Fallout Shelter gör allt rätt

I Fallout Shelter styr du över ett skyddsrum i en postapokalyptisk värld. 99mac:s Ida Lindkvist hittar vad som kan vara det perfekta mobilspelet.

När spelstudion Bethesda för första gången släpper en app till App Store har de gjort sin hemläxa. Fallout Shelter hör ihop med deras spelserie Fallout som finns för bland annat Playstation och pc, men står på helt egna ben och kräver inte att du spelat någon av de tidigare titlarna.

I en postapokalyptisk värld är det ditt jobb som "Overseer" att sköta ett skyddsrum dit personer kommer för att söka skydd från ödemarken. För att alla ska vara friska och glada behöver du se till att det ständigt finns el, mat och vatten.

Det tar tid för invånarna att tillverka resurser, och det går olika fort beroende på deras förmågor. Vill man chansa lite går det att använda "Rush" vilket snabbspolar tiden i rummet, men då med risken att något går fel. Det kan börja brinna, eller skyddsrummet kan bli invaderat av kackerlackor som dödar dina invånare.

Expandera

Skyddsrummet kan byggas ut för att få plats med fler invånare, dels kan det komma folk och knacka på, men invånarna kan också skaffa barn efter lite mys i sovrummet. Det finns flera rumstyper att lägga till, efterhand som spelet avancerar går det att bygga exmepelvis lektionssalar och gym som tränar invånarnas förmågor.

Det går också att skicka invånare ut i ödemarken i jakt på vapen, kläder eller pengar, men då får du inte följa med och se vad som händer utan får bara skriftliga rapporter tills du kaller hem personen igen.

Beroendeframkallande

När jag först hörde om Fallout Shelter var jag minst sagt skeptisk. Det är gratis att ladda ned, men innehåller köp inuti appen vilket alltid reser varningsflagg för min del. Jag tänkte direkt på spel som Farmville, där det tar dagar att producera vissa resurser och det ständigt uppmanas till att köpa saker för riktiga pengar.

Mina farhågor skingrades snabbt. Bethesda har valt en egen väg som fungerar otroligt väl. Jag skäms nästan för att säga att jag fastnade direkt och har knappt kunnat lägga ifrån mig mobilen som jag numera laddar flera gånger om dagen för att kunna fortsätta att spela. Det är tur jag har det jobb jag har, men efter den här spelrecensionen vet jag inte hur jag ska förklara att jag spelar på arbetstid längre.

Det finns alltid något att göra i skyddsrummet som växer snabbt, jag behöver aldrig vänta i timmar eller dagar på att något ska bli klart. "Jag ska bara" har jag sagt och tänkt många gånger under de timmar jag redan lagt ned på att styra över mitt lilla underjordiska imperium.

Där andra spel av den här typen har ett upplägg som uppmuntrar till att spendera verkliga pengar gör Fallout Shelter tvärtom. Det finns ingen valuta som tar slut nästan direkt som bara kan köpas för riktiga pengar, det poppar inte upp några rutor hela tiden om att köpa saker.

Det som finns att köpa är lunchlådor som innehåller kort som kan ge extra resurser som vatten eller pengar, men de kan också ge vapen eller kläder. Vad som finns i lådan tycks slumpmässigt, det vill säga har jag slut på vatten kan jag inte köpa mig ur problemet utan får hålla en tumme.

Jag har ytterst sällan lagt några pengar på köp inuti appar och blir bara förbannad när spel försöker mjölka mig på slantar. Bethesda har gjort ett fantastiskt roligt litet spel och det kändes helt rätt att öppna plånboken. Jag köpte ett gäng lunchlådor i jakt på vapen när kackerlackorna för andra gången dödat ett stort antal av mina invånare.

Omdöme

Det här känns lite grann som att rekommendera någon att börja röka, men ladda ned Fallout Shelter. Gör det, bara gör det. Det här kan vara det perfekta mobilspelet. Det finns alltid där i fickan och väntar på dig när du har tid över.

Det tycks inte finnas något slut. Alltid finns det något att utveckla, något att göra bättre. Och skulle du lyckas fylla ett skyddsrum eller komma på en bättre planlösning, kan du alltid skapa ett till.

Namn
Fallout Shelter
Plattform
IOS
Utvecklare
Bethesda Softworks LLC
Version
1.0.2
Pris
Gratis (Köp inuti appen)
Krav
Kräver IOS 7.0 eller senare. Kompatibel med Iphone, Ipad och Ipod Touch. Appen är optimerad för Iphone 5, Iphone 6 och Iphone 6 Plus.
Språk
Engelska
Skriven av Ida Blix
Kommentarer
5 svar

Den här veckan pratar Ida Blix och Andreas Eklöv om Apples planer för eget videomaterial, rykten om Apple Watch, nya Nokia 8 och om Apples Smart Connector.

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.