också installera programmet Razer Synapse. Utan programmet växlar Firefly mellan ett spektrum av färger i ett lugnt tempo, men med Synapse kan man välja att använda bara en färg eller andra effekter.

Själv har jag alltid föredragit hårda musmattor framför mjuka. Jag upplever att Firefly erbjuder just bättre precision jämfört med att använda musen direkt på skrivbordet eller med en mjuk matta.

Jag gillar belysningen som så klart gör sig bäst på kvällar och nätter, men Razers stora logga som också lyser uppe i högra hörnet tycker jag helt enkelt inte är särskilt snygg. En mindre variant, eller en som inte lyser skulle vara mycket snyggare.

För att driva Chroma-belysningen ansluts mattan med en USB-kabel till datorn. Det här är en mindre detalj, men jag hade föredragit om det helt gick att ta bort kabeln för tillfällen när man inte vill ha någon belysning eller om man vill ta med sig musmattan någonstans.

Jag har använt Firefly tillsammans med en Apple Magic Mouse, men kan man tänka sig att använda en Razer-mus finns det också sådana med Chroma-belysning som kan synkroniseras så att enheterna lyser tillsammans. Det sköts i så fall också via mjukvaran Synapse.

Summering och omdöme

Jag gillar storleken på Firefly och hör till dem som gillar mysbelysning. Chroma-funktionen är därför ett välkommet tillskott på skrivbordet under kvällarna, men det är tveksamt om det är värt pengarna Razer vill ha. Runt 700 kronor får man lägga ut för mattan.

Fördelar
+ Hård yta som ger precision
+ Anpassningsbar belysning

Nackdelar
- Dyr
- USB-kabeln kan inte tas bort
- Stor logga på ovansidan

Fakta: Razer Firefly

Vad är det?
En hård musmatta med inbyggd belysning.
Funktioner
Hård reflekterande yta med mikrotextur. Inbyggd anpassningsbar Razer Chroma-belysning som drivs via USB.
Mått
355 x 255 x 4 mm
Vikt
380 gram
Pris
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
19 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.