Apple Music bjuder upp

Apples nya musiktjänst satsar stort, men räcker det för att utmana svenska stoltheten Spotify? 99mac har testat Apple Music.

Utbud – du saknar inte det du redan har

Det har redan blivit något av en personlig nationalsport för mig att kolla upp favoritartister från både förr och nu och se om de finns representerade i Apple Music. Det är ungefär jämt lopp mellan att jag blir glatt överraskad över att en halvt bortglömd gammal tonårsförälskelse finns representerad med sin hela katalog och att jag blir uppgiven över att en erkänd kultartist saknas helt.

Ibland uppstår också det för strömmande musiktjänster så vanliga frågetecknet när vissa album av en artist finns, men andra inte. Jag förstår att det troligtvis har med att de är utgivna på olika skivbolag att göra, men för mig som vanlig musiklyssnare är det irriterande att påminnas om hur marknaden sätter upp barriärer där tekniken rivit ner dem. Jag vill ha all musik, överallt, och hela tiden.

Nåväl, en funktion som faktiskt är något av en "killer feature" är att Apple Music smidigt integrerar sig med mitt Itunes-bibliotek (i molnet) så att min egna musik aldrig befinner sig mer än en panel bort. Därför gör det inte så mycket att The Beatles saknas, för alla skivorna ligger sedan länge i Itunes och har bara väntat på den dagen när mitt egna bibliotek kan ingå äktenskap med 30 miljoner strömmande låtar. Den frustrerade begränsningen hos Apple Music, och alla andra musiktjänster, är därför inte längre ett hinder och inget stoppar mig från att göra en spellista där Taylor Swifts senaste följs av det mest skramliga punkband som någonsin repat i en källarlokal i Östersund. Tack för det, Apple Music.

Precis som hos Spotify, Tidal, Deezer och Rdio finns här också gott om skräddarsydda spellistor där Apples musikredaktörer tippsar om allt från "bortglömd filmmusik" till "det bästa inom trash och speedmetal". Urvalet kommer från flera tunga instanser så som Rolling Stone, Mojo, Pitchfork, Shazam och Q Magazine. Gott om tillfällen att hitta nya toner att spisa alltså.

Appen Musik – en blandning av högt och lågt

Apple Music må vara en nättjänst, men den bor och lever i appen Musik på Ipad och Iphone. Hur lätt och roligt det är att navigera bland de dryga 30 miljoner låtarna som Apple erbjuder beror alltså till stor del på hur bra appens gränssnitt är.

Musik har fått en ny design med IOS 8.4 och bland annat en gladare ikon än den urvattnade rosa som tidigare prydde hemskärmen. Utöver det så blandar den nya appen friskt mellan högt och lågt. Jag har aldrig riktigt gillat Musik-appen i IOS, och även om vissa saker blivit bättre med den senaste uppdateringen innebär den täta integrationen med Apple Music en helt ny rad funktioner som ska få plats.

Tyvärr känns det i många fall som att varje förbättring i Musik också för med sig en eller två nya irritationsmoment. Det nya fönstret för "Nu Spelas" är till exempel väldigt smidigt. Det går att med fingret dra upp till helskärm eller minimera till en liten diskret men informativ textrad ovanför appens huvudmeny. När fönstret är minimerat finns kontrollerna för att pausa eller byta låt inklämda på vänstra sidan, precis ovanför knappen "För dig" som tar mig till den personliga rekommendations-delen av Apple Music. Flera gånger under testperioden har jag velat gå in i "För dig" för att upptäcka ny musik, men råkar av misstag pausa den låt som för tillfället spelas. Liknande situationer uppstår då och då - även på en Ipad Mini är kontrollknapparna för små för att de ska vara lätta att träffa.

En annan sak som jag ständigt kommer på mig med att göra är att försöka svepa med fingret för att backa i navigationen. Detta går bara att göra ibland, till exempel från en artistvy och tillbaka till ett sökresultat. Det går däremot inte att göra från ett särskilt album och tillbaka till artistsidan. Inte heller går det att svepa åt höger för att gå framåt igen som i en webbläsare. Det som vanligtvis händer är att svepgesten växlar mellan utbud på Apple Music och "Min musik", det vill säga mitt personliga bibliotek.

Apple är verkligen inkonsekventa med svepgesterna. Ibland fungerar det som förväntat, men ofta inte. Inte ens när jag är i "Nu Spelas"-vyn och albumomslaget för en låt uppfyller skärmen kan jag svepa med fingret för att växla till nästa låt. Det finns ingen anledning till att det inte skulle fungera, men det gör det inte. Som om det vore 1988 och jag satt framför en cd-spelare tvingas jag trycka på en knapp som föreställer två högerriktade trianglar för att byta låt. Här har Spotify fattat galoppen.

Kommentarer
107 svar

Denna vecka samlas redaktörerna Amanda och Jakob för att prata om Apples nya produkter, frånvaron av ett event, nya appar och ett I-landsproblem.

Ett av världens mest populära operativsystem fyller år, och 99mac säger grattis på födelsedagen med en video som får minnena att väckas till liv.

Apple har öppnat portarna till sin nätbutik, och de produkter som visades tidigare i veckan går nu att beställa.

Twitter överväger att börja ta betalt för vissa premiumfunktioner, bland annat kraftigare analysverktyg och mer detaljerade notiser.

Första avsnittet i dokumentärserien om punkbandet Green Day ligger nu uppe på Spotify.

Nu går det att reagera på meddelanden även i Messenger. Det går även att pinga folk i konversationer i chattklienten.