Krönika: Dags att vända skutan

<div align=left>Foto: Mats Björnström</div>

Dags att vända skutan

Jag tror att dom flesta känner att det går bra för 99mac - vi är troligen den näst största Macsajten i Europa idag. Det väller in nya medlemmar ifrån alla håll och dagligen läser man nya presentationer och ser "Hej, jag är ny här". För oss som varit med sedan 2001 är det verkligen stor skillnad på många sätt. Jättekul - men utvecklingen har också sina klara nackdelar.

I takt med att forumet har växt har känslan av slutet sällskap - att vara utvald och känslan av att tillhöra en community minskat. Det har fått en del märkvärdiga effekter - trots att vi har större publik än någonsin är det färre medlemmar än någonsin som vill arbeta för 99mac inom olika områden. Fler medlemmar innebär oundvikligen mer jobb - det finns en hel del dagliga aktiviteter som sker bakom kulisserna. Om varje medlem kontaktar adminteamet en gång per år får vi fler än 20 olika uppgifter om dagen året om. Det har gjort att testlabbet, reportage och nyheter har blivit lidande på ett sätt som skadar 99mac. Vi lever inte alls upp till den bild jag har av vad vi ska representera och erbjuda medlemmarna.

Vi har blivit etablerade - idag är vi den stora sajten på samma sätt som MacPressen var giganten när vi drog igång 99mac. Det är typiskt för Macanvändare att alltid satsa på "the underdog" eftersom vi alla har valt att tillhöra "topp 2%" istället för att vara en av dom andra 98% av datoranvändarna. Resultatet har naturligtvis blivit att medlemmar startar egna sajter som "konkurrerar" om än i liten skala istället för att vilja jobba för 99mac.

Jag har inte heller varit tillräckligt duktig på att bygga upp ett starkt team bakom 99mac - det har varit väldigt svårt av flera anledningar. Dels har min roll varit för dominerande vilket skrämt bort en del duktiga förmågor. Dels har dom aktiva som jobbat med sajten varit spridda över hela landet (vi har faktiskt haft moderatorer stationerade i både Las Vegas och München tidvis) vilket försvårat gemensamma träffar och möten. Sen har vi ekonomi också såklart - eftersom vi inte hade några direkta intäkter förrän i höstas har vi aldrig haft möjlighet att ge ens mindre bidrag för väl utfört jobb.

Som sammanfattning kan man säga att skutan har varit på väg åt fel håll. Fler medlemmar har inneburit mer jobb, ökade kostnader i form av trafikavgifter + hårdvara, färre aktiva team-medlemmar och inga intäkter. Det paradoxala har varit att om vi gjort ett bra jobb med bildreportage (särskilt internationellt uppmärksammade nyheter) har vi fått en rejäl nota i form av trafikkostnader!

Den naturliga riktningen för 99mac är naturligtvis att ett väl utfört jobb skall ge positiva effekter.

Men hur gör alla andra?

99mac är inte ensamma om den uppkomna problematiken, tvärtom. Det som skiljer framtidens vinnare ifrån förlorare är hur man väljer att gå vidare. Internetforum är ett relativt nytt fenomen - i stort sett alla dagens forumjättar har startat mellan 1999 och 2002 då programvaror som PhpBB och vBulletin började utvecklas. Typiskt för forum är att många dras till det forum som är bäst etablerat inom en nisch - resultatet är ofta en eller två jättar inom varje målgrupp.

Jag har en känsla av att den tillväxt av nya medlemmar vi upplever idag kommer fortsätta öka under kommande år och att vi förmodligen har mellan 15.000 till 20.000 medlemmar vid årsskiftet 2005-2006. Det är inte möjligt för en privatperson att driva en sådan tjänst utan genomtänkt finansiering och ett sammansvetsat team.

Min vän Edin som driver Sweclockers - ett internetforum med inriktning mot landets PC-användare - har upplevt samma utveckling som vi gör idag men startade ett par år tidigare än vi. Idag har Sweclockers över 46.000 medlemmar registerade och tack vare rejäla annonsintäkter har dom verkligen ett framgångsrikt koncept. Vi har betydligt svårare att finna annonsörer - tyvärr är inte landets Appleåterförsäljare kända för att marknadsföra sig själva. Macoteket var guldsponsor för 99mac fram till månadsskiftet men har valt att inte fortsätta samarbetet vilket gav ett rejält tapp i vår budget. Idag är vi beroende av att AppleStore ger oss provision på den försäljning som genererar av banners på 99mac.

En snabb titt på vad våra kollegor inom macsajt-branschen håller på med visar att någon har insamlingar via SMS: för 30 kronor sponsrar man sajten varav ungefär 45% hamnar hos mottagaren och resten äts upp av tjänsteleverantören. En andra sida erbjuder ett frivilligt stödmedlemskap "helst minst 100kr". I övrigt dominerar "skänk en slant" insamlingar i form av Paypal-knappar. Tyvärr räcker inte alla dessa intäkter tillsammans ens för att betala ett par månaders drift av 99mac. Jag vet att kollegorna på en annan svensk internetsida med ungefär samma upplägg som 99mac just nu planerar olika former av betaltjänster som påminner om mac.se - en ren nödvändighet för att kunna driva sajten vidare.

Det är egentligen ganska fascinerande vad vi lyckats åstadkomma med så liten budget. Jämför gärna med våra kollegor på svenska MacWorld som trots allt utför ungefär samma jobb som vi fast i form av en papperstidning som utkommer en gång i månaden och MacWorld.se. Trots en budget som är hundra gånger så stor som vår tycker jag personligen att vi kan jämföra oss med deras totalprodukt.

Det är dags att vända skutan

Redan 2002 började vi fundera på hur skulle kunna öka våra resurser i form av fler aktiva team-medlemmar och större intäkter. Hösten 2002 bestämde vi oss för att skapa mac.se - en egentillverkad version av Apples .mac-tjänster fast på svenska. Sedan mars 2004 står mac.se för huvuddelen av våra intäkter. Till skillnad ifrån mac.se är 99mac betydligt en betydligt knepigare tjänst att ta betalt för. Det speciella med att driva ett forum är att medlemmarna står för större delen av innehållet - vi står för samlingspunkten och allt administrativt jobb. Att ta betalt för forumet innebär troligen att vår största tillgång minskar mer i värde än intäkterna - tala om moment 22. Just därför har det aldrig varit ett alternativ för oss att ta betalt för att få tillgång till forumsidorna.

Vi har därför valt en väg där vi kommer premiera medlemmar som bidrar till vår utveckling. I fortsättningen kommer vi erbjuda två nya former av medlemskap som vi kallar Plus och Pro. Detaljerna kring dessa medlemskap kommer vi presentera nästa vecka i samband med att 99mac version 5.0 lanseras. Skillnaden mellan medlemskapen är att ett mac.se konto ingår i 99mac Pro. Det handlar inte bara om pengar utan om att bidra till våra tjänster. Den som bidrar genom att hjälpa till med nyheter, utveckling, tester, moderation eller andra arbetsuppgifter har 99mac Pro kostnadsfritt.

Idag lanserar vi en uppdaterad version av mac.se med 1GB lagring för epost, 11 nya domännamn att välja mellan och subdomänpekning - om ett par procent av våra besökare väljer att bli Plus eller Promedlem har vi säkrat vår gemensamma framtid här på 99mac.

Genom att vända skutan mot en ny riktning kommer vi få en naturlig och positiv utveckling av 99mac. Fler intressanta tjänster kommer ge fler medlemmar vilket ger större intäkter vilket i sin tur ger oss möjlighet att ta fram fler och bättre tjänster. Egentligen självklart och ändå en kursändring på nästan 180 grader.

<a href=http://www.mac.se/registrering/>Skaffa 99mac Pro med 1GB mac.se konto idag - 37,50kr i månaden inkl moms.</a>

<a href=http://www.99mac.se/info/>Läs mer om 99mac, vår historia, finansiering, servrar och mycket mer.</a>

Kommentera och diskutera min krönika nedan!

Kommentarer
46 svar

Det är fredag och det firar vi med att titta på den senaste filmen från en drönare som flugit över Apple Park.

Affinity Photo för Ipad såldes till en början till ett reducerat pris, men nu berättar utvecklarna att det lägre priset blir kvar.

Så här samma år som Iphone fyller tio år känns det helt rätt att testa era kunskaper om gamla klassiska mobiltelefoner. Hur många rätt får du?

Med några nya videoklipp demonstrerar Apple IOS 11-funktioner för Ipad och Ipad Pro.

Apple och Paypal är bara några exempel på företag som efter händelserna i Charlottesville i USA tar krafttag mot hatsajter.

Den irländska regeringen kommer att följa EU-domen och kräva tillbaka 13 miljarder euro i restskatt från Apple, men vidhåller att de inte gjort något olagligt.