Apple Music bjuder upp

Apples nya musiktjänst satsar stort, men räcker det för att utmana svenska stoltheten Spotify? 99mac har testat Apple Music.

Beats 1 – din boj i bukten

Vid lanseringen framställdes Apple Music som en koloss på tre ben – ett socialt nätverk där artister kan kommunicera med sina fans, en global radiostation samt en strömmande musiktjänst.

Om tjänsten Connect finns det i dagsläget inte mycket att säga, helt enkelt därför att det inte finns särskilt mycket material där att ta del av. Apple Music rekommenderar artister till mig som jag kan "följa", men än så länge har ingen av dem lagt upp något. Jag väntar därför med domen för Connect för att se om det blir något som artisterna använder sig av. Isåfall kan det bli ett roligt verktyg, men trots detta känns Connect som den svagaste delen av Apple Music, och den lär svårligen konkurrera med nätverk som Facebook när det handlar om kommunikation mellan musiker och fans.

Betydligt mer intressant är radiostationen Beats 1 som ansiktet utåt för Apple Music. Zane Lowe är en skicklig radiopratare, det märks varför Apple rekryterade honom från BBC för att leda den nya radiostationen som sänder "dygnet runt, överallt". Tillsammans med Julie Adenuga och Ebro Darden är han en viktig del för att ge Apples vision av internetradio dignitet. Värdarnas passion för musik går inte att ta miste på, och för en som för många år sedan lämnade FM-bandet till förmån för datorgenererade spellistor och handplockad musik blir det här en skum blandning av nostalgitripp och något helt nytt.

I grunden är det fråga om en helt vanlig radiostation, med jinglar och programledare som hälsar till sin mamma. Men den gamla radiostationen hade ju sina förtjänster, som exempelvis att introducera lyssnaren för ny och intressant musik. Åtminstone innan den kommersiella reklamradion bestämde sig för att bara satsa på säkra kort, och samma tio låtar spelades om och om igen.

Tack och lov verkar Apple och Beats ha en liknande idé om vad musikradio ska vara som jag, och redan under de första timmarna hör jag flera stycken nya och spännande låtar som jag snabbt favoritmarkerar. Och det är det här som är det nya – möjligheten att ögonblickligen reagera på en låt som spelas och lämna feedback. Jag kan också lägga till låten direkt till "Min Musik" för senare åtkomst, eller rentav köpa den i Itunes Store om jag så vill.

Mitt första intryck av Beats 1 är alltså positivt, men det återstår att se om radio fortfarande har sin tjusning i en tid av personliga spellistor och världens musikutbud vid fingertopparna. Jag tror att det kommer an på hur mycket övrigt innehåll som ges i form av intervjuer med artister, både gamla och nya, och den typen av personliga berättelser som radioformatet gör så bra. Tiden lär visa.

Personlig radio – om lyssnaren själv får välja

Den som tröttnat på att lyssna på Beats 1 kan trycka sig vidare till mer genreinriktade stationer. Det går också att bygga en egen station som utgår från en låt du själv väljer, och därefter gör sitt bästa för att spela upp liknande låtar, baserat på din smak och några få förvalda artister och genrer du angett att du gillar. Det här är lite av ett eldprov för Apple Music, då föregångaren Beats Music anses som den gyllene standarden för automatiskt genererade spellistor.

Min erfarenhet med Spotifys automatiska radiostationer har inte varit särskilt positivt, och som regel går det väldigt lätt att förutsäga vilka artister som kommer att dyka upp baserad på den valda låten. När jag testat Spotify har dessutom samma låt kommit upp flera gånger, och känslan är inte så mycket en personlig radio som en begränsad spellista som upprepar sig.

Det första intrycket av Apple Music är bättre, mycket på grund av att att funktionen till stor del förlitar sig på handplockat innehåll där faktiska människor väljer ut musik som passar ihop. Det betyder att de glada överraskningarna blir fler, och flera gånger dyker en helt oväntad låt upp vars koppling till originallåten känns djupare än bara att det rör sig om samma genre och tidsperiod. Det är faktiskt riktigt roligt, även om det knappast kommer bli en funktion jag nyttjar varje dag.

Den som undrar vad som hänt med den liknande funktionen Genius kan informeras om att den också finns kvar, men inte som radiofunktion utan bara för att skapa en spellista utifrån en vald låt. Genius-spellistor verkar också bara fungera på musik som ligger sparad under "Min Musik", vilket är logiskt, men ändå kan göra det hela lite förvirrande ibland.

När det gäller personliga radiostationer finns det också en del märkligheter som förhoppningsvis endast är inledande buggar som snart kommer att åtgärdas. Exempelvis går vissa av mina låtar inte att skapa en radiostation av, vilket är konstigt då det inte rör sig om några direkt obskyra alster. Ännu märkligare är att exakt samma låt däremot kan dyka upp några minuter senare i en radiostation baserad på en annan låt.

Kommentarer
107 svar

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.