Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Test: Två veckor med Macbook

99mac får besök av Apples minsta bärbara dator, och låter den både passera testlabbet samt agera vardagskamrat. Men räcker Macbook verkligen till som enda dator?

Prestanda

Macbook drivs av en på sitt sätt imponerande Broadwell Core M-processor med en klockfrekvens på 1,1, 1,2 eller 1,3 GHz (Turbo Boost upp till 2,4, 2,6 eller 2,9 GHz). Vårt testexemplar är den enklaste varianten med 1,1 GHz. Det som är imponerande är att processorn kyls helt och hållet passivt, precis som i en Iphone eller Ipad - ingen fläkt behövs.

Alla modeller har också 8 gigabyte primärminne och den integrerade grafikkretsen Intel HD Graphics 5300. Lagringsutrymmet är antingen 256 eller 512 gigabyte och självklart är det PCIe-baserad flashlagring som gäller.

Cinebench R15

För att få en bild av processor- och grafikprestandan använder vi som vanligt en serie tester som belastar datorn. Det första är Cinebench 15, ett syntetiskt test baserat på renderingsprogrammet Cinema4D. Cinebench testar datorns förmåga att rendera bilder genom att rita upp en förutbestämd scen, först med hjälp av alla processorkärnor och sedan med bara en enda. Här får vi en uppfattning om hur Macbook står sig mot Apples andra modeller.

Unigine Valley

För att testa prestandan i grafikkretsarna använder vi det syntetiska testet Valley som drivs av grafikmotorn Unigine och använder ett förutbestämt scenario i form av ett detaljerat uppbyggt landskap med diverse vädereffekter. Testet sker med två olika grafikinställningar, där den mörkare stapeln har enklare inställningar och den ljusa är mer krävande.

Som vi kan se imponerar grafikkretsen Intel Graphics 5300 knappast vad gäller kraft. Macbook lägger sig på en tydlig sistaplats jämfört med andra Mac-datorer som säljs i dagsläget. Värt att notera är att Macbook Pro 15-tum är grundmodellen med endast integrerade grafikkretsar som 99mac testade i juni.

GFX Bench

Vi kör dessutom grafikprestandatestet GFX Bench som vi också brukar använda för att testa IOS-enheter. Här får vi ett intressant perspektiv på hur Macbook står sig mot exempelvis Ipad Air 2, som i storlek i det närmaste är att betrakta som en konkurrent. Testet har dock sina begränsningar då det är fråga om så olika enheter som skiljer sig åt i användning. Det är trots det intressant att A8X-processorn i Ipad Air 2 genererar högre siffror i testet än Intel Graphics 5300 gör i Macbook.

Testresultaten vad gäller övriga Mac-datorer kommer från GFX Bench som lagrar resultat på sin webbplats. För Macbook och IOS-enheterna har vi också kompletterat med våra egna tester och sett att resultaten är konsekventa. Vad gäller Macbook Pro 15-tum avser testet den snabbare modellen med det dedikerade grafikkortet AMD Radeon R9 M370X.

Det bör också noteras att det nuvarande systemet OS X Yosemite inte har stöd för Apples nya ramverk Metal. Det kommer däremot höstens OS X El Capitan att ha, vilket lär föra med sig en välkommen prestandaskjuts för de spel och andra program som utnyttjar det.

Testmaskinerna

Testmaskiner – specifikationer

Modell

Processor

Lagring

Grafikkort

Minne

Macbook (2015)

1,1 GHz Dual-Core Intel Core M
(Turbo Boost upp till 2,4 GHz)

256 GB SSD

Intel HD Graphics 5300

8 GB 1600 MHz LPDDR3

Macbook Pro Retina 13-tum
(mitten 2015)

2,7 GHz Dual-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 3,1 GHz)

256 GB SSD

Intel Iris 6100

8 GB 1866 MHz LPDDR3

Macbook Pro Retina 15-tum
(mitten 2015)

2,2 GHz Quad-Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 3,4 GHz)

256 GB SSD

Intel Iris Pro 5200

16 GB 1600 MHz DDR3L

Imac Retina 5K (2014)

4,0 GHz Quad-Core Intel Core i7
(Turbo Boost upp till 4,4 GHz)

1 TB Fusion Drive

AMD Radeon R9 M295X 4 GB GDDR5

16 GB 1600 MHz DDR3L

Imac 21,5-tum (2014)

1,4 GHz Dual-Core Intel Core i5
(Turbo Boost upp till 2,7 GHz)

500 GB Hårddisk 5400 varv/min

Intel HD 5000

8 GB 1600 MHz LPDDR3

Visa mer
Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
30 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.