Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

MacForum AppleCenter - två veckor efter premiären

För den som promenerar längs Kungsgatan i Göteborg - stadens motsvarighet till Drottninggatan i Stockholm - är det svårt att missa den stora Appleflaggan som vajar utanför AppleStore MacForum.

Skyltfönstret är rent ifrån produkter och lockar till ett besök in i den mysiga miljön. Carl-Johan Rydén berättar att Apples franska arkitekt som varit delaktig vid designen förespråkat ett så rent utseende som möjligt i enlighet med rådande Applefilosofi.

100m2 butiksyta är ungefär en tredjedel så stort Apples egna butiker i USA men fullt tillräckligt för att presentera en grundutbud inkl iPodtillbehör, programvara och förbrukningsartiklar. En snygg rund glasövertäckt monter i entrén visar dom snyggaste produkterna - här hittar vi nya iPod, iPodMini, Airport Express, Airport Extreme, iSight med mera. "Den där har vi byggt själva" berättar Calle stolt.

Carl-Johan Rydén är butikschef med fem års förflutet på MacForum. Han berättar att dom första veckorna varit väldigt spännande och uppskattar att ett par tusen personer redan klivit innanför dörren för att titta närmare på stadens senaste Macbutik.
"Ungefär en tredjedel av besökarna har aldrig tidigare sett en Mac" berättar Calle vidare - det tycker vi låter lovande inför framtiden.

MacForum är inte rena nybörjare inom området - faktum är att MacForum haft en butikslokal på Föreningsgatan i många år men den är inte riktigt i samma klass, än så länge. Ryktet säger att en uppfräschning kan vara på gång.

Vi diskuterar dom senaste årens utveckling där Applebutiker plötsligt börjat sprida sig över landet. AppleCenter Macforum är landets fjärde butik som följer AppleStore-konceptet, två butiker finns redan i Stockholm och en i Malmö. Vi frågar vad som gjorde att MacForum tog beslutet att starta butik: "Apple gav oss feedback som visade att InLife och Macoteket i Stockholm lyckats mycket väl med sina satsningar och faktiskt tjänat igen investeringen under första året. När rykten om en Macoteketbutik i Göteborg började sprida sig här nere dröjde det inte länge innan Martin Barregård (VD för MacForum) lyfte luren till Oscar Bjers och meddelade att vi var intresserade".

Idag omsätter MacForum cirka 75 miljoner och målsättningen är att nå en 20% ökning genom butiken. Calle berättar att försäljningen under dom första 14 dagarna varit bra men att den skulle varit betydligt bättre om man fått större leveranser av iPod, iPodMini och Airport Express. Nya iMac G5 är också efterlängtad. Sedan Apple slutade sälja iMac G4 för ett par månader sedan har man haft ett stort tomrum i sortimentet. "Vi får nog in dom första exemplaren i slutet på September" får vi veta.

AppleCenter MacForum erbjuder försäljning mot faktura till företagskunder och hanterar även serviceärenden för den som fått problem med sin nya Mac. Själva reparationen görs dock fortfarande i verkstaden på Föreningsgatan. "Vi kan hjälpa till med minnesinstallationer, Airportkort och andra enklare skruvjobb men vi har inte verktygen för mer omfattande grejer" berättar man.

Av en ren slump kliver en av 99mac:s mest kända medlemmar in genom dörren - Lasse Kronér är här för att titta närmare på den nya butiken. Han blir snabbt intresserad av en ny iPodMini som presenteras i alla fem färger i en monter - "en sådan här måste jag ha!". Vi får snacka lite Mac med Lasse och hans besök slutar med några spontaninköp, bland annat en Griffin iCurve till hans Powerbook 17" där hemma.

Ryktet säger att ytterligare en Applebutik kommer öppnas av YFO med centralt läge i Göteborg och fokus på digital fotografering. Ännu ett rykte talar om en butik i centrala Uppsala som ska drivas av en känd återförsäljare, vi har inte fått dessa uppgifter bekräftade ännu. MacSupport har däremot bekräftat att dom öppnar en butik i centrala Malmö inom kort. 99mac utlovar bildreportage ifrån alla kommande butiker.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.