snabbtest

99mac testar billiga VR-glasögon

Google Cardboard är ett par billiga glasögon för virtuell verklighet som användarna får vika ihop själv av kartong. 99mac har testat med en Iphone 6.

#Virtuell verklighet har fått en renässans mycket tack vare glasögonen #Oculus Rift och andra liknade produkter. Men medan exempelvis Oculus Rift ännu inte lanseras för konsumenter finns det en väldigt billig lösning för dig som vill utforska virtuella världar redan nu.

För omkring en hundralapp får du en modell av Google #Cardboard som används tillsammans med en smart mobiltelefon. Vi köpte in modellen Gear VR från tillverkaren Velleman. "Glasögonen" levereras på ett sätt som får oss att tänka på en viss svensk möbeljätte – det vill säga det är platt och vi får stå för monteringen själva.

Instruktionerna är väldigt korta, det står kort och gott att jag ska passa ihop de numrerade flikarna med sina motsvarande hål. Jag önskar jag hade det här på film för det tog en pinsamt lång stund innan jag fick ihop det hela. Väl färdig kan jag montera in min Iphone som används som bildskärm. Här är det direkt dags för en liten varning. Telefonen sitter inte fast särskilt ordentligt så akta så den inte faller ned i golvet (tur att vi har heltäckningsmattor i den här delen av testlabbet).

Det finns flera appar att ladda ned, men underligt nog finns inte Googles officiella Cardboard-app tillgänglig i svenska App Store. Jag fick leta runt lite själv. Bland annat finns berg och dalbanan Dive City Coaster att hämta kostnadsfritt i App Store. Sagt och gjort – nu kör vi!

Kul en kort stund

#Gear VR kostar 99 kronor av en anledning, det är inte särskilt bekvämt att bära den här lådan trots de bitar av skumgummi som jag klistrade på kanterna mot ansiktet. Med telefonen monterad blir tyngden besvärande mot näsan, men det går an för en testtur i berg och dalbanan.

För att komma igång måste appen först startas och sedan monteras i lådan. Som förväntat sitter jag snart i ett litet tåg av vagnar som rusar fram längs en räls med både loopar och svängar som känns i maggropen. Jag kan titta mig omkring i världen, men bäst effekt blir det förstås om man försöker hänga med i banan. Det tar dock bara en liten stund innan jag börjar må illa och måste ta en paus. Samma sak hände när jag testade Oculus Rift med min Macbook Pro Retina.

Jag upplever Iphone-skärmen som pixlig genom linserna i min låda och det i kombination med de tvära svängarna i berg och dalbanan är troligen ingen bra kombination för mitt välmående. Det finns några fler grejer att testa i App Store som hittas genom att exempelvis söka på Google Cardboard, men jag vill testa vad som finns i den officiella Cardboard-appen och startar därför upp testlabbets Galaxy S6 Edge för att ladda ned appen från Google Play.

Med hjälp av appen kan jag gå en rundtur i slottet Versailles och använda Google Earth, men det är samma problem här. Det går bara en kort stund i taget innan jag börjar må illa.

Summering

Virtuell verklighet är kul och kan säkert med tiden göra spel och film till helt nya sorters upplevelser, men det är fortfarande en bra bit kvar. Dyrare grejer som Oculus Rift kanske kan komma till rätta med illamåendet, men för den som vill prova på utan att egentligen lägga ut några pengar är Google Cardboard en kul grej. När du och alla du känner ledsnat på kartonglådan går den utmärkt att kasta i återvinningen och behöver därmed inte att samla damm i någon låda hemma.

Fördelar
+ Nöje snällt mot plånboken

Nackdelar
- Obekvämt
- Kan orsaka illamående

Datorspelen Portal och Portal 2 har blivit kända bland annat för sina stämingsfulla avslutningslåtar, och här kommer ännu mer musik inspirerad av Portal.

Med den modulära datorn Kano kan vem som helst lära sig att skruva ihop sin egen hårdvara för ett flertal olika användningsområden. Med Kano Code går det också att lära sig grundläggande programmering. 99mac har pratat med Tommy Säl, som arbetar på Kickstarter-succén.

Super Mario Run släpps nästa vecka, och väntas bli ohyggligt populärt. Nu avslöjas dock att spelet kräver uppkoppling mot internet för att fungera.

Läs för dina barn eller själv en ordentlig julsaga i interaktiv form på Ipad, Iphone eller Android när Snobbens ägare Charlie Brown letar julens mening.

Bakom lucka nio i Geeks Julkalender döljer sig både ett fint erbjudande på tangentbordet G610 Orion Red från Logitech, och en tävling där du kan vinna tangentbordet, spelmus och andra tillbehör.

Nintendos USA-chef Reggie Fils-Aime säger att IOS-spelet Super Mario Run inte kommer att dyka upp på den kommande konsolen Nintendo Switch, men en version för Apple TV kan inte uteslutas.