Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

7 tips för en avkopplande semester

Att koppla av behöver inte betyda att koppla ned, men för många är alla anslutna enheter en källa till stress under semestern. Med de här tipsen blir det enklare att njuta av ledigheten.

1. Lämna mobilen hemma

Det mest uppenbara och säkraste sättet att inte bli störd under sin semester är naturligtvis att lämna mobiltelefonen och andra uppkopplade enheter hemma.

Detta är dock kanske inte den bästa lösningen för alla. Dels finns det många användningsområden för en Iphone även under semestern – karttjänster, slösurfning och musiklyssning exempelvis. Dels upplever också en del människor att de blir mer stressade av att inte ha tillgång till uppkoppling om det skulle behövas. Kanske är det därför bättre att ta med telefonen, men begränsa den.

2. Aktivera flygplansläge

Om du inte vill eller kan lämna Iphone eller Ipad hemma så kan du koppla ned från nätet med hjälp av flygplansläge. Då går det fortfarande att använda funktioner som att läsa och lyssna, plus att det går snabbt att ansluta igen om en nödsituation skulle inträffa. Men störande vibrationer och röda flaggor från Mail och Skype håller sig undan.

3. Inför ett semester-schema

Även att sätta enheten i flygplansläge är lite för radikalt för vissa. Kanske fungerar det då bättre att kompromissa genom att istället aktivera Stör ej-läget. Då bibehålls kontakten med internet så att mejl och annan information strömmar in, men vibrationer, plingande signaler och annat som påkallar uppmärksamheten är avstängda.

Inkommande telefonsamtal syns inte heller, men det går att ställa in så att exempelvis kontakter på favoritlistan fortfarande kan ringa. En praktisk funktion är också att om samma person ringer två gånger inom loppet av tre minuter så kommer det andra samtalet att släppas igenom. Därmed riskerar semesterfirare inte att missa ett samtal som verkligen är viktigt.

Det fina med Stör ej-läget är att det går att schemalägga så att det aktiveras automatiskt vissa tider. I mitt fall är det alltid igång vardagskvällar från klockan 22. Under semestern kan det vara läge att bli ännu mer aggresiv med Stör ej, exempelvis så att det bara går att nå dig under en timme varje dag.

3. Göm kalendern och jobbmejlen

För de som inte gillar tanken på att begränsa telefonens funktioner men som ändå vill slippa tanken på ett arbetsliv är det i IOS enkelt att tillfälligt stänga av vissa kalendrar och e-postkonton. Du behöver inte radera ett konto helt, utan kan bara gå in i kontot och stänga av e-post och kalendrar exempelvis. När semestern är slut är det bara att slå på igen, och titta på när hundratals inaktuella meddelanden ramlar in i telefonen från servern.

I appen Kalender går det också bra att dölja de kalendrar du inte vill se genom att bocka ur dem tillfälligt.

4. Stäng av push-notiser

Push är en fantastisk teknik som får mejl och andra notiser att ögonblickligen nå mottagaren. Under semestern kanske det däremot inte behövs, och det kan vara värt att stänga av notiserna helt och hållet, eller bara ställa in e-posten att hämtas till telefonen bara en gång i timmen, eller rentav helt manuellt.

På detta sätt slipper du de röda siffrorna framför Mail-ikonen, och du kan hämta hem e-posten kanske bara en gång om dagen, när det passar dig.

5. Skapa ett auto-svar om att du är på semester

En källa till stress under semestern är tanken på att många mejl kanske ligger och väntar på respons medan du själv ligger på stranden och försöker slappna av. Om du redan när du går på semester aktiverar ett automatiskt svar minskar denna stress, och alla som försöker nå dig via jobbmejlen får besked om när du kommer tillbaka.

Semester-meddelanden går inte att aktivera direkt i IOS-inställningarna, men på ett Icloud-konto går detta att ställa in i inställningarna på Icloud.com. Gå in i Mail och klicka på kugghjulet nere i vänstra hörnet. Välj Inställningarna, och där finns en särskilt knapp för Semester. Gmail och Exchange har liknande funktioner i sina inställningar.

6. Överväg ledigt även från sociala nätverk

En trend i år verkar också vara att inte bara ta semester från sitt arbete, utan även från sociala nätverk som Twitter och Facebook.

En paus från Facebook, Google Plus, Tinder, Twitter och alla andra tjänster som ständigt kräver respons kan vara välgörande för själen. Om du känner att du blir stressad av att inte uppdatera din status en gång i timmen kanske semestern är det perfekta tillfället att gå igenom en detox?

En annan aspekt är att inbrottstjuvar i många fall använder information från exempelvis Facebook för att ta reda på när hus och lägenheter står tomma. Det är tråkigt att komma hem från Smögen och upptäcka att villan är länsad. Som alltid, var försiktig med vilken information du delar publikt på Facebook!

7. Hitta en semester-rytm som passar dig

Vi är olika. Somliga blir stressade av att lämna enheterna hemma, och andra tycker bara det är skönt. Det viktigaste är att sätta en semesterrutin som passar dig själv – vill du hålla dig uppdaterad om allt som händer på jobbet så gör det. Vill du istället släppa kontrollen helt och hållet så satsa på det.

Semestern är din egen tid, där du själv får möjlighet att bestämma precis hur uppkopplad du vill vara. Tack vare inställningarna i dagens mobiltelefoner och datorer går det att skräddarsy en nivå som passar dig. Det viktigaste är att känna till vilka möjligheter som finns – vi behöver inte välja mellan ständig uppkoppling eller att helt stänga av.

Skriven av Jakob Nilsson

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.