snabbtest

De arga fåglarna är tillbaka

Angry Birds 2 är här, med ännu fler elaka grisar, skarpskjutande fjäderfän och sanslös förstörelse.

Fenomenet #Angry Birds har ännu inte landat, och visar inga tecken på att vilja göra det. Sedan det första Angry Birds-spelet kom har det blivit massor av olika utgåvor - från Transformers- och Star Wars-varianter till racingspelet Angry Birds Go till rollspelet Angry Birds Epic. Då är inte spinoff-varianterna Bad Piggies och Angry Birds Stella medräknade, och inte heller den udda crossover-titeln Angry Birds Sonic Dash Epic.

Till det kan läggas tv-serien Angry Birds Toons, tecknade serier och planer på en 3D-animerad långfilm. Tillsammans med tröjor, ryggsäckar, brädspelet, leksaker och nöjesfält som Angry Birds Land gör det Angry Birds till en jätteindustri med ett enormt vingspann. Däremot har det faktiskt inte kommit någon direkt uppföljare till det första succéspelet - förrän nu.

Angry Birds 2 är mer av samma, men med större banor, fler fåglar och en spiffigare grafik med tjusiga vädereffekter, mer animationer och parallax-skrollning. Återigen är de onda gröna grisarna i farten och stjäl fågelägg, och det är upp till Red Bird och gänget att skjuta sig själv med slangbella för att rasera grisarnas skyddskonstruktioner. Nytt i tvåan är en helt ny fågel vid namn Silver, och förekomsten av trollformelkort som på ett ögonblick kan förvandla ett bygge till is eller låta det regna guldankor ner över grisarna.En bana består nu också av flera delar, vilket gör det lämpligt att spara på sina fåglar i så stor utsträckning som möjligt.

Kostar tid och kristaller

Nu går det också att välja i vilken ordning de olika fåglarna ska skjutas iväg, vilket öppnar möjligheter för strategiskt tänkande. Många gånger går det att snabbt rensa en bana med en enda välplacerad gulsparv, vilket är en genuint angenäm upplevlse. Då och då dyker också en boss upp i form av en tjock gris som tål extra mycket stryk.

Precis som tidigare versioner är Angry Birds 2 gratis, men erbjuder villigt möjligheten att med hjälp av kristaller köpa sig fler liv eller nya fåglar. För den som inte vill investerar riktiga pengar i kristaller går det faktiskt helt okej att spela utan att betala, men efter ett tag tar extraliven slut, och då blir det till att vänta en stund på att få ett nytt. Alternativt går det att plåga sig igenom en reklamfilm för att få fortsätta en stund till.

Den som tagit sig igenom alla andra Angry Bird-spel och inte tröttnat ännu kommer förmodligen också att vilja spela igenom det här. Andra som kanske hoppat över några titlar kan ha glädje att återvända till dessa gamla bekanta i denna färgstarka uppföljare. Men de som testat Angry Birds tidigare och inte gillar det kommer knappast bli omvända av Angry Birds 2. För min egen del finns det dock en charmig lockelse i att skjuta fåglar för att röja runt bland instabila träkonstruktioner i så stor utsträckning som möjligt.

Namn
Angry Birds 2
Plattform
IOS
Utvecklare
Rovio Entertainment Ltd
Version
2.0.1
Pris
Gratis (erbjuder köp inuti app)
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska, turkiska, tyska
Kommentarer
5 svar

Den här veckan listar Jakob och Andreas sina respektive topp fem teknikprylar genom tiderna.

Den som använde datorer på 80- och 90-talet kommer säkerligen att småle åt veckans fredagsvideo, signerad komikern Eddie Izzard.

Efter flera år av att kräva licenskostnader för Thunderbolt-protokollet ska det bli fritt att använda för alla. Målet är att bredda användningen av protokollet.

Pokémon Go blir inte det sista spelet som låter dig leka med fantasirika kreatur i telefonen. Magikarp Jump är den senaste titeln till IOS och Android.

Den sänkta ljudnivån innebär att Spotify nu ligger på samma nivå som Tidal och Youtube, något som hyllas av ljudfantaster.

En ansökan från Apple till den amerikanska kommunikationsmyndigheten avslöjar att företaget börjat testköra mobila höghastighetsuppkopplingar.