Shazam och Itunes U uppdateras, IOS 9 sparar ström, Samsungs nya reklamfilm

Inför helgen passar redaktionen på att samla intressanta nyheter från veckan som gått.

Varje vecka publicerar 99mac-redaktionen nyheter, tester, guider och krönikor. Varje #fredag samlar vi ihop lite godbitar från veckan som varit som inte kom med någon annanstans i vår rapportering.

Förutom att skriva på sajten finns 99mac också på Facebook, Twitter och Flipboard och det går att prenumera på vårt nyhetsbrev som kommer en gång i veckan. Besök inställningarna för din profil här på 99mac för att aktivera nyhetsbrevet om du inte redan får det.

Apple uppdaterar Itunes U

Apples digitala universitet Itunes U innehåller ett brett utbud av kurser och studiematerial som är helt gratis att använda. Tjänsten används av många universitet och högskolor världen över.

Nu har Apple uppdaterat IOS-appen Itunes U till version 3.0 med flera nya funktioner som ska underlätta interaktionen mellan elever och lärare. Bland annat kan elever nu lämna in sina hemuppgifter direkt i appen, och skriva kommentarer i ett PDF-dokument. Instruktörer kan betygsätta studenter och följa deras utveckling i en särskild betygsbok, och det går också att ha privata diskussioner mellan elev och lärare i appen.

Strömspararläget gör Iphone 6 långsammare

Med IOS 9 får Apples mobiltelefoner ett nytt strömspararläge, som reducerar prestandan och drar ner på nätverksaktiviteten för att förlänga telefonens batteritid. När funktionen är påslagen aktiveras den automatiskt när batterinivån börjar bli låg.

Nu har Macrumors testat betaversionen av IOS 9 för att se hur prestandan förändras. Deras slutsats är att strömspararläget sänker prestandan med cirka 40 procent, vilket innebär att en Iphone 6 förvandlas till något av ett mellanting mellan en Iphone 5 och en Iphone 5S.

Det kan det vara värt för att kunna skicka SMS och kolla Facebook på väg till ett vägguttag och en laddare, där telefonen åter kan få sin fulla prestanda.

Shazam uppdaterar inför Apple Music

Det är inte bara Taylor Swift som gör sig redo för lanseringen av Apples nya musiktjänst. Även Shazam är beredda, och uppdaterar sin IOS-app med full integration för Apple Music.

Shazam lyssnar på musik som spelas i omgivningen, och visar vilken låt som spelas. Därefter går det nu att trycka på en särskild Apple Music-knapp för att komma till den nya tjänsten. Dessutom visar appen nu också hur många gånger en låt har sökts reda på med hjälp av Shazam.

Namn
Shazam
Plattform
IOS
Utvecklare
Shazam Entertainment Limited
Version
8.7.0
Pris
Gratis
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Förenklad kinesiska, traditionell kinesiska, engelska, franska, italienska, japanska, koreanska, nederländska, polska, portugisiska, ryska, spanska, tjeckiska, tyska

Samsung fortsätter att mobba Iphone-användare i ny reklamfilm

Under lång tid har Samsung fokuserat på att förklara hur dumt det är att ha en Iphone i sina reklamfilmer. I den senaste filmen avhandlas laddning. Företagets nya telefoner, Galaxy S6 och S6 Edge, kan laddas med en trådlös laddningsstation medan Iphone-användare måste handskas med kablar för att ladda.

Under nästan hela filmen får vi se Iphone-användare som har bekymmer med sina laddningskablar, medan Samsung-användaren i slutet bara lägger sin telefon på en redan inkopplad laddningstation bredvid sängen. Det är troligen precis lika krångligt att plugga in den som att ansluta en Lightning-kabel.

De här filmerna kan knappast vara framtagna för att locka Iphone-användare till att köpa Galaxy-telefoner. Kanske är det som Rene Richtie på Imore spekulerar, det handlar snarare om att behålla befintliga Galaxy-användare.

Skriven av Jakob Nilsson
Gör telefonen till en livräddare

Skaffa dig ett medicinskt ID

IOS innehåller en enkel funktion som kan rädda ditt liv. Har du inte redan aktiverat och fyllt i ditt medicinska ID berättar vi hur du gör här.

Är du nyfiken på skärmen på nya Ipad Pro? Läs då vidare för nu har vår expert Thomas Ytterberg undersökt den noga. Ida har dessutom testat batteriet.

Google kommer inte längre att söka igenom inboxen i Gmail för att bättre kunna rikta annonser.

Apples kommande superdator Imac Pro kan få både Intels serverklassade Purley-processorer innanför skalet, och stöd för Touch ID.

För 20 år sedan släpptes den första boken om Harry Potter, Facebook firar detta genom att föra in lite magi i appen.

Amanda, Andreas och Ida pratar om ljudbokstjänster, Ipad Pro och One Plus 5, en mobil som lånar friskt från Apple.