Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99mac testar nya Ipod Touch

Apple överraskade oss med en ny Ipod Touch i år, och nu har den lilla IOS-enheten som vägrar dö besökt testlabbet hos 99mac. Men vem behöver egentligen en Ipod 2015?

Slutsatser och omdöme

Jag måste säga att jag gillar Ipod Touch, och har alltid gjort det. Det är en sympatisk och föredömligt liten enhet som ofta kunnat dra fördel av Apples lärdomar från de mer banbrytande Iphone-modellerna. Att Apple nu ger produkten ytterligare några års livslängd säger att de inte riktigt är beredda att ge upp den, trots att försäljningen rimligtvis sjunkit de senaste åren. De har inte tagit bort den, men heller inte brytt sig om att uppdatera den på länge, förutom i form av billigare utgåvor av samma hårdvara med mindre lagringsutrymme.

Detta förstärker bilden av att Ipod Touch är tänkt som en prisvärd enhet för de som vill ladda hem appar och delta i IOS-världen, men av olika anledningar inte vill eller kan ha en Iphone (eller en Ipad). Det kan till exempel vara barn som inte har ett eget telefonabonnemang, men också utvecklare som vill ha en enhet att testa sina appar på. Jämfört med Ipad är det också givetvis en fördel att ha en mediaenhet som utan problem går ner i en byxficka.

Under testperioden av Ipod Touch blir det också tydligt att det finns många fördelar med att ha en mindre bildskärm på 4 tum. Det senaste året har jag använt en Iphone 6 som min huvudsakliga enhet, och även om jag själv inte är beredd att gå tillbaka till en Iphone med 4-tumsskärm är det nog många som föredrar en mindre telefon. Ipod Touch ger en god bild av hur en sådan "Iphone 6C" med A8-processor skulle kunna se ut, och förhoppningsvis finns det även fortsättningsvis utrymme för tre Iphone-storlekar på Apples butikshyllor.

För Ipod Touch däremot finns det denna uppdatering till trots inte mycket som tyder på en återkomst till första parkett. Det finns skäl att tro att det nu kommer dröja ytterligare några år innan nästa modell av Ipod Touch, om den alls kommer. Framtiden lär utvisa, men just nu finns en Ipod som är "typ modern" och kan matcha både Iphone 6 och Iphone 6 Plus i prestanda. Det betyder att även de mest krävande IOS-spelen fungerar utan problem, och både kameran och den trådlösa anslutningen har kammat sig så att Ipod Touch 2015 kan visa sig bland andra utan att skämmas.

Trots att designen är från 2012 är det anmärkningsvärt hur modern Ipod Touch ser ut. Likheterna med framförallt förra årets Ipad-modeller, men också med Iphone är slående med rena linjer och inget överdåd av detaljer. De nya färger bidrar också till en positiv reaktion i mötet med den lilla apparaten, och Apple fortsätter att visa prov på sin förmåga att ge sina produkter en sympatisk och välkomnande utstrålning.

Det finns knappast någon anledning att ha en Ipod Touch för de som redan har och använder Iphone, men den i övrigt perfekt för spel och andra appar, samt för att spela musik, video och bläddra fram bilder. Det är helt enkelt en utmärkt multimedia-enhet, även om bristen på LTE-anslutning stympar den något utanför hemmet. Priserna är dock jämförelsevis humana, och det går att få en modell med hyfsat mycket lokalt lagringsutrymme utan att gå i personlig konkurs.

Visst är Ipod Touch lite av ett sladdbarn jämfört med storasyskonen Iphone och Ipad, men den är så fylld av charm och visar upp det bästa av ekosystemet IOS att det är svårt att inte tycka om den.

Fördelar

+ Rejäl prestandaskjuts jämfört med föregångaren
+ Smidig storlek
+ Relativt billig

Nackdelar

- Saknar Touch ID
- Ingen möjlighet att använda mobildata

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.