Apple Music bjuder upp

Apples nya musiktjänst satsar stort, men räcker det för att utmana svenska stoltheten Spotify? 99mac har testat Apple Music.

Summering och omdöme

När Apple verkligen satsar på något brukar det ge resultat, och det märks att Apple är sugna på att återta tronen som den regerande musikjätten på internet. För några år sedan kom strömmande musiktjänster och fick Itunes Store att verka föråldrat, men nu är Apple tillbaka i matchen med besked.

Apple Music är en ambitiös satsning som på Apples vis utgår från enheten snarare än webben. Det innebär att tjänsten är djupt integrerad med IOS, men tyvärr också att den är utlämnad åt det ganska bökiga gränsnittet i appen Musik. När nästa version av Itunes kommer får vi se hur Apple Music ter sig på datorn, vilket förhoppningsvis blir ett steg i rätt riktning. Jag har personligen alltid föredragit att hantera min musik med mus och tangentbord.

Det finns inget direkt område där de existerande konkurrenterna verkligen slår Apple på fingrarna, utan som bäst hamnar de lika. Apple Music har därtill några extranummer att bjuda på, så som en ovanligt generös provperiod och det faktum att den redan finns förinstallerad i varje ny Iphone som säljs framöver. Även funktionsmässigt finns en hel del som borde på Spotify och Deezer att svettas.

En av de stora fördelarna med Apple Music är hur väl tjänsten förenar mitt lokala musikbibliotek med allt material i molnet. Det är inte helt och hållet sömlöst, men oerhört enkelt att skapa spellistor där strömmande och eget material samsas. Vid en sökning är det alltid tydligt vad som finns i Apple Music och vad som ligger hos mig.

Slutligen är den mänskliga faktorn föredömlig. Radiostationen Beats 1 må verka som en gimmick, men radiomediet betyder fortfarande mycket för oerhört många människor, och när jag lyssnar förstår jag varför. Det krävs riktiga personer med fingertoppskänsla för att sålla bland alla miljoner låtar och presentera det hetaste och mest intressanta. De som är musikintresserade på allvar lär få ut mycket av Beats 1, som dessutom går att lyssna på även utan ett Apple Music-abonnemang, och det ska bli riktigt kul att se hur det går för den delen.

Det råder för mig ingen tvekan om att Apple Music är här för att stanna, och att tjänsten kommer att bidra till att öka hela marknaden för strömmande musik. Jag kommer att använda den parallellt med Spotify ett tag, men det första intrycket av Apple Music är mycket positivt, och om inget oförutsett inträffar lär jag välja bort den gröna jätten när Apples provperiod går ut.

Jag hoppas dock innerligt att Apple ger lite extra kärlek åt gränssnittet så att det blir mer lättnavigerat och snabbare att bläddra bland musiken. Jag vill se ett mer övergripande stöd för svepgester, samt större och tydligare knappar. Som det är nu fläckas en fantastisk tjänst av en rätt strulig musik-app.

Kommentarer
107 svar

Denna vecka samlas redaktörerna Amanda och Jakob för att prata om Apples nya produkter, frånvaron av ett event, nya appar och ett I-landsproblem.

Ett av världens mest populära operativsystem fyller år, och 99mac säger grattis på födelsedagen med en video som får minnena att väckas till liv.

Apple har öppnat portarna till sin nätbutik, och de produkter som visades tidigare i veckan går nu att beställa.

Twitter överväger att börja ta betalt för vissa premiumfunktioner, bland annat kraftigare analysverktyg och mer detaljerade notiser.

Första avsnittet i dokumentärserien om punkbandet Green Day ligger nu uppe på Spotify.

Nu går det att reagera på meddelanden även i Messenger. Det går även att pinga folk i konversationer i chattklienten.