speltest

Don't Starve: Pocket Edition för Ipad

Nu tar överlevnadsspelet Don't Starve klivet från datorer till Ipad. Spelare dumpas rakt ner i vildmarken och där börjar kampen för att överleva i ett spel som gör allt för att ha livet av dig. 99mac:s Ida Lindkvist kunde inte motstå att testa.

I jakt på nyheter för ett tag sedan snubblade jag över en artikel som var helt lyrisk över att Don't Starve skulle komma i en Ipad-version. Jag tänkte inte mer på det förrän jag såg ikonen i App Store lite senare. Av ren nyfikenhet laddade jag ned spelet och gav mig i kast med det en kväll efter jobbet.

Så här i efterhand vet jag att Don't Starve är ett populärt överlevnadsspel från Steam med över fyra miljoner spelare som nu släppts i en "fickversion" med ett anpassat gränssnitt för pekskärmar. Jag vet också att det finns en överhängade risk att jag spelar bort min kommande semester.

Hitta mat

I andra spel bjuds spelaren ibland på en kort introduktion som demonstrerar kontrollerna och vad spelet går ut på, men här kastas spelaren rätt ut i vildmarken med en väldigt kort instruktion: hitta något att äta innan det blir mörkt. Här kommer en spoiler: Det slutar troligen med att du dör rätt omgående. Det här spelet vill hemskt gärna döda dig om och om igen.

På andra försöket kommer jag lite längre. Jag vandrar runt i världen och samlar på mig frön, bär och morötter som går att äta och lyckas till slut fixa vedträn som jag kan elda med. Jag kan göra fällor och fånga kaniner som jag kan grilla också. I det här läget har jag börjat läsa på om spelet (finns en bra Wiki) och upptäcker att det betydligt mer komplext än att bara överleva från en dag till nästa.

Utvecklarna Klei Entertainment säger att det inte finns något rätt eller fel sätt att spela och uppmuntrar istället alla att ge sig ut och utforska världen och hitta ett sätt som fungerar för dem.

Varje gång du startar ett spel byggs en ny karta så spelet ser aldrig likadant ut. Dessutom kan du välja om du vill aktivera expansionen och detaljstyra massor av saker så som hur lång sommaren ska vara och om blixten ska slå ned. Efterhand låser du upp nya spelbara karaktärer med olika egenskaper. En älskar eld, en annan är mörkrädd men väldigt stark när han är mätt. Den första karaktären är en forskare som heter Wilson.

Karaktären du spelar har några viktiga basbehov du behöver se till för att överleva. Hunger, hälsa och själslig hälsa. När den senare sjunker börjar allt möjligt konstigt att hända. Skuggfigurer dyker upp och djuren blir till monster. Bäst att undvika det om du kan.

Samma som för pc

Pocket Edition betyder inte att det här rör sig om någon mindre version av spelet, utan det här är samma som finns att köpa för Mac och pc. Expansionen Reign of Giants ingår i de 49 kronorna som du får lägga ut, vilket är betydligt billigare än vad de båda delarna kostar på Steam.

Spelet autosparar vid slutet av varje dag, men också varje gång du slutar så det är lätt att hoppa in och ut lite som det passar. Det är dock lätt att fastna i "bara en dag till" har jag märkt. En dag i spelet går betydligt snabbare än en riktig dag ska väl tilläggas. Varje gång du startar ett nytt spel kan du modifiera världen så som du tycker passar och välja om du vill aktivera expansionen eller inte.

Att använda fingret istället för en mus fungerar för det mesta ypperligt. Ibland är det för många objekt på samma plats, istället för att plocka upp något på marken kanske karaktären börjar hugga på ett träd, men genom att rotera kartan eller zooma in eller ut hittar du rätt.

Summering

Don't Starve bjuder på kuslig musik, vacker grafik och en stor värld att utforska. I början får du nöja dig med det enkla, äta nötter och bär direkt från buskarna, men i takt med att du utvecklas får du tillgång till mer avancerade verktyg och kan börja tillaga din mat och skapa dig en boplats. Om du vill alltså, det finns också andra vägar att ta som jag inte hunnit med att prova än.

Det är väl värt pengarna, men se till att du har en tillräckligt ny Ipad för att kunna spela innan du trycker på köp. Spelet kräver förutom IOS 8 en Ipad 3 eller senare eller en Ipad Mini 2 eller senare. För den som hellre vill spela en verkligt fickvänlig version av spelet arbetar utvecklarna på en version för Iphone.

Namn
Don't Starve: Pocket Edition
Plattform
IOS
Utvecklare
Klei Entertainment Inc
Version
1.0
Pris
49 kronor
Krav
Kräver IOS 8 eller senare. Fungerar med Ipad 3 eller senare, Ipad Mini 2 eller senare.
Språk
Engelska
Skriven av Ida Blix

Efter en granskning som Southern Poverty Law Center (SPLC) har gjort tar Spotify bort vitmaktmusik från sitt musikutbud.

Nya läckor påstås visa bilder på Samsungs kommande storformatstelefon och även zoom-fokuserade kameraegenskaper.

Från och med september kan du sätta in pengar på ditt eget konto med hjälp av Swish om du har Nordnet som bank.

Mediaplattformen Plex ligger i skottgluggen. Anledningen är nya villkor runt bland annat datainsamling.

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.